Még véletlenül sem fatörzs!
Újabb ékes példa arra, hogy sokszor a legegyszerűbb sütemények a legfinomabbak! A tésztája pillekönnyű, kicsit sem fojtós, nem száraz, benne s a tetején pedig főzött vaníliakrém. Az a kis kókusz pedig határozottan jót tesz neki :-)
A vonalas füzetemből származik, családi recept, idézem magamat, mily precízen jegyeztem le anno a süteményt:
"Az anyagokból piskótát sütünk, megtöltjük krémmel, és a tetejét is bekrémezzük és leszórjuk kókusszal."
Végül is stimmel :-DD
Fatuskó
Hozzávalók a piskótához:
- 7 tojás
- 30 dkg (por)cukor
- 9 ek. víz
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 22 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 2 tojás sárgája
- 3 ek. liszt
- 5 dl tej
- 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen)
- 20 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
A tetejére:
- kb. 5 dkg kókuszreszelék
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a kakaós masszával.
Sütőpapírral bélelt, kb. 20x40 cm-es (közepes) tepsiben 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 25 perc alatt.
Rács téve hűlni hagyjuk.
Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel és a tejjel, takaréklángon, ovális habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat. Érdemes ilyenkor elektromos habverővel/botmixerrel könnyedén átpörgetni, hogy könnyű, laza krémünk legyen.
A kihűlt piskótát félbevágjuk. Megtöltjük a krém kétharmadával, befedjük a piskóta másik felével, majd a tetejét is bekenjük a krémmel, végül meghintjük kókuszreszelékkel.
Azonnal fogyasztható.
Hűtőben tároljuk, ami nem fogyott el rögtön, a sütemény másnap is csodásan friss, élvezhető!
Nekem is vannak ilyen receptjeim. Oda vannak karistolva az összetevők, oszt hogy mit kéne pontosan tenni velük...? Különben lassan rájövök, hogy akármilyen kis egyszerű lelkűek a házi receptek, legalább stimmelnek, és meg lehet enni őket. Még ismerős, megbízható blogokról is szedek le reciket, de újságokkal, kis főzős könyvecskékkel többször befürödtem. Hasonló süti nekünk is volt itthon, almás tésztájú, citromos krémmel. Ez teljesen arra emlékeztet küllemében.))
VálaszTörlésTea, az biztos, hogy embernek találták ki :-DD Egyébként valamelyik héten főzős újságból sütöttem egy brownie-t. Hááát, ha úgy készítem el, ahogy leírták, és nem úgy, ahogy a konyhai ösztönöm diktálta, megnéztem volna, mi sül ki belőle... Egy kezdő háziasszony nem kapott volna inspirációt újabb sütésre, az biztos!
TörlésTényleg szuper a tésztája, csak kettévágni ne kellene, nekem az olyan macerás:o) Most pakoltam össze, a családot majd csak este engedem a közelébe:o)Szeretem az ilyen "egyszerű" recepteket, köszönet érte!
VálaszTörlésNöné, kíváncsi vagyok, hogy ízlik a családnak!
TörlésA kettévágást cérnával szoktam: süti szélességénél kicsit nagyobb cérnadarabot tekerek a két kezem 1-1 ujjára, és apró ide-oda fűrészelő mozdulatokkal végighúzom a cérnát a tészta testében. Tökéletesen simára, egyenletesre lehet így felvágni a piskótát!
Khm, lassan már idejövök a fotót nézegetni, mert hogy alig van a tálcán néhány szelet. Nagyon fincsi. És a tésztáját továbbra is imádom, hihetetlen, milyen légies, könnyű. A cérnás tippet köszönöm, ki fogom próbálni az újrázáskor. Eddig tortánál vetettem be, több kevesebb sikerrel.
TörlésAnnyira örülök, hogy ennyire ízlik :-) Az üres tálca jó mércéje az ilyennek :-D A tésztája engem is elbűvöl, olyan, mint a pille! A cérna itt is működik, én így vágtam fel, a késsel csak barbárkodni szoktam, iszonyat hepehupás a végeredmény :-)
TörlésSzeretem az ilyen típusú sütiket. Igazi házias konyha. Nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésPetra, ez igazi házi süti :-) És tényleg nagyon fini!
TörlésÉn is szeretem az ilyen egyszerű de nagyszerű sütiket :)
VálaszTörlésÉdeskonyha, köszönöm :-)
TörlésÉn is szeretem az ilyen sütiket, olyan, mint anyukám régi receptesfüzete:) Az angol jutott eszembe, azt mondják úgy alszik, mint egy tuskó, nem fatörzs:) Mentem a receptet:)
VálaszTörlésNem tudom, honnan nyerte a nevét :-)) Kidöntött tuskó, amit belepett a moha? Nem tudom :-) De a süti ilyen néven is működik :-DD
TörlésNagyon jól néz ki!Jó kis recept! Egyszerű,de nagyszerű!
VálaszTörlésKöszi Kriszta :-) Ráadásul bő fél óra alatt kész az egész - míg sül a süti, megfő a krém! Nagy előny :-)
TörlésNagyon guszta és finom lehet !
VálaszTörlésNézzél már be hozzám légyszíves!
Jó az elnevezés!:) A süti meg....szinte eteti magát, csak így ránézésre is! Muszáj lesz minél előbb kipróbálnom!
VálaszTörlésTuskó, vagy sem :) nekem jöhet!
VálaszTörlésSzuper süti!!!
VálaszTörlés