2011. június 30., csütörtök

Pihe-puha sajtos kifli





Itt a nyári lehűlés, lehet izzítani a sütőket :-)

Ez a kifli első olvasatra egy nagy macerának tűnt, de menet közben kiderült, mégis haladós darab! Tehát a viszonylag hosszadalmas leírás ne riasszon el senkit :-)

Olyasmi a végeredmény, mint a croissant, lágy, vajas-sajtos, és piszkosul eteti magát! Kitűnő italkorcsolya, készítsünk kézközelbe kedvünk szerinti itókát!



Pihe-puha sajtos kifli


Hozzávalók 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl kefír
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 5 dkg élesztő


A krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott ek. (azért csak csínján) só

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, reszelt sajt, kömény...


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és megdagasztjuk. Dagasztás után áttettem egy lisztezett nagy tálba, hogy bőven legyen helye növekedni. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük ízlés szerinti sóval, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra vágjuk. Az egyes darabokat még kettévágjuk, mindkét felet vékony (2-3 mm) körlappá nyújtjuk. Az egyik körlapot megkenjük a sós vaj negyedével, meghintjük a sajt negyedével, befedjük a másik körlappal. Kicsit összenyomkodjuk, és 8 egyenlő háromszögre vágjuk.

A háromszögeket a talpuk felől feltekerjük kifli formájúra.

Hasonlóképpen járunk el a másik három tésztadarabbal. Tényleg haladós, nem kell megijedni!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kifliket, kelni hagyjuk 15 percig. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/sajttal, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.




A krém egyébként ízlés szerint variálható: kolbászos, sonkás, gombás, hagymás...


Forrás: Csábító házi sütemények 4.

2011. június 28., kedd

Boros-mustáros csirke




Újra a fedélzeten :-) Köszönöm a kitartó olvasást Mindenkinek!

Az elmúlt hetekben csupa olyasmit főztem, ami itt már szerepelt, például muszakát, sajtos-paradicsomos tésztát, gyümölcslevest, brownie-t, rakott krumplit, vagy egyszerűen egy kondér tejes bablevest, rántott húst...

Sőt volt rá példa, hogy egész egyszerűen nem főztem.

Ez a csirkés fogás rém egyszerű, és természetesen nagyon finom! Aki szeret borral főzni - én szeretek -, annak tuti befutó lesz!



Boros-mustáros csirke

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 2-3 ek (dijoni) mustár
  • só, bors
  • kevés olaj
  • opcionálisan 1 kk. étkezési keményítő

A combokat megmossuk, megtisztítjuk a tollmaradványoktól, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Pici olajat forrósítunk, s gyorsan megkapatjuk benne a combok mindkét oldalát.

A pirítás után visszamaradt olajban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, visszatesszük az edénybe a combokat, és leöntjük a borban elkevert mustárral. Fedő alatt teljesen puhára pároljuk.

Ha  a hús elkészült, kiemeljük az ízes léből, mártás sűrűségűre forraljuk, vagy csöpp kis keményítővel besűrítjük. A hagymadarabok miatt én néhány pillanat alatt botmixerrel krémesre pörgettem.

Párolt rizzsel, főtt tésztával tálaljuk, egyszerűségében pazar ízharmónia!


Ihlet: Stahl Judit

2011. június 11., szombat

Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite



Fut a tévében egy reklám, egy előre csomagolt croissant-t reklámoznak, most két új ízben. Az egyik közülük a meggyes-vaníliás, na innen az ötlet :-)

Pihe-puha croissant tésztával nem akartam vacakolni a döghőségben (bezzeg most...), ezért omlós tésztában gondolkodtam. Így jött a képbe az amerikai pite.



Mit ne mondjak - lenyűgözően finom lett! A tészta ropogós, még másnap is ropogós! A tölteléke vaníliapuding, rajta gyorsan "lekvárrá" főzött fűszeres meggy... Isteni! Pudingból csak fél adagot főztem hozzá, de sülés közben a nyers tészta némileg "megitta", így a már módosított receptet írom be, egész adag pudinggal.

Ki ne hagyjátok :-)




Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj/margarin
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dl víz


A töltelékhez:

  • 1 tasak főzős vaníliás puding
  • 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 5 dl tej
  • kb. 75 dkg meggy, még maggal együtt mérve
  • cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
  • ízlés szerint fűszerek: fahéj, szegfűszeg, mézes fűszerkeverék...

