2012. január 31., kedd

Meggyes-kókuszos brownie




Brownie-t sütni jó. Brownie-t enni még jobb!

Szaftos, dúsan csokoládés tésztájához pompásan passzol a meggybefőtt, a tetején a kókuszos hab pedig már tényleg csak ráadás!

Ajánlom :-)






Meggyes-kókuszos brownie



Hozzávalók egy kb. 20x20-as formához:

  • 13 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 14+ 10 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 4 tojás
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg meggybefőtt
  • csipet só

A lisztet összekeverjük a sütőporral, kakaóporral és csipet sóval.

A vajat gyenge tűzön összeolvasztjuk a csokoládéval, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverünk 2 egész tojást, 2 tojás sárgáját, 14 dkg cukrot, majd a kakaós lisztet.

A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát. Tetejét sűrűn megszórjuk lecsepegtetett meggybefőttel.

170 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Míg a tészta sül, a kimaradt 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük 10 dkg cukorral, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

A félig sült süteményt kihúzzuk a sütőből, egyenletesen elkenjük rajta a kókuszos habot, majd visszatolva a sütőbe még kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha picit tapad a beleszúrt tűre, kész is van, hűlés közben tovább fog szilárdulni.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd kis kockákra vágva tálaljuk.




Ihlet: NLK 2010. június

2012. január 29., vasárnap

Almatorta



Télvíz idején nem igazán dúskálunk a friss hazai gyümölcsökben. Ilyenkor vegyük elő az almát, és süssünk belőle illatos, házias süteményeket.

Ez az almatorta végtelenül egyszerű, letisztult ízű. Omlós tésztakehely, benne almakrém, a tetején vékony almaszeletek. Semmi extra, és mégis!

A receptet a Tészta varázs c. könyvből készítettem, életemben nem dolgoztam még ilyen csodálatos omlós tésztával! Az alapreceptből 45 dkg-nyi tészta lesz, a tortához pedig csak 30 dkg-nyi szükséges, a maradék hűtőben  1 hétig/mélyhűtőben 3 hónapig tárolható.





Almatorta


Hozzávalók:

Az omlós tésztához (pâte brisée):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
  • 1 tk. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej


A rakományhoz:

  • 6 alma, kb. 85 dkg
  • 1 vaníliarúd/vaníliakivonat
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 50+40 ml víz


A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe halmozzuk a vajat, sót, cukrot és a tojást. Ujjainkkal simára morzsoljuk a középen lévő anyagokat, majd apránként beledolgozzuk a lisztet, míg morzsalékos állagot nem kapunk.

Hozzáadjuk a tejet, gyengéden beledolgozzuk, majd sima tésztává gyúrjuk össze. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tortához 30 dkg-nyi tésztára van szükségünk. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát/tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. 20 percre hűtőbe tesszük.

Meghámozzuk, kimagozzuk és félbevágjuk az almákat, majd kb. 2 mm vastagságúra felszeleteljük. Az almák egyharmadát (a külső, kisebb szeleteket) lábasba tesszük, hozzáadunk 50 ml vizet, a vaníliát és a vajat, s kis lángos puhulásig főzzük. Habverővel vagy krumplinyomóval püré állagúvá törjük, kihűtjük.

A hűtött tészta alját villával megszurkáljuk, a kihűlt almapürét beleöntjük, szétterítjük. A tetejét sziromszerűen, egymást részben fedve kirakosgatjuk az almaszeletekkel, és kb. 35 percig sütjük 180 fokos sütőben, míg az almák halvány színt nem kapnak.

40 ml vízben feloldjuk a 8 dkg cukrot.

Sütés után hagyjuk hűlni a tortát 20 percig. A tetejét kenjük le a cukros vízzel (nekem nem kellett az egész mennyiség), majd tortaszerűen cikkekre vágva tálaljuk.



