2011. december 6., kedd

Hókifli




Az az igazi, amire mindenki úgy emlékszik, hogy "ilyet sütött a nagymama karácsonykor"!

Könnyű, omlós tésztájú, sokáig eltartható - mit sem veszít élvezeti értékéből, így nyugodtan felvehetjük az ünnepi aprósüti repertoárba. Nálam most meggylekvárral, de tölthetjük dióval, mákkal, gesztenyével, ki hogy szereti.

Anno sok-sok éve mi mindig szilvalekvárosat és rumos-diósat sütöttünk Mamával :-)

A recept Ildinyótól származik, semmit nem változtattam rajta, tökéletes!




Hókifli


Hozzávalók:

  • 25 dkg zsír (!!)
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • csipet só
  • kevés porcukor
  • A töltéshez: sütésálló (házi) lekvár, diókrém, mákkrém, gesztenyepüré...

A hempergetéshez:
  • kb. 20-25 dkg porcukor
  • 2-3 cs. vaníliás cukor


A zsírt nagyon habosra kavarjuk ki, szerintem a legjobb robotgéppel - kb. így nézzen ki:



Hozzákeverjük a lisztet, sót, cukrot, a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és rugalmas, könnyű tésztává gyúrjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Felhasználás előtt egy órával kivesszük a hűtőből, hogy kissé "magához térjen" a tészta.

Lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe halmozunk 1-1 teáskanálnyit a töltelékünkből, átlósan háromszög alakúra hajtjuk. Széleit kissé összecsipkedjük, majd kifli formára igazítjuk a háromszöget - gyakorlatilag félbehajtjuk, és ívben meghajlítjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kis kifliket, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg kissé színesedni kezdenek. Azon forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Óvatosan, mert meglehetősen törékenyek és forrók!

Tálcára rakjuk őket hűlni, majd hűlés után jól záródó fémdobozban tároljuk.






9 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a hókiflit, anyukám is mindig zsírral készítette. Sajnos nekem nincs zsírom, vajjal is jó ez a recept?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom!!! Meggylekvárral még nem töltöttem, de szívesen megkóstolnám.Nálunk a diós és a gesztenyés a nyerő, de legközelebb lekvárral is kipróbálom.:)

    VálaszTörlés
  3. Nézem és közben eszem a hókifliket, egy diósat és egy szilvalekvárosat...
    Anyukám tegnap délelőtt egy ünnepségre készítette, mi meg éppen arra jártunk este. Milyenek az anyukák? Nem hagynak üres kézzel távozni...
    Szerencsére, mert most csak csurogna a nyálam. :)

    VálaszTörlés
  4. Képzeld Ilcsi ilyet süt karácsonyra, no majd jól megmutizom a receptedet!

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu, csak zsírral vannak tapasztalataim :-( Talán a vaj máshogy viselkedik, lehet, hogy több lisztet vesz fel a víztartalma miatt - tippelő smiley...


    Gizike, láttam a csoda kiflijeidet :-)


    Petra, nem mondod :-))) Egészségedre!


    Liz, Ilcsikének ajánlom figyelmébe, tuti a recept, seperje csak be érte a fiúk elismerését!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Drága Viki a hókifliket, tegnap megérkeztek! Én még ilyen mennyeien finomat nem ettem! Zseniális vagy! Pussz! Eszter

    VálaszTörlés
  7. Eszter :-) Fülig érő szájú smiley :-)))

    VálaszTörlés
  8. Szia! ☺

    Elkészítettem a hókifliket a recepted alapján. Tökéletes, és isteni finom. ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, köszönöm a kedves visszajelzést :-)))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.