2012. január 17., kedd

Palócleves




Illetve "palócleves". 

Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?

No de ürü ide vagy oda, a leves nagyon finom, sűrű, tartalmas, viszonylag gyakran műsorra is tűzöm. Általában sertéshúsból készítem, de volt már olyan szentségtörés is, hogy csirkemell került bele :-) Sőt! A rántást is elhagytam, és egyszerűen keményítővel sűrítem. Ez van. A leves mégis működik és nagyon eteti magát!

Egy szelet puha kenyérrel vagy péksüteménnyel komplett ebédnek is beillik!



Palócleves


Hozzávalók:

  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors
  • 1 mk. köménymag
  • pirospaprika
  • 40 dkg színhús (ürü, sertés, csirke)
  • 3-4 közepes krumpli
  • 40 dkg zöldbab (fagyasztott)
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2-3 gerezd fokhagyma


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, majd rádobjuk a felkockázott húst. Tűzre visszatéve kevergetve fehéredésig sütjük, majd felöntjük kevés vízzel. Gyakorlatilag egy pörköltet készítünk! Beledobjuk a babérlevelet, a köményt, és rövid lében, az elpárolgott folyadékot pótolva majdnem puhára pároljuk.

Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit és a zöldbabot (én most karikáztam bele egy szál sárgarépát is), felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Készre főzzük.

A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levessel felhígítjuk - hőkiegyenlítést végzünk. A keményítős tejfölt hozzáöntjük a leveshez, a zúzott fokhagymával csak most ízesítjük, hogy aromája el ne vesszen!

Néhány perc alatt kiforraljuk, ha kell, sóval, borssal korrigáljunk az ízén.

Forrón, puha kenyérrel, esetleg plusz tejföllel kínáljuk.






8 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ha szóltál volna, fénypostával küldök. Van a fagyasztómban. De hogy tőletek hova lett? Nyitva hagyom a kérdést.

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Marisz57 blogja jutott.
    őt itt találod: tortafuggo.blogspot.com

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csuda se tudja, hova terelgették el őket :-O Régen is csak ismerős útján, "pult" alól lehetett kapni. Őrület :-)

      Köszi, hogy szóltál a játékról :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki:) Nagy kedvencünk nekünk is, bár az ürühús felénk is ritka vendég:)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is nagy kedvenc. Ha nincs ürühúsunk, akkor sertésből készítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, 10-ből 9 esetben nálunk is sertésből fő, sosem volt még rá panasz! :-)

      Törlés
  4. Ahogy hova tűnt sok minden, ami mondjuk 15 éve még kapásból fellelhető volt, mint pl. a füstölt marhanyelv? El. Drága lett, nincs a tömegnek pénze rá, ezért nem is tartják, mert rájuk rohad. A csirkefarhát eladható. Ennyi. Sajnos. A leves naná, hogy jó!))

    VálaszTörlés
  5. Tea, totál igazad van! Emlékszem, gyerekkoromban tényleg ettünk marhanyelvet, nem volt luxuscikk!

    Ha nálunk birkapörkölt fő, az igen nagy megtiszteltetés :-) Ünnepnap, vagy lakodalmi fogás :-) De semmiképpen sem hétköznap.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.