2012. január 27., péntek

BBQ csirkecombok




Adva volt Gabojsza istenkirály BBQ oldalas receptje, amit tavaly egy felhőtlen nyári napon tarja formájában adtam elő. Szerettük!

Eszembe ötlött az íz, cselekednem kellett. Grillszezonon kívüli megoldásként tepsiben sültek meg a csirkecombok a páclében - páratlanul finom, omlós és ízgazdag lett!





BBQ csirkecombok


Hozzávalók:

  • 6 egész csirkecomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dl paradicsomlé
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 tk. oregánó
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek. méz


Elkészítjük a fűszeres-paradicsomos pácot. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsomlében elkeverjük a vöröshagymát és a fokhagyma 2/3-nyi részét. Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval és a babérlevéllel. Lassú tűzön kb. 15-20 percig, időnként megkavarva összefőzzük.
A főzés végén belekeverjük a maradék zúzott fokhagymát és a mézet. Langyosra hűtjük.

A csirkecombokat megmossuk, a tollmaradványokat, s a "sarkáról" a sárgás bőrt eltávolítjuk. Egy nagy edénybe helyezzük, és meglocsoljuk a fűszeres páclével, jól összeforgatjuk, és néhány órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük, az edényt természetesen szorosan lezárva.

A pácolási idő letelte után a combokat tepsibe helyezzük, meglocsoljuk a pácoló edényben maradt mártással. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 fokon kb. 45 percig pároljuk, majd a fóliát levéve kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

Tetszőleges körettel, salátával kínáljuk.



Díjak




A hétvége tiszteletére, hogy jól végződjön ez a hét is :-) Megyünk kifelé januárból, és hát január-február, itt a nyár! 

Menthetetlenül nyárpárti vagyok :-)


3 díj is érkezett Évától, köszönöm szépen!




És egy másik szépség Zsanuáriától, köszönöm Anikó!




Szeretettel küldöm a nálam nézelődőknek :-)



2012. január 26., csütörtök

Mézes-szezámos sárgarépa




A krumpli-rizs-tészta szentháromságon túl is van élet, ami a köreteket illeti :-) 

Ráadásul így a zöldségfogyasztás is kipipálva!

Szerintem önmagában is tök jó volt, de sültek mellé is remek. A fűszerezéssel bátran lehet játszani, ez itt most egy minimál verzió!



Mézes-szezámos sárgarépa




Hozzávalók:

  • 80 dkg sárgarépa
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. szezámmag


A répát meghámozzuk, ferdén felvágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, tűzálló tálba pakoljuk, és 180 fokos sütőben egyszer-kétszer átforgatva megsütjük. Répától függ, kb. 40 perc, de maradjon meg a haraphatósága!

Meglocsoljuk a mézzel, meghintjük a szezámmaggal, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe pirulni.


Ihlet: Sütés&főzés 2010. nyár



2012. január 24., kedd

Hamburger




No ezt sem most sütöttem... De igen élénken emlékszem az elismerő szavakra, a hümmögésekre, csillogó szemekre és a lelkes repetázásra :-)

Puha, foszlós hamburgerbuci öleli körbe az ízlésünk szerint beízesített húspogácsát, s így sül készre ez a rafinált hamburger.

Remek vacsora vagy bulikaja, mindenki imádni fogja! Kínáljunk mellé külön zöldsalátát, kis tálkában kencéket, szószokat.
 
Az ötletet Max-tól kölcsönöztem, s a szájízünkhöz igazítottam :-)



 
 
Hamburger
 

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 3 dkg (!) olaj
  • 17 dkg (!) víz
  • 27 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só
  • 1 dkg friss élesztő

A húspogácsához:

  • 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors  
  • sütéshez kevés olaj
  • mustár/ketchup
  • sajt

A tetejére:
 
  • 1 tojás
  • szezámmag
 
 
A buci hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a húspogácsát. A darált húst összegyúrjuk a finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Természetesen tetszés szerint fűszerezhető, bármilyen vonulat felé el lehet vinni: zöldfűszerekkel, egzotikus fűszerekkel, csípősre vagy sem, a fantáziánk szab határt!

