Fut a tévében egy reklám, egy előre csomagolt croissant-t reklámoznak, most két új ízben. Az egyik közülük a meggyes-vaníliás, na innen az ötlet :-)
Pihe-puha croissant tésztával nem akartam vacakolni a döghőségben (bezzeg most...), ezért omlós tésztában gondolkodtam. Így jött a képbe az amerikai pite.
Mit ne mondjak - lenyűgözően finom lett! A tészta ropogós, még másnap is ropogós! A tölteléke vaníliapuding, rajta gyorsan "lekvárrá" főzött fűszeres meggy... Isteni! Pudingból csak fél adagot főztem hozzá, de sülés közben a nyers tészta némileg "megitta", így a már módosított receptet írom be, egész adag pudinggal.
Ki ne hagyjátok :-)
Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj/margarin
- 2 ek. porcukor
- 1 csipet só
- 0,3 dl víz
A töltelékhez:
- 1 tasak főzős vaníliás puding
- 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
- 5 dl tej
- kb. 75 dkg meggy, még maggal együtt mérve
- cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
- ízlés szerint fűszerek: fahéj, szegfűszeg, mézes fűszerkeverék...
Tetejére:
- 1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.
A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük.
A meggyet megmossuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. Főzzük el egészen a levét, és tetszés szerint fűszerezzük.
Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.
A lehűtött tésztát két részre vágjuk. Az egyik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy némi pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, rásimítjuk a fűszeres meggyet. A másik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, ha kedvünk tartja, kis mintákat is nyomhatunk bele, majd a pitére simítjuk, a tésztaszéleket összenyomkodjuk.
Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne emelje meg a pite tetejét, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.
Gyönyörűséges!
VálaszTörlésVan itt egy fornettis a közelben, és néha mikor már éhen halok hazafelé, meggyes - vaníliás pudingos buktát veszek. Ez a két íz annyira illik egymáshoz, mint borsó meg a héja. Vittem a receptet. :)
Hát ennek nem lehet ellenállni!!! Eszelős guszta, nagyon járnak a piték az én fejemben is napok óta:))) Nyamii, hát lehet ilyet kéne csinálni:)
VálaszTörlésRitkán jut eszembe, hogy mentsek egy receptet, hát most megtettem!!:-))
VálaszTörlésmegfogom csinálni!! köszönöm! wk
VálaszTörlésFantasztikus
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Guszta is, szép is, csábító is! :)
VálaszTörlésÉs nekem az amerikai pite egyik gyöngém, Manó születése előtti napon is azt sütöttem anno :)
Tegnap vendégeink voltak. Elkészítettem -isteni lett!
VálaszTörlésMa nem lesznek, mégis sütök, de ma almásat :)
Köszönöm.
Azt hiszem hétvégére kipróbálom a békebeli kiflikbe töltve :)
VálaszTörlésNagyon guszta,ilyen formában meggyet még nem próbáltam ki , de szerintem itt az ideje !
VálaszTörlésNagyon guszta és kívánatos. nem csak íz-, hanem színvilága is isteni. Vittem én is a receptet.
VálaszTörlésRemélem üzenetem is eljut, mert már hosszu ideje nem tudok sok helyen kommentelni. Viki (ugy látom csak névtelenül megy, de igy is jó) :))
Nagyon megtetszett a recept, tegnap startból két adaggal készítettem. Nagyon fincsi, az egész család szereti! Köszi.
VálaszTörlésMegsütöttem, nagyon finom lett!
VálaszTörlésA gyerekek különösen élvezték, hogy díszíthették a sütit. Fél nap alatt elfogyott, most készünk még egyszer megsütni.
Köszönjük a receptet!
Vera
Nagyon guszta!
VálaszTörlésKedves Viki, kérhetem, hogy a blogcímedet cseréld le az új címemre :) Köszi szépen előre is!!!
VálaszTörlésVagyis az én blogcímemet az újra :)
VálaszTörlésNagyon tetszik. Vittem a receptet!
VálaszTörlésMár évek óta keresgélek egy igazi amerikai pite receptet,ez elég ígéretesnek tűnik,csak mielőtt megcsinálnám gondoltam megkérdezem,hogy tojás biztosan nem kell a tésztába?
VálaszTörlésKöszi.
Szia! A tojás nem véletlenül maradt ki - nem kell bele. A víz és a zsiradék összefogja, és hihetetlenül ropogós lesz a végeredmény!
VálaszTörléssziasztok! remélhetőleg most fogom elkésziteni de légyszi abba segitsetek h az 5dl tej hova megy mert a receptben nem talàlom... illetve h a 0,3dl viz az tényleg annyi vagy elirás?? előre is köszi a segitséget!
VálaszTörlésSzia :-) Az 5 dl tej a pudingpor megfőzéséhez kell - ahogy a csomagolásán szerepel. "A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük."
TörlésA víz pedig tényleg ennyi, éppen csak néhány kortynyi, hogy összeálljon a tészta.
Sok sikert! :-)
Megsütöttem.Isteni finom lett. Én az almát megpároltam mazsolával és egy evőkanál szilvalekvárral összekevertem. Köszi a receptet. Sziszi
VálaszTörlésHű, de jól hangzik a verziód!!! Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)
TörlésÜdv,most készülök megsütni. A kérdésem,hogy mekkora pite/tortaformára szól ez a recept?
VálaszTörlésA választ előre is köszönöm.
Ajjaj, lehet, elkéstem...
TörlésA forma 23 cm-es!
Épp sül a drága, isteni illata van. Alig várom, köszönöm a receptet:)
VálaszTörlésNagggggyon kíváncsi vagyok :-)))
Törlésnagyon finom lett, 2 szeletet forrón azonnal befaltam :)tettem még bele diót is,nekem így az igazi:)
TörlésNagyon örülök :-))) Dió! Micsoda szuper ötlet!!!
Törlés