2011. november 5., szombat

Toszkán rozmaringos-olívás-diós fonat




A külső senkit ne tévesszen meg - ez kérem egy kenyér! Fonott kalács álruhában :-)

Foszlós és illatos, tökéletes arányban voltak benne az "extrák", hisz amikor készült, azok is jóízűen falatoztak belőle, akik vagy a diót, vagy az olívabogyót nem szerették.

Önmagában, egy kis vajjal megkenegetve igazi kényeztetés...



Toszkán rozmaringos-olívás-diós fonat


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 5 ek olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 csapott ek. só
  • 2 dkg friss élesztő

Ezen kívül:

  • 1 ágacska friss rozmaring/1 mk. szárított
  • 8 dkg dió
  • 8 dkg kimagozott zöld olívabogyó
  • 12 dkg sajt
  • őrölt bors
  • 1 kk. olaj
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjében, elindítjuk a dagaszt-keleszt programot. A dagasztás felénél (20 perces művelet) adjuk hozzá a tésztához a rozmaringot, a durvára vágott diót, a felaprózott olívabogyót, a reszelt sajtot és a borsot.

A gép jól beledolgozza a tésztába a finomságokat. Természetesen ez a művelet kézzel is elvégezhető!

Hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, három egyenlő részre vágjuk, majd rudakat sodrunk belőle. Egyszerű hármas fonással formázzuk.

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a fonatot, konyharuhával letakarva további fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (aljában egy pikszis vízzel). A kalácskenyeret lekenjük az olajjal felvert tojással, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Rácsra emelve hagyjuk langyosra hűlni.




Forrás: Lajos Mari - Nők Lapja 2011/33.

5 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néz ki így fonva. Már én is készítettem kenyeret ilyen formában, nagy sikere volt. Kár, hogy nem tettél fel fotót egy szeletrál:)

    VálaszTörlés
  2. Vendégségbe vittük, ezért nincs szeletkép :-) De úgy is frankón nézett ki!

    VálaszTörlés
  3. Szuper! Szeretem, már ránézésre is. :)

    VálaszTörlés
  4. WOW! :)
    Na ide ezzel a fonattal, de gyorsan! Most épp valamilyen kétnapos szeletelt vackot reggelizek...brrrr...
    Legközelebb nekem süss ilyet! :)

    VálaszTörlés
  5. Igazolom, hogy isteni finom ez a kenyér. Próbáltam én is megcsinálni, de én úgy értettem, hogy nekem kell beletölteni a diót, sajtot, stb. a kenyérbe, na úgy elég érdekes lett az állaga, meg jól formázni se tudtam, de ha belepakolhatom a gépbe, az már más.... Biztos, hogy így is megpróbálom, mert, mondom ISTENI! Köszi Viki!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.