Visszatértem :-)
Köszönöm szépen a kedves hiányoló sorokat, és köszönöm az Olvasók kitartását a Házias konyha mellett!
Köszönetképpen hoztam nektek egy fantasztikus péksüteményt, biztos mindenkinek ismerős a boltok polcairól! Mi is imádjuk! Aztán egyszer csak kattant az agyam: nem létezik, hogy én ezt ne tudnám itthon is előállítani!
Elővettem hát a Max által bemutatott hajtogatott élesztős tészta leírását, ami nálam is szerepelt már töltött tésztaként, és emlékszem, frenetikus sikere volt.
Most is tökéletesnek bizonyult. Nagyon leveles, nagyon foszlós, a tetején a ropogós sajttal és a fantasztikus illatfelhővel - ideális uzsonna!
S most kivételesen készítettem fázisfotókat is :-)
Most is tökéletesnek bizonyult. Nagyon leveles, nagyon foszlós, a tetején a ropogós sajttal és a fantasztikus illatfelhővel - ideális uzsonna!
S most kivételesen készítettem fázisfotókat is :-)
Leveles sajtos rúd
Hozzávalók:
A tésztához:
A kenéshez:
- 1 ek. olaj
- 12 dkg tejföl
- 20 dkg!! víz
- 50 dkg liszt
- 2 tk cukor
- 2 kk só
- 3 dkg élesztő
A kenéshez:
- 20 dkg vaj
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük puha vajjal.
A bevágott tészta sarkait középre, egymásra hajtogatjuk,
majd a középső tésztalapokat is a kupac tetejére hajtogatjuk.
Letakarva pihentetjük 15 percet. A tésztát újra kinyújtjuk vékony lappá, és immár kenés nélkül megismételjük a bevágást, hajtogatást, 15 perces pihentetést.
A tészta felhasználásra kész.
Lisztezett munkalapon nem túl vékonyra nyújtjuk, kb. egy-másfél ujjnyi vastagságúra - hogy sütés közben ne dőljenek el -, és 3-4 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Nekem 6 darab lett belőle.
Tetejét lekenjük felvert tojással - ne csurogjon le, mert megárt a "leveleknek"!, és megszórjuk bőven reszelt sajttal.
Kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Jaaj Viki, de jó hogy itt vagy :) Nagyon hiányoztál. Minden nap árgus szemekkel kerestem az új bejegyzésed. Mellesleg tőled klikkelek a többi gasztro bloggerre is.
VálaszTörlésNagyon fini ez a sajtosrúd én is szoktam készíteni MAX receptje alapján.
:) Szép napot :)
Vikikém, de jó, hogy újra vagy. Én is naponta néztem, hogy még mindig a tejfölös lepény van fent, tehát még nem vagy. Megörültem a sajtos rúdnak, ami gyönyörű lett és biztos finom, de a legjobban, hogy újra itt vagy. Puszillak sokszor:-)))))
VálaszTörlésDe jó, már hiányoltalak! A fázisfotókért hálás köszönet, ezzel a leveles tésztával már régen szemezek, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. :)))
VálaszTörlésSzemgyönyörködtető!!!
VálaszTörlésJó, hogy újra itt vagy! :) Gyönyörű lett, köszi a fázisfotókat, azok nagyon szuperek. Mentem is őket! :)))
VálaszTörlésÜdv újra a fedélzeten:)
VálaszTörlésJó, hogy visszatértél:) Erre a sajtos rúdra emlékszem, a gyerekeim nagyon szeretik, el is fogom nekik készíteni.
VálaszTörlésDe jó, hogy újra írtál! Ráadásul ilyen extrával rukkolsz elő! Mert ez a sajtos rúd kedvencem volt megboldogult leány koromban. Holnap ez lesz a fiúk uzsonnája! Ezer köszönet!
VálaszTörlésKöszönöm a kedvességeteket, nagyon-nagyon jól esik :-)
VálaszTörlésElkészítettem, de nekem sajnos nem lett ilyen leveles. Igaz, hogy kb. fele ennyi margarint kentem rá, és a fél kiló lisztből kb. 20 dkg teljes kiőrlésű volt. A kevesebb margarin lehet az oka, hogy nem lett szép leveles? :( De úgy tűnt hogy ennyi is elég lesz rá, és féltem hogy ha többet kenek, akkor szétcsúszik a tészta, vagy kifolyik belőle.
VálaszTörlésAnna
Szia Anna! Gyanítom, hogy a kevés zsiradék lehet az oka, kvázi ez választja el egymástól a hajtogatott tésztalapokat!
VálaszTörlésNem fog elcsúszni, ha megfelelő szélességűre vágod, és ki sem folyik. Nézd meg a post elején belinkelt töltött táskát is, ott is nagyon jól működött!
Remélem, nem szegte kedvedet!
Nagyon jó. férjem imádja így el is mentettem
VálaszTörlésNa végre már!!!Nagyon hiányoltalak:)Puszi!!!
VálaszTörlésWelcome!
VálaszTörlésnem egy fél percesrecepttel debütáltál a nagy szünet után, le a kalappal!
Üdv a fedélzeten KisKeJány. Ha megyünk, ilyet süssél nekünk, légyszi. Ölellek!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra jelentkeztél!!!
VálaszTörlésMegsütöttem, és nagy jó lett!!
:)
Pusz: Mesi
Erre a szuper sajtos rúdra Csillánál találtam rá, onnan pedig rád. Most vagyok először nálad, és tetszik amit látok!:)) Ha minden igaz ma elkészítem. Drukkolok magamnak, hogy ilyen jól sikerüljön. Boldog Új Évet kívánok. Szeretettel Tücsi.
VálaszTörlésKedves Tücsi, üdvözöllek a konyhámban :-) Remélem, sikerült a sajtos rúd, finom lett, levegős és imádtátok :-)))
VálaszTörlésBoldog új évet!
Kedves Chef Viki!
VálaszTörlésViszem a sajtos rúd receptet,és holnap megküzdök vele.Nagyon gyönyörűséges,már sütöttem sajtos rudat,de minden volt csak tökéletes nem!Köszönöm!
Viki! Isteni lett! Köszi!puszi. Döme
VálaszTörlésNagyon örülök Döme :-)))) Ügyi vagy!!!
Törlésaz titok,hogy a 20dkg víz mennyi dl-nek felel meg?miért kell dkg-ban megadni a víz mennyiségét?
VálaszTörlésKb. 2 dl-nyi víznek felel meg.
TörlésSzia! Tetszik ez a recepted és ma el szeretném készíteni, de nem olyan nagyokba mint a tied. Ha kb. 2x10 cm-eseket szeretnék, akkor is ilyen szépen egyben maradnak a rudak vagy szétcsúszhat, széteshet?
VálaszTörlésRemélem, még nem késtem el!
TörlésÉrdemes nagyban elkészíteni, mert ahogy írod, szétcsúszik, annyira leveles. A hossza még talán rendben van 10 cm-esnek, de a 2 cm nagyon keskeny lenne, és eldőlne teljesen!