6 egyenlő részre osztjuk a húsmasszát, pogácsákat formálunk belőle, és kevés forró olajon mindkét oldalán pirosra sütjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 6 egyenlő részre vágjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk majd burkolni vele a húspogácsákat.

A húst megkenjük ízlés szerint mustárral/ketchuppal. Ráfektetjük a húst, befedjük felszeletelt sajttal, majd a tészta széleit úgy csípjük össze, hogy teljesen körbeölelje a tölteléket.

Hajtással lefelé sütőpapíros tepsire ültetjük őket, 20 percig langyos helyen kelni hagyjuk. 

A sütőt - aljában egy kis pikszis vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A hamburgereket lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, mert a belseje tűzforró, utána kínáljuk tetszés szerinti további körítéssel.





2012. január 21., szombat

Fatuskó




Még véletlenül sem fatörzs!

Újabb ékes példa arra, hogy sokszor a legegyszerűbb sütemények a legfinomabbak! A tésztája pillekönnyű, kicsit sem fojtós, nem száraz, benne s a tetején pedig főzött vaníliakrém. Az a kis kókusz pedig határozottan jót tesz neki :-)



A vonalas füzetemből származik, családi recept, idézem magamat, mily precízen jegyeztem le anno a süteményt: 

"Az anyagokból piskótát sütünk, megtöltjük krémmel, és a tetejét is bekrémezzük és leszórjuk kókusszal."

Végül is stimmel :-DD





Fatuskó


Hozzávalók a piskótához:

  • 7 tojás
  • 30 dkg (por)cukor
  • 9 ek. víz
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 22 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só


A krémhez:

  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 20 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor


A tetejére:

  • kb. 5 dkg kókuszreszelék


A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a kakaós masszával.

Sütőpapírral bélelt, kb. 20x40 cm-es (közepes) tepsiben 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 25 perc alatt.

Rács téve hűlni hagyjuk.

Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel és a tejjel, takaréklángon, ovális habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat. Érdemes ilyenkor elektromos habverővel/botmixerrel könnyedén átpörgetni, hogy könnyű, laza krémünk legyen.

A kihűlt piskótát félbevágjuk. Megtöltjük a krém kétharmadával, befedjük a piskóta másik felével, majd a tetejét is bekenjük a krémmel, végül meghintjük kókuszreszelékkel.

Azonnal fogyasztható.




Hűtőben tároljuk, ami nem fogyott el rögtön, a sütemény másnap is csodásan friss, élvezhető!



2012. január 19., csütörtök

Körözöttes pogácsa



Ha létezik túrós pogácsa, akkor miért ne lehetne körözöttes pogácsa is?

A képlet ennyire egyszerű, a végeredmény pedig egy fűszeres, illatos, foszlós pogácsa!

Ajánlom :-)





Körözöttes pogácsa



Hozzávalók:


  • 1 dl tej
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 25 dkg túróból ízlés szerint elkészített körözött
  • 3 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 0,5- 1 csapott ek. só (azért csínján, mert a körözött már fűszerezett!)
  • 5 dkg élesztő
  •  szükség szerint 1 dl tejföl

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt


Elkészítjük a körözöttet ízlésünk szerint. Bánjunk egész bátran a fűszerekkel, a hagymákkal, mert a tészta fel fogja venni, legyen jó ízes!

A pogácsa hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, ha száraz lenne, nem állna össze, adagoljunk hozzá kb. 1 dl tejfölt - ez a körözött, a túró nedvességtartalmától függ, szükséges lesz-e rá!

Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd hajtogatjuk. A felső harmadot lefelé középre, az alsó harmadot felfelé középre. Az így kapott tésztasál jobb harmadát középre hajtjuk, majd bal harmadát a tetejére, egy duci csomagot kapunk.

