2011. június 11., szombat

Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite



Fut a tévében egy reklám, egy előre csomagolt croissant-t reklámoznak, most két új ízben. Az egyik közülük a meggyes-vaníliás, na innen az ötlet :-)

Pihe-puha croissant tésztával nem akartam vacakolni a döghőségben (bezzeg most...), ezért omlós tésztában gondolkodtam. Így jött a képbe az amerikai pite.



Mit ne mondjak - lenyűgözően finom lett! A tészta ropogós, még másnap is ropogós! A tölteléke vaníliapuding, rajta gyorsan "lekvárrá" főzött fűszeres meggy... Isteni! Pudingból csak fél adagot főztem hozzá, de sülés közben a nyers tészta némileg "megitta", így a már módosított receptet írom be, egész adag pudinggal.

Ki ne hagyjátok :-)




Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj/margarin
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dl víz


A töltelékhez:

  • 1 tasak főzős vaníliás puding
  • 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 5 dl tej
  • kb. 75 dkg meggy, még maggal együtt mérve
  • cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
  • ízlés szerint fűszerek: fahéj, szegfűszeg, mézes fűszerkeverék...

Tetejére:
  • 1 tojás


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük.

A meggyet megmossuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. Főzzük el egészen a levét, és tetszés szerint fűszerezzük.
Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.

A lehűtött tésztát két részre vágjuk. Az egyik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy némi pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, rásimítjuk a fűszeres meggyet. A másik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, ha kedvünk tartja, kis mintákat is nyomhatunk bele, majd a pitére simítjuk, a tésztaszéleket összenyomkodjuk.


Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne emelje meg a pite tetejét, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.


28 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges!
    Van itt egy fornettis a közelben, és néha mikor már éhen halok hazafelé, meggyes - vaníliás pudingos buktát veszek. Ez a két íz annyira illik egymáshoz, mint borsó meg a héja. Vittem a receptet. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ennek nem lehet ellenállni!!! Eszelős guszta, nagyon járnak a piték az én fejemben is napok óta:))) Nyamii, hát lehet ilyet kéne csinálni:)

    VálaszTörlés
  3. Ritkán jut eszembe, hogy mentsek egy receptet, hát most megtettem!!:-))

    VálaszTörlés
  4. megfogom csinálni!! köszönöm! wk

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Guszta is, szép is, csábító is! :)
    És nekem az amerikai pite egyik gyöngém, Manó születése előtti napon is azt sütöttem anno :)

    VálaszTörlés
  6. Tegnap vendégeink voltak. Elkészítettem -isteni lett!
    Ma nem lesznek, mégis sütök, de ma almásat :)
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem hétvégére kipróbálom a békebeli kiflikbe töltve :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta,ilyen formában meggyet még nem próbáltam ki , de szerintem itt az ideje !

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta és kívánatos. nem csak íz-, hanem színvilága is isteni. Vittem én is a receptet.
    Remélem üzenetem is eljut, mert már hosszu ideje nem tudok sok helyen kommentelni. Viki (ugy látom csak névtelenül megy, de igy is jó) :))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon megtetszett a recept, tegnap startból két adaggal készítettem. Nagyon fincsi, az egész család szereti! Köszi.

    VálaszTörlés
  11. Megsütöttem, nagyon finom lett!
    A gyerekek különösen élvezték, hogy díszíthették a sütit. Fél nap alatt elfogyott, most készünk még egyszer megsütni.
    Köszönjük a receptet!
    Vera

    VálaszTörlés
  12. Kedves Viki, kérhetem, hogy a blogcímedet cseréld le az új címemre :) Köszi szépen előre is!!!

    VálaszTörlés
  13. Vagyis az én blogcímemet az újra :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik. Vittem a receptet!

    VálaszTörlés
  15. Már évek óta keresgélek egy igazi amerikai pite receptet,ez elég ígéretesnek tűnik,csak mielőtt megcsinálnám gondoltam megkérdezem,hogy tojás biztosan nem kell a tésztába?
    Köszi.

    VálaszTörlés
  16. Szia! A tojás nem véletlenül maradt ki - nem kell bele. A víz és a zsiradék összefogja, és hihetetlenül ropogós lesz a végeredmény!

    VálaszTörlés
  17. sziasztok! remélhetőleg most fogom elkésziteni de légyszi abba segitsetek h az 5dl tej hova megy mert a receptben nem talàlom... illetve h a 0,3dl viz az tényleg annyi vagy elirás?? előre is köszi a segitséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :-) Az 5 dl tej a pudingpor megfőzéséhez kell - ahogy a csomagolásán szerepel. "A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük."

      A víz pedig tényleg ennyi, éppen csak néhány kortynyi, hogy összeálljon a tészta.

      Sok sikert! :-)

      Törlés
  18. Megsütöttem.Isteni finom lett. Én az almát megpároltam mazsolával és egy evőkanál szilvalekvárral összekevertem. Köszi a receptet. Sziszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, de jól hangzik a verziód!!! Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)

      Törlés
  19. Üdv,most készülök megsütni. A kérdésem,hogy mekkora pite/tortaformára szól ez a recept?
    A választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajjaj, lehet, elkéstem...

      A forma 23 cm-es!

      Törlés
  20. Épp sül a drága, isteni illata van. Alig várom, köszönöm a receptet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagggggyon kíváncsi vagyok :-)))

      Törlés
    2. nagyon finom lett, 2 szeletet forrón azonnal befaltam :)tettem még bele diót is,nekem így az igazi:)

      Törlés
    3. Nagyon örülök :-))) Dió! Micsoda szuper ötlet!!!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.