Szerepelt már nálunk a híres libazsíros kifli (ami eredetileg kacsazsíros volt!), de akkor nem fotóztam - szimplán betömtük langymelegen :-) Azonnal.
Most maradék csirkesült várta a sorsát a hűtőben, mi legyen, mi legyen? Eszter barátnőm fejéből pattant a szikra: használjam fel töltelékként a csirkehúst, és a vezérhangya adott is volt.
Kiflitészta bedagaszt, majd megtöltöttem a hideg sülttel, paprikacsíkokkal és sajttal.
Olyan illata volt sülés közben, de olyan! Hát még az íze!
Töltött libazsíros kifli
Hozzávalók 8 nagy kiflihez:
- 3 dl tej
- 8 dkg libazsír
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
Töltelék:
- maradék hideg sült
- 1-2 kápia paprika
- 10-15 dkg sajt
- avagy a hűtőnk/kamránk tartalma
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Míg a gép dolgozik, a töltelék hozzávalóit feldaraboljuk/csíkokra vágjuk.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag körlappá nyújtjuk, majd 8 egyenlő háromszögre vágjuk. A szélesebbik tésztaszélekre halmozzuk a tölteléket, majd felcsavarjuk - így érjük el a kifli formát.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, kb. 20 percig még kelni hagyjuk.
A tetejét lekenjük tojással, tetszés szerint meghinthetjük szezámmaggal, reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, és csak utána falatozzunk belőle!