Pihentetés nélkül lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, langyos helyen, konyharuhával letakarva 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy pikszis vízzel. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

Langyosan, hidegen, sőt még másnap is nagyon finom! Egy jó sört készítsünk a kezünk ügyébe :-)



2012. január 17., kedd

Palócleves




Illetve "palócleves". 

Ugyanis az igazi, hamisítatlan verzió ürühúsból készül - nálunk viszont olyan ritka a hentesnél az ürü, mint a fehér holló. Tényleg, mit csinálnak a birkákkal, hová tűnnek el?

No de ürü ide vagy oda, a leves nagyon finom, sűrű, tartalmas, viszonylag gyakran műsorra is tűzöm. Általában sertéshúsból készítem, de volt már olyan szentségtörés is, hogy csirkemell került bele :-) Sőt! A rántást is elhagytam, és egyszerűen keményítővel sűrítem. Ez van. A leves mégis működik és nagyon eteti magát!

Egy szelet puha kenyérrel vagy péksüteménnyel komplett ebédnek is beillik!



Palócleves


Hozzávalók:

  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors
  • 1 mk. köménymag
  • pirospaprika
  • 40 dkg színhús (ürü, sertés, csirke)
  • 3-4 közepes krumpli
  • 40 dkg zöldbab (fagyasztott)
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2-3 gerezd fokhagyma


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, majd rádobjuk a felkockázott húst. Tűzre visszatéve kevergetve fehéredésig sütjük, majd felöntjük kevés vízzel. Gyakorlatilag egy pörköltet készítünk! Beledobjuk a babérlevelet, a köményt, és rövid lében, az elpárolgott folyadékot pótolva majdnem puhára pároljuk.

Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit és a zöldbabot (én most karikáztam bele egy szál sárgarépát is), felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Készre főzzük.

A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levessel felhígítjuk - hőkiegyenlítést végzünk. A keményítős tejfölt hozzáöntjük a leveshez, a zúzott fokhagymával csak most ízesítjük, hogy aromája el ne vesszen!

Néhány perc alatt kiforraljuk, ha kell, sóval, borssal korrigáljunk az ízén.

Forrón, puha kenyérrel, esetleg plusz tejföllel kínáljuk.






2012. január 15., vasárnap

Répatorta




Eszem nincs, hogy ötlött fel bennem a gondolat, hogy répatortát kell süssek. De befészkelte magát, és nem hagyott nyugodni.

Tallóztam a neten, végül Szepy receptjét választottam a sok közül, annyira meggyőzően írt a répatortájáról! Jelentem, a hír igaz: ez a répatorta olyan szenzációsan finom, hogy lehet, rólam is utcát fognak elnevezni :-DD Köszönet érte!

Na jó, azért csellel éltem: feltálaltam, és csak azután voltam hajlandó elárulni, mi van a tányéron, miután mindenki kijelentette, hogy isteni! Mielőtt pánik tör ki a répa + sütemény kombináció hallatán :-)





Répatorta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 1,25 dl cukor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl reszelt, nyers sárgarépa
  • 2,5 dl liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • opcionálisan 1 nagy marék dió


A tetejére:

  • 4,5 dl tejföl (nagy popár)
  • ízlés szerinti porcukor (kb. 5 dkg)
  • 1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
  • 1 lötty vanília kivonat/1 cs. vaníliás cukor


A citromos krém előkészítésével kezdjük - lecsöpögtetjük a tejfölt. Kiöntjük a tejfölös pohárból egy mikrózható edénybe, minél kevésbé essen szét. Mikróban 1-2 perc alatt langyosra melegítjük. Konyharuhába borítjuk, a konyharuhát szűrőbe tesszük, a szűrő alá tálat teszünk, majd az egészet be a hűtőbe, és néhány óra alatt kicsöpög a tejfölből a fölösleges savó. Az eredmény egy sűrű, natúr ízű krém lesz, ezt fogjuk ízesíteni.


