A külső senkit ne tévesszen meg - ez kérem egy kenyér! Fonott kalács álruhában :-)
Foszlós és illatos, tökéletes arányban voltak benne az "extrák", hisz amikor készült, azok is jóízűen falatoztak belőle, akik vagy a diót, vagy az olívabogyót nem szerették.
Önmagában, egy kis vajjal megkenegetve igazi kényeztetés...
Toszkán rozmaringos-olívás-diós fonat
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 dl tej
- 5 ek olaj
- 50 dkg liszt
- 1 ek. cukor
- 1 csapott ek. só
- 2 dkg friss élesztő
Ezen kívül:
- 1 ágacska friss rozmaring/1 mk. szárított
- 8 dkg dió
- 8 dkg kimagozott zöld olívabogyó
- 12 dkg sajt
- őrölt bors
- 1 kk. olaj
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjében, elindítjuk a dagaszt-keleszt programot. A dagasztás felénél (20 perces művelet) adjuk hozzá a tésztához a rozmaringot, a durvára vágott diót, a felaprózott olívabogyót, a reszelt sajtot és a borsot.
A gép jól beledolgozza a tésztába a finomságokat. Természetesen ez a művelet kézzel is elvégezhető!
Hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, három egyenlő részre vágjuk, majd rudakat sodrunk belőle. Egyszerű hármas fonással formázzuk.
Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a fonatot, konyharuhával letakarva további fél órát hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (aljában egy pikszis vízzel). A kalácskenyeret lekenjük az olajjal felvert tojással, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Rácsra emelve hagyjuk langyosra hűlni.
Forrás: Lajos Mari - Nők Lapja 2011/33.
Fantasztikusan jól néz ki így fonva. Már én is készítettem kenyeret ilyen formában, nagy sikere volt. Kár, hogy nem tettél fel fotót egy szeletrál:)
VálaszTörlésVendégségbe vittük, ezért nincs szeletkép :-) De úgy is frankón nézett ki!
VálaszTörlésSzuper! Szeretem, már ránézésre is. :)
VálaszTörlésWOW! :)
VálaszTörlésNa ide ezzel a fonattal, de gyorsan! Most épp valamilyen kétnapos szeletelt vackot reggelizek...brrrr...
Legközelebb nekem süss ilyet! :)
Igazolom, hogy isteni finom ez a kenyér. Próbáltam én is megcsinálni, de én úgy értettem, hogy nekem kell beletölteni a diót, sajtot, stb. a kenyérbe, na úgy elég érdekes lett az állaga, meg jól formázni se tudtam, de ha belepakolhatom a gépbe, az már más.... Biztos, hogy így is megpróbálom, mert, mondom ISTENI! Köszi Viki!
VálaszTörlés