Óvodás korba lépett a blogom. Köszönöm
Max-nak, akitől ajándékba kaptam, és köszönöm nektek, kedves Barátaim és Olvasóim, hogy újabb gyertyát gyújthatunk a virtuális tortán!
No de ne csak virtuális torta legyen, hoztam egy igazit! Ránézésre igen ütős-tömény darabnak tűnik a kis drága, de nem! Légiesen könnyed, ízgazdag, fűszeres torta, üde meggyel és vaníliás tejszínhabbal!
Igazi ünnepi torta :-)
Tejszínhabos-fűszeres meggytorta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
A piskótához:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 2-3 dkg étkezési keményítő
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
A meggytöltelékhez:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
- 3,5 dl befőttlé
- 1,5 dl víz
A tejszínhabhoz:
- 6 dl habtejszín
- 3 cs. vaníliás cukor
Elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, csipet sóval. Hozzáadjuk a sárgáját, a vaníliás cukrot, majd apránként a keményítővel, sütőporral és mézes fűszerrel elkevert lisztet.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, rásimítjuk a fűszeres tésztát, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kész, lepattintjuk a karimát, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Míg a piskóta sül, elkészítjük a meggyes tölteléket. A befőttet leszűrjük, levét felfogjuk. A pudingport összekeverjük 2 ek. cukorral, majd apránként a befőttlével és a vízzel. Egy zavaros keveréket kapunk, de semmi pánik, ez ilyen! Szelíd tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk és főni hagyjuk 1 percig: a zavaros keverék áttetsző, bíborszínű krémmé sűrűsödik! Belekeverjük a meggybefőttet, hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral.
Összeállítjuk a tortát. A fűszeres piskótát kettévágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, köré pattintjuk a karimát. Ráhalmozzuk a meggytölteléket, és rásimítjuk a vaníliás tejszín durván felét. Végül befedjük a piskóta tetejével.
Néhány órára hűtőbe tesszük összedermedni.
Tálalás előtt a tortát körös-körül bevonjuk a maradék tejszínhabbal, tetszés szerint tovább dekorálhatjuk, majd cikkekre vágva kínáljuk.
Ihlet: Tina Advent 2007/8