Hisz ki mondta, hogy egy rétesnek édesnek kell lennie?
Ez a harapnivaló egyszerűen csodálatos! Fűszeres túró, olvadozó sajt, sonkacsíkok - ropogós tésztaköntösben.
Egyszerűen ellenállhatatlan!
Francia sajtos rétes
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta
- 25 dkg túró
- 1/2 fej lilahagyma/1/2 csokor medvehagyma
- só, bors
- 10 dkg sajt
- 10 dkg sonka
- 1 tojás
- 1 marék mandulaszirom (opcionális)
A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. Keresztben vágjuk ketté.
A túrót keverjük össze sóval, borssal, felaprózott lilahagymával/medvehagymával, és a tojás egy részével (egy picit tegyünk félre, hogy le tudjuk majd kenni a tetejét sütés előtt). Mintha egy körözöttet készítenénk.
A sajtból vágjuk vékony lapocskákat, a sonkát csíkozzuk fel.
Az egyik tésztalapot kenjük meg a fűszeres túró felével, rakjuk ki egyenletesen sonka- és sajtdarabokkal (az egész mennyiség felével). Tekerjük fel, mint egy beiglit, helyezzük tepsibe. Hasonlóképpen járjunk el a másik tésztalappal is.
A tetejét kenjük le a maradék tojással és hintsük meg mandulaszirommal.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd kb. 25 perc alatt süssük ropogós aranyszínűre a réteseket.
Hagyjuk kissé hűlni, majd rézsútosan felszeletelve, langymelegen tálaljuk.
Én is akarok ilyet, egy tepsinyit legalább, forrón, olvadó sajttal és egy cserfes, csinos Viki chef készítse. Most hirtelen csak ennyit szeretnék.:D
VálaszTörlésÉn is kérek, legalább egy szeletkét:D
VálaszTörlésNagyon-nagyon jól néz ki.
Ki fogom én is próbálni egyszer!!!
Poppy drága, nincsenek is nagy igényeid :-DDD A sört Ti hozzátok! :-)))
VálaszTörlésKöszi Gabi, szerintem imádni fogjátok :-)
Ez tízórainak is pompás ötlet!!! A lányok örülni fognak neki. :)
VálaszTörlésNa ide vele, de gyorsan! :)))
VálaszTörlésÖsszefutott a nyál a számban :)
Finom lehet!
VálaszTörlésEz nagyon guszta!!! Ide vele! :)
VálaszTörlésszőke sör, barna sör, gabonasör, mézsör?
VálaszTörlésmelyik az én feladatom?
aztán ez miért francia?
nem érdekel, csak jusson nekem is.
Azért francia, mert
VálaszTörlésők szeretik nagyon a sajtot
emlékeztet egy rézsútosan vágott, töltött bagettre
mindegy, csak jusson nekem is! :)
Vikim drága, ezt ugye nem most követted el?! :)
Tücsök, másnap hidegen is nagyon finom volt, teszteltük!
VálaszTörlésAmi, örülök! Köszi!
Bianka, Jutka, köszönöm :-) Finom!
Főzőmasina, köszi :-)
4Gyerek, legyen barna sör! Az se lenne baj, ha Krusovice lenne egyenest Prágából :-DDD
Néprajzzal sajnos nem tudok szolgálni, de valszeg Garffykának lehet igaza, hogy a franciák imádják a sajtokat :-)
És Garffykám, nem most!
Viki,
VálaszTörlésez nagyon ötletes!! Istenien néz ki!!!
Á biztos finom, látszik rajta, receptet mentettem!
VálaszTörlésAhogy néztem beindult a nyálelválasztás, de durván... Ezt én is elmentettem!
VálaszTörlésejha ez csudajolnezki!!!
VálaszTörlésThrini, remélem, kipróbáljátok, és ízleni fog :-)
VálaszTörlésOttis, tuti finom! Próba? :-)
Csiperke, ennek örülök :-))))
Delish, köszi :-) Szép is, de az íze... Jáj! :-))
Úristen, ez nagyon jó lehet, azonnal viszem a receptet, jön a húsvét addig kipróbálom és ki tudja hányszor kell majd készítenem, ismervén a családomat is:-))))
VálaszTörlésÚúhhh, de guszta...
VálaszTörlésHú, de finomságos lehet, imádnám.
VálaszTörlésHú de nagyon finom lehet,nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésNyami! Istenien néz ki!!! Lehet megvan a húsvéti kaja? :-)
VálaszTörléspuszi
Döme
Másodjára ugrok neki megjegyzést tenni... Nah, szóval megcsináltam, nagyon fincsi lett! Megállapítottuk, hogy máskor is lesz ilyen a tányérunkon! Köszi a receptet!
VálaszTörlésAnikó, remélem a család odáig lesz meg vissza :-)))
VálaszTörlésMóni, köszönöm :-)
Szemi, próba! Imádnád! :-)
Ditta, köszönöm :-)
Döme, csinálj próbasütést! Vegyél előre nyújtott leveles tésztát, csak kitekered, megtöltöd, feltekered, sütöd!
Liz, hát hova lett az első megjegyzés? :-) Na, örülök, hogy bejött a brigádnak! Ügyi vagy!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon-nagyon guszta,amúgy is sajtimádók vagyunk, úgyhogy feltétlenül kipróbálom!Nagyon tetszik a blogod!
VálaszTörlés