2011. augusztus 2., kedd

Barackos-túrós pite




Bevált dolgon ne változtass!

No jó, maximum egy picikét :-)

Tavaly nyáron sütöttem külsőre tökéletes, belülről vad zöld szilvából egy remek szilvás-túrós pitét, amit most újra elővettem, ezúttal barackkal. Sárgabarackkal. Ami szottyosra sült a tetején, némi karamellizálódott fahéjas cukorral...

Nehéz vele leállni egy szelet után :-)




Barackos-túrós pite

Hozzávalók:


A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2-4 ek. hideg víz


A túrókrémhez:

  • 25 dkg túró
  • 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. búzadara


A tetejére:
  • kb. 8-10 szem sárgabarack
  • 1 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj



A tészta hozzávalóit szaporán összegyúrjuk, hogy minél kevésbé melegedjen fel. Már azon frissiben piteformába nyomkodjuk, és így tesszük hűtőbe fél-egy órára.

Hűtést követően villával megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót, a tojás sárgáját, cukrot, vaníliát, fahéjat, búzadarát és a tejfölt tálba tesszük, botmixerrel krémesre pörgetjük. A két tojás fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a krémes túróhoz keverjük.

A barackokat megmossuk, kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk.

Az elősütött tésztakéregbe simítjuk a habos túrókrémet, tetejét kirakosgatjuk a barackszeletekkel. Tetejét meghintjük fahéjas cukorral, majd további kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.



6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! A múltkor sütöttem olyan sütit aminek a tetejére tettem a sárgabarackot és teljesen olyan lett mint a lekvár. Nagyon finom lehet amit most sütöttél!

    VálaszTörlés
  2. Tegnap készítettem nektarinnal a szilvás túrós pitéd alapján, a párom szerint BRUTÁL, nagyon ízlett mindkettőnknek. Még egy szelet van, de gondolom nem sokáig :)))
    Köszönöm, hogy megosztod velünk fantasztikus receptjeidet

    VálaszTörlés
  3. Ez fantasztikusan finom lehet, ötlet mentve! :)

    VálaszTörlés
  4. Éva, mi is nagyon szeretjük, amikor jó szottyosra, lekvárosra sül a sárgabarack!


    Bianka :-)


    Kata, köszönöm a kedves szavaidat :-) Az én férjem is valami hasonlót mondott :-DD


    Szemi, isteni! Próba :-)

    VálaszTörlés
  5. Mennék ám nyalogatni a tányért! :) Mert, gondolom, egész szeletnek már se híre, se hamva :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.