Összeállítjuk a tortát. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűlés után durvára vágjuk.

A répát megtisztítjuk, és a reszelő finom fokán lereszeljük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, az olajjal, hozzáadjuk a reszelt répát, majd a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal elkevert lisztet. A legvégén belekeverjük a pirított diót.

A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a répás masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A lecsöpögtetett tejfölt kikeverjük a porcukorral, a vaníliával, a megsikált citrom reszelt héjával, majd annyi friss levet facsarunk bele, hogy kellemesen savanykás-pikáns legyen.

A kihűlt torta tetejét dúsan megkenjük a citromos krémmel, citrommal és diógerezdekkel kidíszítjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.





2012. január 13., péntek

Bécsi kocka




Iszonyatosan finom aprósütemény!

Két vékony omlós linzerlap között főzött diókrém, végül csokiba mártva, mintegy aláhúzva a már önmagában is harmonikus ízeket.

Mivel semmi romlandó nincs benne, fémdobozban sokáig tárolható, igen jól rá lehet járni :-)





Bécsi kocka

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

A linzerhez:

  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg puha vaj/margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só


A diókrémhez:

  • 12 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • késhegynyi fahéj
  • 1 ek. darált keksz/zsemlemorzsa

A bemártáshoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • dió/mandula


A linzer hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, mindkettőből 5 mm vastag téglalapot nyújtunk.

180 fokos sütőben mindkét lapot világosbarnára sütjük, hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket.

A diót száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk. Tányérra csúsztatjuk, hagyjuk kihűlni, majd ledaráljuk.

A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, a citrom héját, a fahéjat és a morzsát, néhány percig kevergetve, gyenge tűzön besűrítjük.

Langyosra hűtjük.

A két linzerlapot összetöltjük a diókrémmel, hűtőben dermesztjük. Utána óvatosan kis, kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a diós kockák sarkát megmártjuk benne. Sütőpapíron hagyjuk visszadermedni a csokoládét, de száradás előtt dióval/mandulával dekorálhatjuk.

Zárható dobozban néhány hétig eláll.


Tipp&trükk: zsírral is készíthető, ilyenkor több lisztet igényel az előírt 20 dkg-nál, és a tészta törékenyebbé, ugyanakkor páratlanul omlóssá is válik.




Papp Emese kitűnő receptje

2012. január 11., szerda

Fokhagymás-tejfölös kifli




Avagy ismétlés a tudás anyja.

Elszámoltuk magunkat, ami a kenyeret illeti (értsd: baromi jól fogyott), muszáj volt cselekedni! 

Elő egy receptet hamar, mondjuk a két éve oly nagy sikert arató fokhagymás kiflit - amit érdekes módon azóta sem láttam a boltban, pedig felettébb inspiráló volt, mint az ábra mutatja!

Nos, a kifli második nekifutásra még jobb lett, mint először (szerény, szerény, de tényleg!). Ropogós héjú, foszlós-tépkedős belsejű, mámorító illatú, és másnap is élvezhető volt!

Csak úgy magában, langyosan ettük. Kétpofára :-)





Fokhagymás-tejfölös kifli


Hozzávalók 8 kisebb vagy 6 dundibb db-hoz:
  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/3 kocka friss élesztő

Tetejére:

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon nem túl vékony körlappá nyújtjuk (kb. fél cm).

6 vagy 8 egyenlő nagyságú háromszögre vágjuk, és a háromszögek talpa felől kiflivé tekerjük őket. Sütőpapíros tepsire fektetjük a darabokat, tisztes távolságra, hisz nőni fognak! 

Konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis pikszis vízzel - 180 fokra. A megkelt kifliket egyszerű virágspriccelővel jól megspricceljük vízzel, tetejét megszórjuk sóval.

Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket. Ha már gyönyörű aranybarnák, készen is vannak, s ekkor sütőből kivéve azon forrón permetszerűen még egyszer megfújkáljuk vízzel. Hogy jó ropogós legyen!

