Avagy ismétlés a tudás anyja.
Elszámoltuk magunkat, ami a kenyeret illeti (értsd: baromi jól fogyott), muszáj volt cselekedni!
Elő egy receptet hamar, mondjuk a két éve oly nagy sikert arató fokhagymás kiflit - amit érdekes módon azóta sem láttam a boltban, pedig felettébb inspiráló volt, mint az ábra mutatja!
Nos, a kifli második nekifutásra még jobb lett, mint először (szerény, szerény, de tényleg!). Ropogós héjú, foszlós-tépkedős belsejű, mámorító illatú, és másnap is élvezhető volt!
Csak úgy magában, langyosan ettük. Kétpofára :-)
Fokhagymás-tejfölös kifli
Hozzávalók 8 kisebb vagy 6 dundibb db-hoz:
- 2 dl víz
- 1 dl tejföl
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/3 kocka friss élesztő
Tetejére:
- víz
- nagyszemű (füstölt) só
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon nem túl vékony körlappá nyújtjuk (kb. fél cm).
6 vagy 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk, és a háromszögek talpa felől kiflivé tekerjük őket. Sütőpapíros tepsire fektetjük a darabokat, tisztes távolságra, hisz nőni fognak!
6 vagy 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk, és a háromszögek talpa felől kiflivé tekerjük őket. Sütőpapíros tepsire fektetjük a darabokat, tisztes távolságra, hisz nőni fognak!
Konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis pikszis vízzel - 180 fokra. A megkelt kifliket egyszerű virágspriccelővel jól megspricceljük vízzel, tetejét megszórjuk sóval.
Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket. Ha már gyönyörű aranybarnák, készen is vannak, s ekkor sütőből kivéve azon forrón permetszerűen még egyszer megfújkáljuk vízzel. Hogy jó ropogós legyen!
Hagyjuk langyosra hűlni, de utána ne fogjuk vissza magunkat!
A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis pikszis vízzel - 180 fokra. A megkelt kifliket egyszerű virágspriccelővel jól megspricceljük vízzel, tetejét megszórjuk sóval.
Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket. Ha már gyönyörű aranybarnák, készen is vannak, s ekkor sütőből kivéve azon forrón permetszerűen még egyszer megfújkáljuk vízzel. Hogy jó ropogós legyen!
Hagyjuk langyosra hűlni, de utána ne fogjuk vissza magunkat!
Most (is) de nagyon, de nagyon :)
VálaszTörlésHm, komolyan mondom, ahogy olvasgattam a receptet és nézegettem a kifliket, beindult a nyáltermelésem..........nagyon jól néznek, mindenképp ki fogom próbálni.
VálaszTörlésGyönyörűségesek! Nagyon szeretem a fokhagymát, biztosan jó ízű tőle a kifli is! Kipróbálós! :)
VálaszTörlésFüstölt só Max-tól már van. A többit pedig hozzá kell adnom :) tetszik!
VálaszTörlésCsibe, hát alig bírtunk leállni vele :-))
VálaszTörlésVerus, remélem, sikeres lesz a család körében!
Hankka, naggggggggyon jót tett neki!
Beastie, nekem is a Mester a forrásom :-) A többit pedig hozzáadod ;-)
Nagyon tetszik:) Pont valami kefíres tésztát keresgéltem,mert túl sok van otthon. De szerintem a tejföl simán lecserélhető kefírre ebben a tésztában. Teszek egy próbát, majd beszámolok róla:)
VálaszTörlésCseréljed!
VálaszTörlésAzért míg dagaszt a gép, nézz rá a tésztára, a kefír hígabb, mint a tejföl, lehet felvesz még némi lisztet :-)
Egy ek tejföl + a többi a deciből kefírhez plusz másfél ek lisztet tettem. Már keleszti a gép :)
VálaszTörlésmég van itthon kenyeret helyettesítő péksütim.
VálaszTörlésde kiflit rég ettünk, szóval esélyes. kétesélyes. mert ahogy nézem, egy-kettő és volt-nincs lesz belőle.
"Kétpofára" Vizuális típus vagyok, és most elképzeltem. :DDDD
VálaszTörlésSzépségesek. :)
Pont tegnap gondolkoztam azon, hogy kéne csinálni fokhagymás kiflit. A jól bevált tejes kiflimet akartam fokhagymásítani, de inkább kipróbálom a te receptedet! :)
VálaszTörlésRecept mentve, mert éppen kifogyott a bóti szörnyűség ! Végre valami hazai kerül(-het) az asztalra.
VálaszTörlésNekem is van egy jó kifli recipém, de lehet kipróbálom a fokhagymásat, csak akkor én kimaradok minden jóból :) majd valami mással pótolom.
Nagyon jól néz ki.recept mentve.imádom a fokhagymát:)
VálaszTörlésNem is jó :( ... rettentő hamar elfogyott az összes!!! :) Ma újra sütök egy adagot :D
VálaszTörlésÉvi, szerintem csípni fogjátok! De asszem, dupláznod kéne az adagot ;-)
VálaszTörlésPetra, én is az vagyok :-DD Köszi!
Csiperke, na tessék, gondolatátvitel!
Vikike, sülve sem megy a fokhagyma? Esetleg granulátum vagy fokhagymakrém? Hm? Jaaaaaj, te szegény...
Pici, mi is nagyon szeretjük! Jöhet rendesen!
Garffykám, elnézést kérek! Remélem, hasatok nem fájdult meg!
Viki! Megsütöttem, Isteni lett :)
VálaszTörlésKöszi a receptet. Én megkentem feltekerés előtt kacsazsírral és megszórtam fokhagymagranulátummal. Sajnos füstölt sóm még nincs, de fogok rendelni MAX-tól. Azzal biztosan még finomabb :)
Juj Nagyi!!! Tudtok élni, zseniális lehetett!!!
VálaszTörlésKedves Viki!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem,hogy liszt,55-os,vagy 80-as?
Köszönöm,Mónika
Kedves Mónika! Sima BL55-ös liszt! Jó sütögetést kívánok!
Törlés