2012. január 29., vasárnap

Almatorta



Télvíz idején nem igazán dúskálunk a friss hazai gyümölcsökben. Ilyenkor vegyük elő az almát, és süssünk belőle illatos, házias süteményeket.

Ez az almatorta végtelenül egyszerű, letisztult ízű. Omlós tésztakehely, benne almakrém, a tetején vékony almaszeletek. Semmi extra, és mégis!

A receptet a Tészta varázs c. könyvből készítettem, életemben nem dolgoztam még ilyen csodálatos omlós tésztával! Az alapreceptből 45 dkg-nyi tészta lesz, a tortához pedig csak 30 dkg-nyi szükséges, a maradék hűtőben  1 hétig/mélyhűtőben 3 hónapig tárolható.





Almatorta


Hozzávalók:

Az omlós tésztához (pâte brisée):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
  • 1 tk. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej


A rakományhoz:

  • 6 alma, kb. 85 dkg
  • 1 vaníliarúd/vaníliakivonat
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 50+40 ml víz


A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe halmozzuk a vajat, sót, cukrot és a tojást. Ujjainkkal simára morzsoljuk a középen lévő anyagokat, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, míg morzsalékos állagot nem kapunk.

Hozzáadjuk a tejet, gyengéden beledolgozzuk, majd sima tésztává gyúrjuk össze. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tortához 30 dkg-nyi tésztára van szükségünk. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát/tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. 20 percre hűtőbe tesszük.

Meghámozzuk, kimagozzuk és félbevágjuk az almákat, majd kb. 2 mm vastagságúra felszeleteljük. Az almák egyharmadát (a külső, kisebb szeleteket) lábasba tesszük, hozzáadunk 50 ml vizet, a vaníliát és a vajat, s kis lángos puhulásig főzzük. Habverővel vagy krumplinyomóval püré állagúvá törjük, kihűtjük.

A hűtött tészta alját villával megszurkáljuk, a kihűlt almapürét beleöntjük, szétterítjük. A tetejét sziromszerűen, egymást részben fedve kirakosgatjuk az almaszeletekkel, és kb. 35 percig sütjük 180 fokos sütőben, míg az almák halvány színt nem kapnak.

40 ml vízben feloldjuk a 8 dkg cukrot.

Sütés után hagyjuk hűlni a tortát 20 percig. A tetejét kenjük le a cukros vízzel (nekem nem kellett az egész mennyiség), majd tortaszerűen cikkekre vágva tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Csodás látvány:)Ezt a fajta almatortát ritkán készítem, pedig a tiéd is annyira szépségesre sikerült és elég egyszerű is az elkészítése.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett! Kipróbálós. :)
    Külön köszönet az omlós tészta receptért.

    VálaszTörlés
  3. Omlós tészta és alma, a klasszikus páros! Nagyon jól néz ki! És semmi csoki?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.