Ha létezik túrós pogácsa, akkor miért ne lehetne körözöttes pogácsa is?
A képlet ennyire egyszerű, a végeredmény pedig egy fűszeres, illatos, foszlós pogácsa!
Ajánlom :-)
Körözöttes pogácsa
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 25 dkg vaj/margarin
- 25 dkg túróból ízlés szerint elkészített körözött
- 3 tojás sárgája
- 60 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 0,5- 1 csapott ek. só (azért csínján, mert a körözött már fűszerezett!)
- 5 dkg élesztő
- szükség szerint 1 dl tejföl
A tetejére:
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítjük a körözöttet ízlésünk szerint. Bánjunk egész bátran a fűszerekkel, a hagymákkal, mert a tészta fel fogja venni, legyen jó ízes!
A pogácsa hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, ha száraz lenne, nem állna össze, adagoljunk hozzá kb. 1 dl tejfölt - ez a körözött, a túró nedvességtartalmától függ, szükséges lesz-e rá!
Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd hajtogatjuk. A felső harmadot lefelé középre, az alsó harmadot felfelé középre. Az így kapott tésztasál jobb harmadát középre hajtjuk, majd bal harmadát a tetejére, egy duci csomagot kapunk.
Pihentetés nélkül lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, langyos helyen, konyharuhával letakarva 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy pikszis vízzel. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
Langyosan, hidegen, sőt még másnap is nagyon finom! Egy jó sört készítsünk a kezünk ügyébe :-)
Hogy Te mekkorát alkottál már megin! Mennyi eszed van! :) Ezt ki fogom próbálni!
VálaszTörlésNa mit szólsz csak? :-)) Néz ki az ember a fejéből, és ilyen gondolatai támadnak! Fiiiiiiiinom!
TörlésÉs mondd jó volt??:DD Persze, jó ötlet, nem is értem miért nem készült eddig, de talán majd most!))
VálaszTörlésEgyszer meg lehetett enni :-DD Tegyetek egy próbát, jó hagymásan, ha szeretitek!
TörlésAztapaszta, ez brutáljó ötlet, megvettem :)))
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi, örülök, hogy tetszik :-)
TörlésNa, igen, el tudom képzelni az ízét!! Mentettem, köszi! :)))
VálaszTörlésCsilla, isteni! Főleg langyosan :-)
TörlésRemek ötlet :)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésZseniális!!!
VálaszTörlésKöszi :-)))
Törlésazbeszt. milyen 5letes vagy, Te nő
VálaszTörlésKöszi Éva :-) Na így születnek új recipék :-DD
TörlésEz nagyon jó ötlet!! húú, nyammm :)
VálaszTörlésKöszi, tessék szépen kipróbálni :-)
TörlésHamis körözöttből tudom elkészíteni, szerintem az is finom:) Nagyon tetszik, pogácsa rajongók is vagyunk:)
VálaszTörlésSzuper ötlet! Muszáj lesz kipróbálnom!:)
VálaszTörlésFincsi volt nagyon, és hát pezsgővel is csúszott!:-))
VálaszTörlésMásik blogról jutottam hozzád, a Francia csokitorta kapcsán. Nem tudom illik e itt kérdezni, de nálad sem látok a receptben sütőport vagy ilyesmit, nem kell hozzá? Holnap a kislányom 5. születésnapjára szeretném megcsinálni, és jó lenne ha tökéletesen sikerülne. Szóval ebbe a tortába nem kell sütőpor? (egy nem vérprofi anyuka :o)
VálaszTörlésköszönöm a választ,
Tündi
Kedves Tündi! Újra elolvastam a receptet, és nem, nem kell bele sütőpor! Nézd meg a képet is, hogy inkább egy tömör, szaftos tészta, mintsem egy könnyed, sütőporos süti.
TörlésEgyre kell tényleg vigyázni, hogy túl ne süssük! Ha még picit tapad a tűre, jöhet ki a sütőből, mert míg hűl, tovább fog szilárdulni. Ha túlsütjük, száraz és fojtós lesz.
Boldog születésnapot a kislányodnak :-) És sok sikert a sütögetéshez :-)
Kedves Viki,
VálaszTörlésKöszönöm szépen, a jó kívánságot is. Nagyon finom lett a torta. Jó hogy felhívtad a figyelmem a rövid sütésre, mert férjem egyezkedett velem, nehogy nyers maradjon, süssem tovább, szerencsére nem engedtem neki. Így lett tökéletes :o)
szép napot nektek,
Tündi
Kedves Tündi! Nagyon örülök, hogy sikert arattál a tortával :-))
TörlésMég egyszer boldog születésnapot a kicsikédnek!