Hozom gyorsan, de szerintem cseresznye már csak mutatóban lehet imitt-amott, ha egyáltalán van még... Az utolsó szemekből készítettem: abból az igazi, hatalmas, fekete szemű, ropogós fajtából!
Pánikra semmi ok: szerintem a most aktuális sárgabarackkal is zseniálisan jó lesz! Alapja a nagy kedvenc szilvás lepény, minden változatlan, csak a gyümölcsöt cseréltem le benne. Puha kelt tészta, sok-sok gyümölcs, a tetején pedig ropogósra sült édes morzsa.
Ellenállhatatlan :-)
Cseresznyés-morzsás süti
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2-3 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 1-1,5 kg cseresznye (vagy meggy, sárgabarack, szilva...)
Az édes morzsához:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 20 dkg liszt
A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.
Ennyi idő alatt kimagvaljuk a gyümölcsöt: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe (kb. 20x40 cm-es) nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a gyümölccsel, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Ennyi idő alatt kimagvaljuk a gyümölcsöt: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe (kb. 20x40 cm-es) nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a gyümölccsel, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Nagyon guszták:)
VálaszTörlésNa jó, szép a süti (én nem vagyok nagy sütis), de az a pár szem mézédes cseresznye szezon után merényletnek számít!:)
VálaszTörlésMeggyel ki fogom próbálni, az még van.
Nagyon guszta lett! Szeretem az ilyen gyümölcsös sütiket! Nézzél már be hozzám van számodra egy meglepetésem!
VálaszTörlésSzépséges kis sütemény! Ennék is most belőle... :)
VálaszTörlésNézzük Szofival, reakció: "Na, ilyen kell nekem!":-)))) Most mit mondjak?:-)))
VálaszTörlésMegcsináltam!!! Köszi a receptet!
VálaszTörlésNem figyeltem, és fordítva tettem a cseresznyéket, de remélem, így is finom lett. Szilvával csináltam már ilyesmit, és akkor is vágott felével felfelé kellett tenni a gyümölcsöt, de valahogy ezt most elbambultam. :)
Na megyek kóstolni! :)
De nekem 20 dkg liszt kevés volt a kelt tésztába, még kellett tennem hozzá, hogy összeálljon, és még úgy is elég lágy lett a tészta. De a végeredmény isteni finom lett! Köszönöm a receptet! :-)
VálaszTörlésKedves Borcsa, teljesen jogos - már a szilvásnál javítottam a 20 dkg-t 40-re...
TörlésBocsánat, itt is mindjárt javítom - és nagyon örülök, hogy ennek dacára isteni finom lett :-)))
OK, ma is sült két tepsivel (sok a cseresznye, meg kerti partira is megyünk holnap). Viki, mostanában nem hallunk felőled, remélem, azért minden rendben van!
VálaszTörlésNa jól van :-)))) Nagyon örülök, hogy van hova pakolni a rengeteg cseresznyét :-)))
Törlés... ma pedig sárgabarackkal készül, kerti parti lenne, ha nem szakadna az eső...
VálaszTörlésHmmmmmmmmmm, sárgabarackkal!!! Ahogy jó szottyosra sül benne, zseniálisan jó ötlet!!!
TörlésA kerti partihoz drukk, egész hétvégére esőt mutat :-(
Ééééééééés eperrel is finom! Csak fahéj helyett narancshéjjal ízesítettem.
VálaszTörlésHogy vagytok? Pici lány növöget? Kúszás, mászás, fogzás, mi van éppen soron? :-)
Eszembe nem jutott volna eperrel készíteni, fantasztikus vagy!!!
TörlésPicijány gyönyörű... Kúszik, mindjárt mászik, gagyarászik élvezettel, lassan már jönnek a fogacskák is - s ami a bónusz: imádja az anyja főztjét :-)))
Szia! Ez nagyon jól néz ki! Másnaposan is finom? Na nem én lennék másnapos, hanem a süti! :)
VálaszTörlésSzia! Másnaposan is teljesen rendben van :-))
TörlésA morzsa a tetején kicsit veszít a ropogósságából, de élvezeti értékéből nem von le semmit :-)
Köszönöm! Mindenképpen kipróbálom!
TörlésSzuper! Én köszönöm :-)
TörlésMúlt héten is sült. Most két tepsivel van folyamatban. Egyelőre cseresznyével, de alig várom a sárgabarackot, azzal is isteni finom. Csak pont szilvával nem próbáltam még :-D
VálaszTörlésKét tepsivel :-))) Szenzációs vagy :-))
TörlésMíg a sárgabarack várat magára, itt az új verzió, cseresznyével, csokival, lélegzetelállítóan jó lett!
http://www.chefviki.hu/2017/06/cseresznyes-csokolades-morzsas-pite.html