2011. október 12., szerda

Leveles sajtos rúd





Visszatértem :-)

Köszönöm szépen a kedves hiányoló sorokat, és köszönöm az Olvasók kitartását a Házias konyha mellett!

Köszönetképpen hoztam nektek egy fantasztikus péksüteményt, biztos mindenkinek ismerős a boltok polcairól! Mi is imádjuk! Aztán egyszer csak kattant az agyam: nem létezik, hogy én ezt ne tudnám itthon is előállítani!

Elővettem hát a Max által bemutatott hajtogatott élesztős tészta leírását, ami nálam is szerepelt már töltött tésztaként, és emlékszem, frenetikus sikere volt.

Most is tökéletesnek bizonyult. Nagyon leveles, nagyon foszlós, a tetején a ropogós sajttal és a fantasztikus illatfelhővel - ideális uzsonna!



S most kivételesen készítettem fázisfotókat is :-)





Leveles sajtos rúd

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 2 kk só
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 20 dkg vaj
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük puha vajjal.


A képen látható módon bevagdossuk.

A bevágott tészta sarkait középre, egymásra hajtogatjuk,


majd a középső tésztalapokat is a kupac tetejére hajtogatjuk.


Letakarva pihentetjük 15 percet. A tésztát újra kinyújtjuk vékony lappá, és immár kenés nélkül megismételjük a bevágást, hajtogatást, 15 perces pihentetést.

A tészta felhasználásra kész.

Lisztezett munkalapon nem túl vékonyra nyújtjuk, kb. egy-másfél ujjnyi vastagságúra - hogy sütés közben ne dőljenek el -, és 3-4 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Nekem 6 darab lett belőle.

Tetejét lekenjük felvert tojással - ne csurogjon le, mert megárt a "leveleknek"!, és megszórjuk bőven reszelt sajttal.



Kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

25 megjegyzés:

  1. Jaaj Viki, de jó hogy itt vagy :) Nagyon hiányoztál. Minden nap árgus szemekkel kerestem az új bejegyzésed. Mellesleg tőled klikkelek a többi gasztro bloggerre is.
    Nagyon fini ez a sajtosrúd én is szoktam készíteni MAX receptje alapján.
    :) Szép napot :)

    VálaszTörlés
  2. Vikikém, de jó, hogy újra vagy. Én is naponta néztem, hogy még mindig a tejfölös lepény van fent, tehát még nem vagy. Megörültem a sajtos rúdnak, ami gyönyörű lett és biztos finom, de a legjobban, hogy újra itt vagy. Puszillak sokszor:-)))))

    VálaszTörlés
  3. De jó, már hiányoltalak! A fázisfotókért hálás köszönet, ezzel a leveles tésztával már régen szemezek, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. :)))

    VálaszTörlés
  4. Jó, hogy újra itt vagy! :) Gyönyörű lett, köszi a fázisfotókat, azok nagyon szuperek. Mentem is őket! :)))

    VálaszTörlés
  5. Jó, hogy visszatértél:) Erre a sajtos rúdra emlékszem, a gyerekeim nagyon szeretik, el is fogom nekik készíteni.

    VálaszTörlés
  6. De jó, hogy újra írtál! Ráadásul ilyen extrával rukkolsz elő! Mert ez a sajtos rúd kedvencem volt megboldogult leány koromban. Holnap ez lesz a fiúk uzsonnája! Ezer köszönet!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a kedvességeteket, nagyon-nagyon jól esik :-)

    VálaszTörlés
  8. Elkészítettem, de nekem sajnos nem lett ilyen leveles. Igaz, hogy kb. fele ennyi margarint kentem rá, és a fél kiló lisztből kb. 20 dkg teljes kiőrlésű volt. A kevesebb margarin lehet az oka, hogy nem lett szép leveles? :( De úgy tűnt hogy ennyi is elég lesz rá, és féltem hogy ha többet kenek, akkor szétcsúszik a tészta, vagy kifolyik belőle.
    Anna

    VálaszTörlés
  9. Szia Anna! Gyanítom, hogy a kevés zsiradék lehet az oka, kvázi ez választja el egymástól a hajtogatott tésztalapokat!

    Nem fog elcsúszni, ha megfelelő szélességűre vágod, és ki sem folyik. Nézd meg a post elején belinkelt töltött táskát is, ott is nagyon jól működött!

    Remélem, nem szegte kedvedet!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó. férjem imádja így el is mentettem

    VálaszTörlés
  11. Na végre már!!!Nagyon hiányoltalak:)Puszi!!!

    VálaszTörlés
  12. Welcome!

    nem egy fél percesrecepttel debütáltál a nagy szünet után, le a kalappal!

    VálaszTörlés
  13. Üdv a fedélzeten KisKeJány. Ha megyünk, ilyet süssél nekünk, légyszi. Ölellek!!

    VálaszTörlés
  14. Örülök, hogy újra jelentkeztél!!!
    Megsütöttem, és nagy jó lett!!

    :)
    Pusz: Mesi

    VálaszTörlés
  15. Erre a szuper sajtos rúdra Csillánál találtam rá, onnan pedig rád. Most vagyok először nálad, és tetszik amit látok!:)) Ha minden igaz ma elkészítem. Drukkolok magamnak, hogy ilyen jól sikerüljön. Boldog Új Évet kívánok. Szeretettel Tücsi.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Tücsi, üdvözöllek a konyhámban :-) Remélem, sikerült a sajtos rúd, finom lett, levegős és imádtátok :-)))

    Boldog új évet!

    VálaszTörlés
  17. Kedves Chef Viki!
    Viszem a sajtos rúd receptet,és holnap megküzdök vele.Nagyon gyönyörűséges,már sütöttem sajtos rudat,de minden volt csak tökéletes nem!Köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. Viki! Isteni lett! Köszi!puszi. Döme

    VálaszTörlés
  19. az titok,hogy a 20dkg víz mennyi dl-nek felel meg?miért kell dkg-ban megadni a víz mennyiségét?

    VálaszTörlés
  20. Szia! Tetszik ez a recepted és ma el szeretném készíteni, de nem olyan nagyokba mint a tied. Ha kb. 2x10 cm-eseket szeretnék, akkor is ilyen szépen egyben maradnak a rudak vagy szétcsúszhat, széteshet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, még nem késtem el!

      Érdemes nagyban elkészíteni, mert ahogy írod, szétcsúszik, annyira leveles. A hossza még talán rendben van 10 cm-esnek, de a 2 cm nagyon keskeny lenne, és eldőlne teljesen!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.