Szerepelt már nálunk a híres libazsíros kifli (ami eredetileg kacsazsíros volt!), de akkor nem fotóztam - szimplán betömtük langymelegen :-) Azonnal.
Most maradék csirkesült várta a sorsát a hűtőben, mi legyen, mi legyen? Eszter barátnőm fejéből pattant a szikra: használjam fel töltelékként a csirkehúst, és a vezérhangya adott is volt.
Kiflitészta bedagaszt, majd megtöltöttem a hideg sülttel, paprikacsíkokkal és sajttal.
Olyan illata volt sülés közben, de olyan! Hát még az íze!
Töltött libazsíros kifli
Hozzávalók 8 nagy kiflihez:
- 3 dl tej
- 8 dkg libazsír
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
Töltelék:
- maradék hideg sült
- 1-2 kápia paprika
- 10-15 dkg sajt
- avagy a hűtőnk/kamránk tartalma
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Míg a gép dolgozik, a töltelék hozzávalóit feldaraboljuk/csíkokra vágjuk.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag körlappá nyújtjuk, majd 8 egyenlő háromszögre vágjuk. A szélesebbik tésztaszélekre halmozzuk a tölteléket, majd felcsavarjuk - így érjük el a kifli formát.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, kb. 20 percig még kelni hagyjuk.
A tetejét lekenjük tojással, tetszés szerint meghinthetjük szezámmaggal, reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, és csak utána falatozzunk belőle!
Én nagyon szeretem ezt a tésztát. A Márton napi libasütés után így használtam el a keletkezett zsírt. Az utolsó adagot hétfőn használtam el, egy kicsit variálva a liszteken, elhasználva a maradék graham és rozslisztemet. Töltve még nem csináltam, de a következő libasütés után ennek is nekilátok. :D
VálaszTörlésNagyon tuti lett! :) Pussz! Eszter
VálaszTörlésAzt a betyárját Viki..:))) Ez olyan 25468 kalória lehet, de hát tél van, kell az energia, nah!:))))
VálaszTörlésHú ez aztán egy szuper, ember kifli:) Nagyon bírnám, de,hogy libazsírt hol szerezzek be, na arról fogalmam nincs.
VálaszTörlésAzt kartam írni emberes kifli:)
VálaszTörlésegyet ha kapok, osztozom rajta.
VálaszTörlésJó ötlet, hogy töltve készült. Én még csak hagyományosan, töltelék nélkül csináltam, de ezt is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésÉn meg szimplán vinném a receptedet, ha a másikat nem mentettem volna már rég. :)))
VálaszTörlésA töltelék is remek ötlet. Szinte érzem az illatát... Igen, ez kimeríti a kínzás kategóriát.:)
Tücsök, én csak simán hájat sütöttem ki, és rájárunk a zsírra :-) Hol így, hol úgy :-))
VálaszTörlésEszter, hát köszi a vezérhangyát!
Szepy, valahol ott körül van :-D De téli álomra készülődünk, raktározunk :-)
Trollanyu, hájat tudsz szerezni baromfiboltból? Kisütöd, ott a libazsír. De lehet böszmeséget mondok: szerintem egy jóféle vajjal helyettesítve is klassz lehet ez a tészta!
4Gyerek, szerintem egy egésszel is elbánnál :-)
Kreakonyha, láttam nálad is! Variálj a töltelékkel, értékelni fogják :-)
Petra, kínozd meg vele a családot :-DD
Nálunk a zsíros kenyér nem annyira kelendő (persze nem azért mert derogál), ezért külön nem nagyon sütök ki hájat. Viszont jó háziasszonyként :DDD igyekszem mindent elhasználni. Úgyhogy a libazsír kifli, vagy daragaluska formájában hasznosul :DDD
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésDe komoly! :D
VálaszTörlésEzt viszem is!