Az ünnepi trakta, a sok hús, sok süti, édesség és lencse után jól fog esni mindenkinek egy könnyű, izgalmas fogás.
Egyszerű tengeri halfilé, rajta birsalma és alma szeletek, és az egészet egy légies-habos krumpliréteg vonja be.
Isteni, azt kell mondjam, isteni!
Birsalmás halrakottas
Hozzávalók:
- 1 kg tengeri halfilé
- 1 nagy birsalma
- 2 közepes/3 kicsi alma
- 1 kg krumpli
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- só, bors, ha van: citromos só
- szerecsendió
A halat kiolvasztjuk, megmossuk, leszárítjuk. Citromos sóval (vagy csak simán sóval) és frissen őrölt borssal ízesítjük, félretesszük.
A birsalmát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, magházát kivágjuk, és forró vízben néhány percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, azon forrón áttörjük, és hozzákeverjük a vajat. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, langyosra hűtjük.
Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a fehérjék keményre vert habját.
Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
Összeállítjuk az ételt. Egy tepsi aljára sorakoztatjuk egymás mellé a besózott halszeleteket (nem tévedés, tényleg nem kell elősütni). Ráhalmozzuk az alma és birsalma cikkeket, majd a tetejére simítjuk a tojáshabos krumplipürét.
180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük, majd rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk.
Forrás: Kiskegyed Konyhája 2009/10.
El is hiszem, hogy isteni volt :)
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet, a birsalmával meg még izgalmasabb és pikánsabb. BÚÉK:)
VálaszTörlésNagyon guszta, szuper jó recept!! Még van néhány szem birsalmám, így a héten én is megcsinálom. Köszi a receptet.:)
VálaszTörlésA halat el nem tudtam volna képzelni birsalmával, eddig. Érdekes recept. Tetszik. :)
VálaszTörlésKöszönöm Jutka, jó lenne!
VálaszTörlésCsibe, jaj nagyon! :-)
Dittus, köszönöm szépen - viszont kívánom :-)
Trollanyu, ahogy mondod: pikáns! Nektek is BÚÉK!
Petra, hús és gyümölcs :-) Imádjuk! Próba ;-)
Halat birsalmával?
VálaszTörlésNa jó, mára már ez a második csoda ami a hallal társul. Oldalborda tarhonyával tálalta a pisztrangot. Én galád meg fotózni sem akartam együtt. S milyen finom volt.
Szóval igenis kérem, jegyeztem. Hal, birsalma, krumpli.
Évi, bizony ám! Orbitális finom volt!
VálaszTörlésAzt a tarhonyás pisztrángot kép nélkül is elolvasnám ám!
Ez finom lehet, érdekes a hal-birsalma párosítás, viszem a receptet!
VálaszTörlés