Hagyjuk langyosra hűlni, de utána ne fogjuk vissza magunkat!





2012. január 9., hétfő

Zöldséges-rizses leves sonkagombóccal


Lehangoló, szürke, nyirkos-hideg téli idő - itt mifelénk.

Főzzünk hát egy nagy fazéknyi sűrű, tartalmas, forró levest, hogy átmelegítsen egy kicsit!

Egy szelet kenyérrel kiegészítve akár egytálételként is beválik!









Zöldséges-rizses leves sonkagombóccal




Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál répa
  • 2 szál petrezselyem
  • 2-3 db krumpli
  • 1 karalábé
  • darabka zellergumó
  • 1 marék rizs
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. mustár


A sonkagombóchoz:

  • 20 dkg sonka/főtt tarja
  • 1 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • őrölt bors


A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a gyökérzöldségeket karikára, míg a gumókat kis kockákra vágjuk.

Kevés olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rádobjuk a többi zöldséget és kissé megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és majdnem teljesen készre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Beletesszük a megmosott rizst is, és tovább főzzük gyenge lángon.

A sonkagombóchoz a kenyeret tejbe vagy vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a ledarált sonkával, tojással és borssal (sót nem tettem bele a sonka sós volta miatt). Jól összegyúrjuk. Ha túl lágynak találnánk, tegyünk bele nyugodtan némi zsemlemorzsát, formázható állagú legyen.

Diónyi gombócokat formálunk belőle a két tenyerünk között, és a szelíden forrdogáló levesben néhány perc alatt készre főzzük.

A tejfölt elkeverjük a mustárral, néhány kanál forró levessel felhígítjuk (hőkiegyenlítés), majd a leveshez adjuk, de már nem forraljuk, ki ne csapódjon!

Kóstoljuk, korrigáljunk az ízén sóval, borssal, ha szükséges, és azon forrón tálaljuk.





2012. január 7., szombat

Mézes-mustáros csirke




Nincs összehasonlítási alapom, vajon milyen lehet az a fajta mézes-mustáros, amit az egyszeri kisfiú anyukája készített a reklámban (mindenki őt irigyelte...) - de látatlanban mondom, hogy ez annál sokkal, de sokkal finomabb :-))

Illatos lett és omlós, a teteje a méztől kissé karamellizálódott.

Nem kéne elfelejteni, hogy nyáron grillen is kipróbáljuk!

Addig is itt a tepsis verzió, nosza hát!




Mézes-mustáros csirke


Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 4 ek. méz
  • 4 ek. mustár
  • 3 ek. olaj
  • 2 ek. citromlé
  • 1 kk. fűszerpaprika
  • só, bors


A combokat megmossuk, tetszés szerint forgójuknál kettévágjuk.

Összekeverjük a mézet, a mustárt, olajat, citromlevet, fűszerpaprikát és a borsot, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. Néhány órán át, de akár egész éjszakára is hagyjuk pácolódni.

Sütés előtt a húsokat kiemeljük a mézes-mustáros mázból, megsózzuk, tepsibe fektetjük őket egymás mellé. A maradék pácot egyenletesen elkenegetjük a combok tetején.

1 dl vizet aláöntve, a tepsit alufóliával szorosan lezárva 180 fokos sütőben kb. 40 percig pároljuk, majd a fóliát levéve ropogós pirosra sütjük.

Tetszés szerinti körettel, salátával tálaljuk.




2012. január 5., csütörtök

Mákos-diós-birslekváros máglyarakás




Sokáig nem szerettem (nem is készítettem) máglyarakást vagy mákos gubát - az áztatott kifli/kalács állaga miatt.

Aztán egyszer kattant valami az agyamban: jé, ez nagyon finom!, azóta néha műsorra tűzöm.

Ez a máglyarakás eszméletlen finom lett! Egy falatban van benne mák, dió, pikáns birslekvár (by Gabojsza, köszönöm!), fahéj. 

