2011. november 18., péntek

Rozsdás hús



Szeretek borral főzni :-) Meg csokival sütni, de az egy másik poszt lesz!

Ez a húsétel eredetileg marhahússal készül, de amikor műsorra tűztem, sehol nem kaptam szép marhahúst. Nemhogy szépet, egyáltalán marhahúst nem!

Tarjára hangszereltem át - és igazán remek lett! Amolyan illatos, omlós, sűrű szaftját puha kenyérrel kitunkolós.




Rozsdás hús


Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olaj
  • 4 nagy! fej vöröshagyma
  • 4 vastagabb szelet csontos tarja
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek. (csípős) mustár


A húst megmossuk, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a felforrósított olajon oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük - éppen csak kérget kapjon.

A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük - rémületesen sok lesz, de épp ez kell nekünk! A kisütött hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a hagymakupacot, aláöntjük a bort. Alufóliával szorosan lefedjük, és kb. 1,5 órán pároljuk. (Marhahús esetében ez lehet 2-2,5 óra is!)

A 1,5 óra letelte után levesszük a fóliát, megnézzük a hagymát. Nekem nem esett szét kész mártássá ennyi idő alatt, így a húsokat kiemeltem a szaftból, és botmixerrel szétzúztam a boros hagymát. A babérlevelet vegyük ki!

Utána adjuk hozzá a mustárt, keverjük el, és fektessük vissza a mártásba a húsokat. Tegyük vissza a sütőbe, hogy a hús még jobban átvegye az ízeket, majd azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.


Ihlet: Lajos Mari a Nők Lapjából

9 megjegyzés:

  1. Ó, ez kell nekem, ugyanis már unom a zacskóban sült tarját (de legalább nem pepecselős). Elvittem a receptet, köszönöm:o)
    A vaníliás kekszedet meg nem győzöm sütni, lassan már a fülemen jön ki:o)

    VálaszTörlés
  2. Ez így ebédidőben igazán kínzás volt! :) Karulino

    VálaszTörlés
  3. Ezt biztos kipróbálom, mert én is kedvelem a vörösboros ételeket:) Na arról nem is beszélve, itt a marha kilója olyan 9000 Ft átszámítva, itteni viszonyok között is horror egy 5 fős csládnak. Jó nekünk a rozsdás tarja nagyon:)

    VálaszTörlés
  4. Guszta lett nagyon, el tudom képzelni, hogy milyen fenséges lehetett az íze. A borral készített ételeket én is nagyon szeretem. Nálam is elég sűrűn szerepelnek.

    VálaszTörlés
  5. Jöttem, láttam, vittem! Nagyon szimpatikus! És a tarját szeretem, a bort is, a boros ételeket is, akkor miért ne készítsük el, nem igaz?

    VálaszTörlés
  6. Sosem keszitettetem meg tarjat, viszont ez nagyon finom lehet!! Hagymabol pedig sosem eleg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tarja az egyik kedvencem :-)

      Nagyon örülök, hogy ízlett!

      Törlés
  7. A blogkóstolóra ezt a receptet választottam, köszönöm szépen, finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök neki, hogy Nektek is ízlett :-))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.