2011. november 30., szerda

Töltött libazsíros kifli

Szerepelt már nálunk a híres libazsíros kifli (ami eredetileg kacsazsíros volt!), de akkor nem fotóztam - szimplán betömtük langymelegen :-) Azonnal.

Most maradék csirkesült várta a sorsát a hűtőben, mi legyen, mi legyen? Eszter barátnőm fejéből pattant a szikra: használjam fel töltelékként a csirkehúst, és a vezérhangya adott is volt.


Kiflitészta bedagaszt, majd megtöltöttem a hideg sülttel, paprikacsíkokkal és sajttal.

Olyan illata volt sülés közben, de olyan! Hát még az íze!




Töltött libazsíros kifli

Hozzávalók 8 nagy kiflihez:

  • 3 dl tej
  • 8 dkg libazsír
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só


Töltelék:
  • maradék hideg sült
  • 1-2 kápia paprika
  • 10-15 dkg sajt
  • avagy a hűtőnk/kamránk tartalma


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. 

Míg a gép dolgozik, a töltelék hozzávalóit feldaraboljuk/csíkokra vágjuk.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag körlappá nyújtjuk, majd 8 egyenlő háromszögre vágjuk. A szélesebbik tésztaszélekre halmozzuk a tölteléket, majd felcsavarjuk - így érjük el a kifli formát.

Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, kb. 20 percig még kelni hagyjuk.

A tetejét lekenjük tojással, tetszés szerint meghinthetjük szezámmaggal, reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, és csak utána falatozzunk belőle!




12 megjegyzés:

  1. Én nagyon szeretem ezt a tésztát. A Márton napi libasütés után így használtam el a keletkezett zsírt. Az utolsó adagot hétfőn használtam el, egy kicsit variálva a liszteken, elhasználva a maradék graham és rozslisztemet. Töltve még nem csináltam, de a következő libasütés után ennek is nekilátok. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tuti lett! :) Pussz! Eszter

    VálaszTörlés
  3. Azt a betyárját Viki..:))) Ez olyan 25468 kalória lehet, de hát tél van, kell az energia, nah!:))))

    VálaszTörlés
  4. Hú ez aztán egy szuper, ember kifli:) Nagyon bírnám, de,hogy libazsírt hol szerezzek be, na arról fogalmam nincs.

    VálaszTörlés
  5. Azt kartam írni emberes kifli:)

    VálaszTörlés
  6. egyet ha kapok, osztozom rajta.

    VálaszTörlés
  7. Jó ötlet, hogy töltve készült. Én még csak hagyományosan, töltelék nélkül csináltam, de ezt is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  8. Én meg szimplán vinném a receptedet, ha a másikat nem mentettem volna már rég. :)))
    A töltelék is remek ötlet. Szinte érzem az illatát... Igen, ez kimeríti a kínzás kategóriát.:)

    VálaszTörlés
  9. Tücsök, én csak simán hájat sütöttem ki, és rájárunk a zsírra :-) Hol így, hol úgy :-))

    Eszter, hát köszi a vezérhangyát!

    Szepy, valahol ott körül van :-D De téli álomra készülődünk, raktározunk :-)


    Trollanyu, hájat tudsz szerezni baromfiboltból? Kisütöd, ott a libazsír. De lehet böszmeséget mondok: szerintem egy jóféle vajjal helyettesítve is klassz lehet ez a tészta!

    4Gyerek, szerintem egy egésszel is elbánnál :-)


    Kreakonyha, láttam nálad is! Variálj a töltelékkel, értékelni fogják :-)


    Petra, kínozd meg vele a családot :-DD

    VálaszTörlés
  10. Nálunk a zsíros kenyér nem annyira kelendő (persze nem azért mert derogál), ezért külön nem nagyon sütök ki hájat. Viszont jó háziasszonyként :DDD igyekszem mindent elhasználni. Úgyhogy a libazsír kifli, vagy daragaluska formájában hasznosul :DDD

    VálaszTörlés
  11. De komoly! :D
    Ezt viszem is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.