2011. december 10., szombat

Kolbászos-(juh)túrós pogácsa





Az édességek után "lazítsunk" egy ütős kis pogácsával!

Ilyen időben ez kell: fantasztikus illatok a jó meleg lakásban, egy csodás pogácsa, egy jó sör/forralt bor, és jöhetnek is a barátok, eltölteni egy kellemes estét :-)

Anno-anno én is láttam a Vacsoracsata ezen adását, Gizike rögtön meg is valósította - én már csak ilyen későn érő típus vagyok, na!

A túró miatt másnap is élvezhető, így hát ne habozzatok!





Kolbászos-(juh)túrós pogácsa 

Hozzávalók 2 nagy tepsinyi adaghoz:


  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. tejföl
  • 20 dkg puha margarin
  • 25 dkg túró (ha van, mehet juhtúró)
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott ek. só (ha juhtúró, csínján!)
  • 3 dkg friss élesztő
  • 15-20 dkg füstölt kolbász

Tetejére:
  • 1 tojás
  • reszelt sajt/szezámmag


A kolbász héját lehúzzuk, apró kockákra vágjuk.

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, dagasztás közben hozzáadjuk a kolbászkockákat is. 

Duplájára kelesztjük.

Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A felületét sűrűn "megkarcoljuk" egy éles késsel, de óvatosan, el ne vágjuk! 

Hajtogatunk: felső harmadát lefelé középre, alsó harmadát felfelé középre. Bal harmadát, majd a jobb harmadát is középre - egy duci csomagot kell kapnunk.

Lisztezett munkalapon újra kinyújtjuk, immár legalább 1-1,5 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsire ültetjük.


A tetejét lekenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.




4 megjegyzés:

  1. Későn érő típus? Csípem a humorodat!
    Alaposan fel van turbózva ez a pogi, nagyon klassz recept. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet ez a felturbózott pogácsa:)Nem is haboznék, ha lenne juhtúróm és most ment tönkre a sütőm fűtőszála.

    VálaszTörlés
  3. imádom a juhtúrós pogit, szerintem a kolbászos változat csak emelhet rajta!Karulino

    VálaszTörlés
  4. Viki! Jöhetnek a barátok?:-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.