Aki nem kapott még csömört a beiglik után, próbálja ki, imádni fogja! Az én szám persze könnyen jár: nem sütöttem beiglit ;-)




Mákos-diós-birslekváros máglyarakás


Hozzávalók:


  • 5-6 szikkadt kifli
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 4 tojás
  • 20 dkg birsalmalekvár (vagy egyéb pikáns lekvár)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg pörkölt, darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák
  • 3 ek. méz
  • 5 dkg porcukor
  • vaj + zsemlemorzsa a forma kikenéséhez


A kifliket 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, a tejet felforraljuk.

A tojásokat kettéválasztjuk. Sárgáját habosra keverjük a 2 evőkanálnyi cukorral, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, közben folyamatosan keverjük.

A lekvárt kikeverjük a citrushéjakkal, a narancs levével, a fahéjjal és a darált dióval.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazunk és meghintünk morzsával. Lerakunk egy sor kiflikarikát. Megáztatjuk a tojásos tejjel. Megszórjuk mákkal, majd mézet és olvasztott vajat locsolunk rá. Megkenjük a diós lekvárral, majd a rétegezést-tejjel locsolást addig ismételjük, míg tartanak a hozzávalók.

Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citrom levével, és a sütőből kivett mákos rakás tetejére simítjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük.

Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom!



Forrás: Kiskegyed Konyhája 2010/2.



2012. január 3., kedd

Birsalmás halrakottas



Az ünnepi trakta, a sok hús, sok süti, édesség és lencse után jól fog esni mindenkinek egy könnyű, izgalmas fogás.

Egyszerű tengeri halfilé, rajta birsalma és alma szeletek, és az egészet egy légies-habos krumpliréteg vonja be. 

Isteni, azt kell mondjam, isteni!




Birsalmás halrakottas


Hozzávalók:

  • 1 kg tengeri halfilé
  • 1 nagy birsalma
  • 2 közepes/3 kicsi alma
  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • só, bors, ha van: citromos só
  • szerecsendió

A halat kiolvasztjuk, megmossuk, leszárítjuk. Citromos sóval (vagy csak simán sóval) és frissen őrölt borssal ízesítjük, félretesszük.

A birsalmát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, magházát kivágjuk, és forró vízben néhány percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, azon forrón áttörjük, és hozzákeverjük a vajat. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, langyosra hűtjük.

Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a fehérjék keményre vert habját.

Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk.

Összeállítjuk az ételt. Egy tepsi aljára sorakoztatjuk egymás mellé a besózott halszeleteket (nem tévedés, tényleg nem kell elősütni). Ráhalmozzuk az alma és birsalma cikkeket, majd a tetejére simítjuk a tojáshabos krumplipürét.

180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük, majd rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk.





Forrás: Kiskegyed Konyhája 2009/10.



2012. január 1., vasárnap

Legyen Ön is milliomos! - eredményhirdetés!




Január 1. - sorsolás!

Azt hiszem, valamennyien felébredtünk már a szilveszteri éjszakázásból, lássuk hát a játék végét!

Köszönöm szépen a sok-sok kedves kommentet, amit írtatok, annyira jól estek a szavaitok!

A jelentős számú jelentkező láttán végül arra gondoltam, hogy egy meglepi helyett legyen három - hisz a blogszülinap is a harmadik volt!

3 különböző ajándékcsomag került kisorsolásra, amiben csokis kekszek (naná!) lesznek más apróságok mellett, úgymint pl. marcipán, díszítőcukor...

Fortuna istennőre bíztam a nyerteseket, ímhol:
A nyertes neve: Regina

A nyertes neve: @andre@


A nyertes neve: Maimoni


Köszönöm szépen, hogy játszottatok, a nyertesek kérem írjanak nekem egy levelet a címükkel a thechefviki@gmail.com címre!


Boldog új évet kívánok Mindenkinek!