Itt a nyári lehűlés, lehet izzítani a sütőket :-)
Ez a kifli első olvasatra egy nagy macerának tűnt, de menet közben kiderült, mégis haladós darab! Tehát a viszonylag hosszadalmas leírás ne riasszon el senkit :-)
Olyasmi a végeredmény, mint a croissant, lágy, vajas-sajtos, és piszkosul eteti magát! Kitűnő italkorcsolya, készítsünk kézközelbe kedvünk szerinti itókát!
Pihe-puha sajtos kifli
Hozzávalók 32 db-hoz:
A tésztához:
- 2 tojás
- 1,5 dl kefír
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 70 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
- 5 dkg élesztő
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 csapott ek. (azért csak csínján) só
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag, reszelt sajt, kömény...
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és megdagasztjuk. Dagasztás után áttettem egy lisztezett nagy tálba, hogy bőven legyen helye növekedni. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Közben a puha vajat kikeverjük ízlés szerinti sóval, a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra vágjuk. Az egyes darabokat még kettévágjuk, mindkét felet vékony (2-3 mm) körlappá nyújtjuk. Az egyik körlapot megkenjük a sós vaj negyedével, meghintjük a sajt negyedével, befedjük a másik körlappal. Kicsit összenyomkodjuk, és 8 egyenlő háromszögre vágjuk.
A háromszögeket a talpuk felől feltekerjük kifli formájúra.
Hasonlóképpen járunk el a másik három tésztadarabbal. Tényleg haladós, nem kell megijedni!
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kifliket, kelni hagyjuk 15 percig. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/sajttal, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A krém egyébként ízlés szerint variálható: kolbászos, sonkás, gombás, hagymás...
Forrás: Csábító házi sütemények 4.