Szeretek borral főzni :-) Meg csokival sütni, de az egy másik poszt lesz!
Ez a húsétel eredetileg marhahússal készül, de amikor műsorra tűztem, sehol nem kaptam szép marhahúst. Nemhogy szépet, egyáltalán marhahúst nem!
Tarjára hangszereltem át - és igazán remek lett! Amolyan illatos, omlós, sűrű szaftját puha kenyérrel kitunkolós.
Rozsdás hús
Hozzávalók:
- 2-3 ek. olaj
- 4 nagy! fej vöröshagyma
- 4 vastagabb szelet csontos tarja
- 2 dl vörösbor
- só, bors
- 2-3 babérlevél
- 1 ek. (csípős) mustár
A húst megmossuk, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a felforrósított olajon oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük - éppen csak kérget kapjon.
A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük - rémületesen sok lesz, de épp ez kell nekünk! A kisütött hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a hagymakupacot, aláöntjük a bort. Alufóliával szorosan lefedjük, és kb. 1,5 órán pároljuk. (Marhahús esetében ez lehet 2-2,5 óra is!)
A 1,5 óra letelte után levesszük a fóliát, megnézzük a hagymát. Nekem nem esett szét kész mártássá ennyi idő alatt, így a húsokat kiemeltem a szaftból, és botmixerrel szétzúztam a boros hagymát. A babérlevelet vegyük ki!
Utána adjuk hozzá a mustárt, keverjük el, és fektessük vissza a mártásba a húsokat. Tegyük vissza a sütőbe, hogy a hús még jobban átvegye az ízeket, majd azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.
Ihlet: Lajos Mari a Nők Lapjából
Ó, ez kell nekem, ugyanis már unom a zacskóban sült tarját (de legalább nem pepecselős). Elvittem a receptet, köszönöm:o)
VálaszTörlésA vaníliás kekszedet meg nem győzöm sütni, lassan már a fülemen jön ki:o)
Ez így ebédidőben igazán kínzás volt! :) Karulino
VálaszTörlésEzt biztos kipróbálom, mert én is kedvelem a vörösboros ételeket:) Na arról nem is beszélve, itt a marha kilója olyan 9000 Ft átszámítva, itteni viszonyok között is horror egy 5 fős csládnak. Jó nekünk a rozsdás tarja nagyon:)
VálaszTörlésGuszta lett nagyon, el tudom képzelni, hogy milyen fenséges lehetett az íze. A borral készített ételeket én is nagyon szeretem. Nálam is elég sűrűn szerepelnek.
VálaszTörlésJöttem, láttam, vittem! Nagyon szimpatikus! És a tarját szeretem, a bort is, a boros ételeket is, akkor miért ne készítsük el, nem igaz?
VálaszTörlésSosem keszitettetem meg tarjat, viszont ez nagyon finom lehet!! Hagymabol pedig sosem eleg :)
VálaszTörlésA tarja az egyik kedvencem :-)
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett!
A blogkóstolóra ezt a receptet választottam, köszönöm szépen, finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm, örülök neki, hogy Nektek is ízlett :-))
Törlés