Az az igazi, amire mindenki úgy emlékszik, hogy "ilyet sütött a nagymama karácsonykor"!
Könnyű, omlós tésztájú, sokáig eltartható - mit sem veszít élvezeti értékéből, így nyugodtan felvehetjük az ünnepi aprósüti repertoárba. Nálam most meggylekvárral, de tölthetjük dióval, mákkal, gesztenyével, ki hogy szereti.
Anno sok-sok éve mi mindig szilvalekvárosat és rumos-diósat sütöttünk Mamával :-)
Hókifli
Hozzávalók:
- 25 dkg zsír (!!)
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tejföl
- csipet só
- kevés porcukor
- A töltéshez: sütésálló (házi) lekvár, diókrém, mákkrém, gesztenyepüré...
A hempergetéshez:
- kb. 20-25 dkg porcukor
- 2-3 cs. vaníliás cukor
A zsírt nagyon habosra kavarjuk ki, szerintem a legjobb robotgéppel - kb. így nézzen ki:
Hozzákeverjük a lisztet, sót, cukrot, a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és rugalmas, könnyű tésztává gyúrjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt egy órával kivesszük a hűtőből, hogy kissé "magához térjen" a tészta.
Lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe halmozunk 1-1 teáskanálnyit a töltelékünkből, átlósan háromszög alakúra hajtjuk. Széleit kissé összecsipkedjük, majd kifli formára igazítjuk a háromszöget - gyakorlatilag félbehajtjuk, és ívben meghajlítjuk.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kis kifliket, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg kissé színesedni kezdenek. Azon forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Óvatosan, mert meglehetősen törékenyek és forrók!
Tálcára rakjuk őket hűlni, majd hűlés után jól záródó fémdobozban tároljuk.
Nagyon szeretjük a hókiflit, anyukám is mindig zsírral készítette. Sajnos nekem nincs zsírom, vajjal is jó ez a recept?
VálaszTörlésNagyon finom!!! Meggylekvárral még nem töltöttem, de szívesen megkóstolnám.Nálunk a diós és a gesztenyés a nyerő, de legközelebb lekvárral is kipróbálom.:)
VálaszTörlésNézem és közben eszem a hókifliket, egy diósat és egy szilvalekvárosat...
VálaszTörlésAnyukám tegnap délelőtt egy ünnepségre készítette, mi meg éppen arra jártunk este. Milyenek az anyukák? Nem hagynak üres kézzel távozni...
Szerencsére, mert most csak csurogna a nyálam. :)
Képzeld Ilcsi ilyet süt karácsonyra, no majd jól megmutizom a receptedet!
VálaszTörlésTrollanyu, csak zsírral vannak tapasztalataim :-( Talán a vaj máshogy viselkedik, lehet, hogy több lisztet vesz fel a víztartalma miatt - tippelő smiley...
VálaszTörlésGizike, láttam a csoda kiflijeidet :-)
Petra, nem mondod :-))) Egészségedre!
Liz, Ilcsikének ajánlom figyelmébe, tuti a recept, seperje csak be érte a fiúk elismerését!
Köszönöm Drága Viki a hókifliket, tegnap megérkeztek! Én még ilyen mennyeien finomat nem ettem! Zseniális vagy! Pussz! Eszter
VálaszTörlésEszter :-) Fülig érő szájú smiley :-)))
VálaszTörlésSzia! ☺
VálaszTörlésElkészítettem a hókifliket a recepted alapján. Tökéletes, és isteni finom. ☺
Nagyon örülök, köszönöm a kedves visszajelzést :-)))
Törlés