2012. január 11., szerda

Fokhagymás-tejfölös kifli




Avagy ismétlés a tudás anyja.

Elszámoltuk magunkat, ami a kenyeret illeti (értsd: baromi jól fogyott), muszáj volt cselekedni! 

Elő egy receptet hamar, mondjuk a két éve oly nagy sikert arató fokhagymás kiflit - amit érdekes módon azóta sem láttam a boltban, pedig felettébb inspiráló volt, mint az ábra mutatja!

Nos, a kifli második nekifutásra még jobb lett, mint először (szerény, szerény, de tényleg!). Ropogós héjú, foszlós-tépkedős belsejű, mámorító illatú, és másnap is élvezhető volt!

Csak úgy magában, langyosan ettük. Kétpofára :-)





Fokhagymás-tejfölös kifli


Hozzávalók 8 kisebb vagy 6 dundibb db-hoz:
  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/3 kocka friss élesztő

Tetejére:

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon nem túl vékony körlappá nyújtjuk (kb. fél cm).

6 vagy 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk, és a háromszögek talpa felől kiflivé tekerjük őket. Sütőpapíros tepsire fektetjük a darabokat, tisztes távolságra, hisz nőni fognak! 

Konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis pikszis vízzel - 180 fokra. A megkelt kifliket egyszerű virágspriccelővel jól megspricceljük vízzel, tetejét megszórjuk sóval.

Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket. Ha már gyönyörű aranybarnák, készen is vannak, s ekkor sütőből kivéve azon forrón permetszerűen még egyszer megfújkáljuk vízzel. Hogy jó ropogós legyen!

Hagyjuk langyosra hűlni, de utána ne fogjuk vissza magunkat!





19 megjegyzés:

  1. Most (is) de nagyon, de nagyon :)

    VálaszTörlés
  2. Hm, komolyan mondom, ahogy olvasgattam a receptet és nézegettem a kifliket, beindult a nyáltermelésem..........nagyon jól néznek, mindenképp ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűségesek! Nagyon szeretem a fokhagymát, biztosan jó ízű tőle a kifli is! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  4. Füstölt só Max-tól már van. A többit pedig hozzá kell adnom :) tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Csibe, hát alig bírtunk leállni vele :-))


    Verus, remélem, sikeres lesz a család körében!


    Hankka, naggggggggyon jót tett neki!


    Beastie, nekem is a Mester a forrásom :-) A többit pedig hozzáadod ;-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik:) Pont valami kefíres tésztát keresgéltem,mert túl sok van otthon. De szerintem a tejföl simán lecserélhető kefírre ebben a tésztában. Teszek egy próbát, majd beszámolok róla:)

    VálaszTörlés
  7. Cseréljed!

    Azért míg dagaszt a gép, nézz rá a tésztára, a kefír hígabb, mint a tejföl, lehet felvesz még némi lisztet :-)

    VálaszTörlés
  8. Egy ek tejföl + a többi a deciből kefírhez plusz másfél ek lisztet tettem. Már keleszti a gép :)

    VálaszTörlés
  9. még van itthon kenyeret helyettesítő péksütim.
    de kiflit rég ettünk, szóval esélyes. kétesélyes. mert ahogy nézem, egy-kettő és volt-nincs lesz belőle.

    VálaszTörlés
  10. "Kétpofára" Vizuális típus vagyok, és most elképzeltem. :DDDD

    Szépségesek. :)

    VálaszTörlés
  11. Pont tegnap gondolkoztam azon, hogy kéne csinálni fokhagymás kiflit. A jól bevált tejes kiflimet akartam fokhagymásítani, de inkább kipróbálom a te receptedet! :)

    VálaszTörlés
  12. Recept mentve, mert éppen kifogyott a bóti szörnyűség ! Végre valami hazai kerül(-het) az asztalra.
    Nekem is van egy jó kifli recipém, de lehet kipróbálom a fokhagymásat, csak akkor én kimaradok minden jóból :) majd valami mással pótolom.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki.recept mentve.imádom a fokhagymát:)

    VálaszTörlés
  14. Nem is jó :( ... rettentő hamar elfogyott az összes!!! :) Ma újra sütök egy adagot :D

    VálaszTörlés
  15. Évi, szerintem csípni fogjátok! De asszem, dupláznod kéne az adagot ;-)

    Petra, én is az vagyok :-DD Köszi!

    Csiperke, na tessék, gondolatátvitel!

    Vikike, sülve sem megy a fokhagyma? Esetleg granulátum vagy fokhagymakrém? Hm? Jaaaaaj, te szegény...

    Pici, mi is nagyon szeretjük! Jöhet rendesen!

    Garffykám, elnézést kérek! Remélem, hasatok nem fájdult meg!

    VálaszTörlés
  16. Viki! Megsütöttem, Isteni lett :)
    Köszi a receptet. Én megkentem feltekerés előtt kacsazsírral és megszórtam fokhagymagranulátummal. Sajnos füstölt sóm még nincs, de fogok rendelni MAX-tól. Azzal biztosan még finomabb :)

    VálaszTörlés
  17. Juj Nagyi!!! Tudtok élni, zseniális lehetett!!!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Viki!
    Az lenne a kérdésem,hogy liszt,55-os,vagy 80-as?
    Köszönöm,Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika! Sima BL55-ös liszt! Jó sütögetést kívánok!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.