Illetve "palócleves".
Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?
No de ürü ide vagy oda, a leves nagyon finom, sűrű, tartalmas, viszonylag gyakran műsorra is tűzöm. Általában sertéshúsból készítem, de volt már olyan szentségtörés is, hogy csirkemell került bele :-) Sőt! A rántást is elhagytam, és egyszerűen keményítővel sűrítem. Ez van. A leves mégis működik és nagyon eteti magát!
Egy szelet puha kenyérrel vagy péksüteménnyel komplett ebédnek is beillik!
Palócleves
Hozzávalók:
- olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- só, bors
- 1 mk. köménymag
- pirospaprika
- 40 dkg színhús (ürü, sertés, csirke)
- 3-4 közepes krumpli
- 40 dkg zöldbab (fagyasztott)
- 2-3 dl tejföl
- 1 ek. ételkeményítő
- 2-3 gerezd fokhagyma
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, majd rádobjuk a felkockázott húst. Tűzre visszatéve kevergetve fehéredésig sütjük, majd felöntjük kevés vízzel. Gyakorlatilag egy pörköltet készítünk! Beledobjuk a babérlevelet, a köményt, és rövid lében, az elpárolgott folyadékot pótolva majdnem puhára pároljuk.
Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit és a zöldbabot (én most karikáztam bele egy szál sárgarépát is), felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Készre főzzük.
A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levessel felhígítjuk - hőkiegyenlítést végzünk. A keményítős tejfölt hozzáöntjük a leveshez, a zúzott fokhagymával csak most ízesítjük, hogy aromája el ne vesszen!
Néhány perc alatt kiforraljuk, ha kell, sóval, borssal korrigáljunk az ízén.
Forrón, puha kenyérrel, esetleg plusz tejföllel kínáljuk.
Szia!
VálaszTörlésHa szóltál volna, fénypostával küldök. Van a fagyasztómban. De hogy tőletek hova lett? Nyitva hagyom a kérdést.
Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Marisz57 blogja jutott.
őt itt találod: tortafuggo.blogspot.com
Játék határideje Febr.20.
Sok sikert.
Csuda se tudja, hova terelgették el őket :-O Régen is csak ismerős útján, "pult" alól lehetett kapni. Őrület :-)
TörlésKöszi, hogy szóltál a játékról :-)
Nagyon jól néz ki:) Nagy kedvencünk nekünk is, bár az ürühús felénk is ritka vendég:)
VálaszTörlésTrollanyu, esetleg szarvasból ;-))
TörlésNálunk is nagy kedvenc. Ha nincs ürühúsunk, akkor sertésből készítem. :)
VálaszTörlésPetra, 10-ből 9 esetben nálunk is sertésből fő, sosem volt még rá panasz! :-)
TörlésAhogy hova tűnt sok minden, ami mondjuk 15 éve még kapásból fellelhető volt, mint pl. a füstölt marhanyelv? El. Drága lett, nincs a tömegnek pénze rá, ezért nem is tartják, mert rájuk rohad. A csirkefarhát eladható. Ennyi. Sajnos. A leves naná, hogy jó!))
VálaszTörlésTea, totál igazad van! Emlékszem, gyerekkoromban tényleg ettünk marhanyelvet, nem volt luxuscikk!
VálaszTörlésHa nálunk birkapörkölt fő, az igen nagy megtiszteltetés :-) Ünnepnap, vagy lakodalmi fogás :-) De semmiképpen sem hétköznap.