Tetejére:
  • 1 tojás


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük.

A meggyet megmossuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. Főzzük el egészen a levét, és tetszés szerint fűszerezzük.
Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.

A lehűtött tésztát két részre vágjuk. Az egyik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy némi pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, rásimítjuk a fűszeres meggyet. A másik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, ha kedvünk tartja, kis mintákat is nyomhatunk bele, majd a pitére simítjuk, a tésztaszéleket összenyomkodjuk.


Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne emelje meg a pite tetejét, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.


2011. június 9., csütörtök

Üde, nyári fűszervaj




Zajos tetszést aratott, azt kell mondjam :-)

Elkészíteni kb. 5 perc, felhasználását tekintve végtelen a variációk száma.

Tehetjük legegyszerűbb főtt/gőzölt újkrumplira. Grillezéskor natúr húsokra, zöldségekre. Belekeverhetjük meleg mártásokba, a készítés legvégén. De úgy is mennyei, ha friss kenyérre, péksüteményre kenjük, és egész egyszerűen bekebelezzük.

A citrom alap, a zöldfűszerekkel tetszés szerint variálhatunk.



Üde, nyári fűszervaj


Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • kb. teáskanálnyi citromlé
  • tetszés szerinti zöldfűszerek (nálam most friss kapor és medvehagyma a fagyról)


A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálban. A keveréket egy darab alufóliára halmozzunk, lehetőleg a felénk eső végére, és feltekerjük, mint egy nagy szaloncukrot. Tekerés közben felveszi a formáját, helyes kis hengerré formálódik. A két végét megtekerjük vagy összecsippentjük, és felhasználásig hűtőben tartjuk.

Ha eljön az ideje, vékony kis érméket vágunk belőle - és egész más dimenzióba fogja emelni az ételeinket!



Ihlet: NLK 2009/5.


2011. június 4., szombat

A világ legjobb sült csirkéje




Mondja Stahl Judit, és egyet kell értenem vele! Ráadásul pofonegyszerű mutatvány, lehetetlen elrontani!

A csirke vajjal megkenegetett bőre olyan ropogós lesz, mintha legalábbis kacsa lenne, és a húsa mennyei puhára, omlósra sül (a mellehúsa is, bizony), fűszerektől, citromtól és hagymáktól átjárva.

Felettébb ajánlom a hétvégi menük közé!



A világ legjobb sült csirkéje

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb v. 2 kisebb konyhakész csirke
  • 1 citrom
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg vaj (!)
  • 1 fej (!) fokhagyma
  • só, bors


Azzal kezdjük, hogy pontosan megmérjük a csirkéket - a sütési időt ebből fogjuk kiszámolni. 50 dkg-onként kell a húsnak 20 perc + 30 perc pirulás. Nekem pici, 1 kg-os csirkéim voltak, így összesen 1 órát sültek.

A csirkét megmossuk. Utána kívül-belül megszárogatjuk papírtörlővel, besózzuk-borsozzuk a hasüregét.

A citromot alaposan megmossuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, mindkettőt félbevágjuk, és egy fél citromot s egy fél hagymát a csirke hasüregébe tömünk. Két lábát zsineggel vagy cérnával összekötjük, hogy sütés közben szépen megtartsa a formáját.

A puha vajat összekeverjük viszonylag sok sóval (hisz kívülről nem sóztunk!) és borssal, majd körös-körül bekenegetjük vele a csirkét, mintha testápolót használnánk rá.

Előveszünk egy tepsit, az aljába alufóliát teszünk (jelentősen megkönnyíti a mosogatást). Ráhelyezünk egy rácsot. Az enyémbe pont illeszkedik, látszik is a képen, de tökéletesen megfelel a mikrókban használatos kerek rács is!

Mellével lefelé ráhelyezzük a csirkét a rácsra, sütni kezdjük. Semmi dolgunk vele. A kiszámított sütési idő felénél megfordítjuk, alászórjuk a gerezdekre bontott, de meg nem pucolt fokhagymagerezdeket, és befejezzük a sütést.

Se locsolgatás, se semmi, a csirke tudja a dolgát. Ha letelt a sütési idő, húzzuk elő az illatos, ropogósra pirult szárnyast, 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk.