Sokáig nem szerettem (nem is készítettem) máglyarakást vagy mákos gubát - az áztatott kifli/kalács állaga miatt.
Aztán egyszer kattant valami az agyamban: jé, ez nagyon finom!, azóta néha műsorra tűzöm.
Ez a máglyarakás eszméletlen finom lett! Egy falatban van benne mák, dió, pikáns birslekvár (by Gabojsza, köszönöm!), fahéj.
Aki nem kapott még csömört a beiglik után, próbálja ki, imádni fogja! Az én szám persze könnyen jár: nem sütöttem beiglit ;-)
Mákos-diós-birslekváros máglyarakás
Hozzávalók:
- 5-6 szikkadt kifli
- 2,5 dl tej
- 2 ek. cukor
- 4 tojás
- 20 dkg birsalmalekvár (vagy egyéb pikáns lekvár)
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg pörkölt, darált dió
- 5 dkg vaj
- 10 dkg darált mák
- 3 ek. méz
- 5 dkg porcukor
- vaj + zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
A kifliket 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, a tejet felforraljuk.
A tojásokat kettéválasztjuk. Sárgáját habosra keverjük a 2 evőkanálnyi cukorral, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, közben folyamatosan keverjük.
A lekvárt kikeverjük a citrushéjakkal, a narancs levével, a fahéjjal és a darált dióval.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazunk és meghintünk morzsával. Lerakunk egy sor kiflikarikát. Megáztatjuk a tojásos tejjel. Megszórjuk mákkal, majd mézet és olvasztott vajat locsolunk rá. Megkenjük a diós lekvárral, majd a rétegezést-tejjel locsolást addig ismételjük, míg tartanak a hozzávalók.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citrom levével, és a sütőből kivett mákos rakás tetejére simítjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük.
Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom!
Forrás: Kiskegyed Konyhája 2010/2.
Hű, jól néz ki!
VálaszTörlésNálam az év utolsó gubája készült birsalmaszeletekkel, azután simán el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet(ett). :)))
öööö...te sem ebben a szezonban beiglit? aszta....
VálaszTörlésmost gyorsan el is tűnök innen, míg zember meg nem látja. bár ehhez diót kéne pucoljon, mákot daráljon....bár szó se róla, megérné.
Nyugodtan megdobhatnál belőle egy kockával!:) Hihetetlen gusztán néz ki és minden van benne amit szeretek!:)
VálaszTörlésNagyon guszta ! Valahogy én is az áztatott kifli miatt nem nagyon szeretem a máglyarakást. Öntött kiflit viszont igen. Azért egy kockával most elboldogulnék lassacskán!
VálaszTörlésIstenien néz ki:) Ezt nálunk eddig nem ették meg a gyerekek, de nem tudom miért, mert a kalácspudingot megeszik. Pedig ebben minden finomság benne van:)
VálaszTörlésMivel idén csupán két rúd beiglink volt és még morzsa sem maradt hírmondónak, ez a diós-mákos-lekváros pittyputty :) viszont nagyon-nagyon ingerlő, mit szólnál egy cseréhez? Mustos és citrushéjas birsalmasajt a te finomságodért :)
VálaszTörlésCsipet, akkor az érzet megvan :-) Istentelen jó volt!
VálaszTörlésÉvi, fogd be az embert darálni és törni :-D A végeredményt értékelné szerintem!
Nem, beigli nem. Sosem :-)
Mézeskalács, köszi :-)
Éva, ugye milyen fura? Én is csak így! Áztatva olyan "csucsás" :-DD
Trollanyu, hát a fene se érti :-))) Ez nem tocsog - szeretnék!
Garffykám, hát cserét már nem tudok ajánlani, maximum újrázást :-) De azt szívesen!
De jó, de jó, hogy eszembe juttattad :) Kösziii!
VálaszTörlés