Persze lehet, hogy ez csak nekünk akkora szenzáció :-)
Nálunk mindig ugyanazon metódus szerint készült a krumplifőzelék. Krumpli meghámoz, vékony karikákra vág. Annyi sós-babérleveles vízben puhára főz, amennyi ellepi, végül fűszerpaprikás-tejfölös rántással sűrítettük.
Bede Robi aztán egy egész más arcát mutatta valamelyik nap ennek az egyszerű ételnek: pörköltalapot készített a krumpli alá, semmi rántás, semmi habarás, és babérlevél helyett majorannával és mustárral ízesítette.
Próbafőzést végeztem, és azt kell mondjam, hogy sokkal finomabb, könnyedebb, mint az originális verzió!
Kép nélküli recept :-)
Krumplifőzelék - másként
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- pici olaj
- 1-2 tk. őrült fűszerpaprika
- 1 kg krumpli
- 2 dl tejföl
- só
- majoranna
- 1-2 ek. mustár
A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon puhára pároljuk. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Hozzáadjuk a hámozott, kockákra vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Teljesen puhára főzzük.
Kivesszük a krumpli egy részét (2-3 merőkanálnyit), pürésre törjük, egészen krémesre. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, a lábasban lévő krumplihoz adjuk - mint egy rántást.
Sóval, majorannával ízesítjük, kiforraljuk.
Ötletes a Bede Robi féle verzió. Egy próbát nálam is megér. :)
VálaszTörlésFinom lehet
VálaszTörlésMustárral finom lehet nagyon, majorannát én szoktam bele tenni, jó ötlet néha kipróbálni más variációkat is a megszokott ételekből:)
VálaszTörlésNekem az egész receptben az ŐRÜLT paprika tetszik :) na meg utána az egész recept :))
VálaszTörlésPróbáljátok ki, egy misét megér!
VálaszTörlésViki, asszem ez freudi elszólás :-D Nem is javítom ki :-)))