Sós. Hisz senki nem mondta, hogy a piskótatekercs csak édes lehet :-)
Alap egy natúr krémsajt, amit aztán tetszés szerint ízesíthetünk mind (zöld)fűszerekkel, mind beleaprított finomságokkal.
Büféasztalra, baráti összejövetelekre kitűnő: mutatós, és persze őrülten finom :-)
Krémsajtos piskótatekercs
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 ek. víz
- 4 ek. liszt
- fél mk. só
- őrölt bors
Töltelék:
- 20 dkg krémsajt/45 dkg lecsöpögtetett, 20%-os tejföl
- só, bors
- tetszés szerint zöldfűszerek
- opcionálisan fokhagyma, lilahagyma
- egyebek nálam: lángolt kolbász, sonka, zöldpaprika
Elkészítjük a piskótekercset. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a sóval és a borssal, valamint a vízzel. Hozzákeverjük a lisztet. A fehérjéből nagyon kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes keverékbe.
Egy nagyméretű, lapos tepsit (gáztepsi) kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a piskótaalapot, és 180 fokosra melegített sütőben aranyszínűre sütjük - kb. 10 perc alatt.
Egy konyharuhát benedvesítünk, azon forrón ráborítjuk a piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rögtön felcsavarjuk - konyharuhával együtt. Így hagyjuk langyosra hűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket: a krémsajtot kikeverjük a fűszerekkel, a tölteléknek szánt dolgokat pici kockákra vágjuk.
A tekercset kitekerjük a konyharuhából, egyenletesen elsimítjuk rajta a krémet úgy, hogy a szélén maradjon egy kb. 2 cm-nyi üres rész - tekerés közben úgyis oda fogja tolni a krémet a tészta!
Megszórjuk a feldarabolt falatokkal, és feltekerjük.
Lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük érni néhány órára, majd teljesen hagyományos módon felszeleteljük.
Zöldsalátával, friss zöldségekkel tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha