Egy málnakrém, ami tortának indult...
Még annál is kevesebb mézet fogyasztunk. Szinte semennyit (piruló smiley). Felteszem, ez is valami napközis utózönge, sokszor volt vajas-mézes kenyér úgy, hogy a hideg vajat (akkor még tényleg vaj volt, jut eszembe) szinte rákockázták a vastagra szelt kenyérre, és adtak mellé egy kis lépsejt formájú műanyagban mézet. Annyira édes volt a méz számomra, hogy szinte fájt az ínyem a koncentráltságától.
Téli időszakban van itthon méz, torokfájásra, meleg teába keverve.
Kinéztem hát egy tök jó receptet Stahl Judit: Büntetlen örömök c. könyvéből. Tényleg nagyon tetszett. Hát ahhoz képest akkora csalódás volt, hogy sűrűn kellett szentségelnem :-( Tortaként indult. Kakaós piskóta, a tetején egy joghurtos-málnás-mézes-tejszínes krém. Stimmt. Mintaszerűen el is készítettem, egy éjszaka a hűtőben, hogy a zselatin elvégezze áldásos tevékenységét.
Tegnap reggel kinyitom a hűtőt: csupa piros ragacs minden... Folyik, ragad, csöpög, trutyis minden. Szentségelés, súrolás. Nézem a tortát: az csöpög. De mint egy állat. Hé, és a zselatin??? Szegény zselatin már nem tudott megbirkózni a natúr joghurt elképesztő savótartalmával (plusz a málna leve, plusz a tejszín), és szép lassan lecsöpögött. Szivacsként ott volt alatta a piskóta, amit meg már nem bírt felvenni, szétfolyt a hűtőben. Egyáltalán nem voltam boldog...
Szóval a helyzet a következő: miután lecsöpögött a joghurt (a hűtőben szerteszét), a krém állaga zseniális lett, és az íze egy csodálatos. Nemes egyszerűséggel pohárkrémként megettük (a rommá ázott piskóta kuka), és levontam a tanulságot: csöpögtetés!!!
Tessék egy kipróbált recept :-) Ha távozik a savó, valószínűleg nagy királyság lesz belőle!
Mézes-málnahabos torta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
A piskótához:
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. liszt
- 1 ek. kakaó
- 2 ek. víz
- 30 dkg natúr joghurt
- 30 dkg friss vagy fagyasztott málna
- 10-15 dkg méz (ízlés szerint)
- 2 dl tejszín
- 1 tk. vanílakivonat
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1 tasak Zselatin fix
Hagyományos piskótát készítünk: a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, a kakaós liszttel, végül hozzáadjuk a keményre vert fehérjét. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, és a piskótát 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Teljesen kihűtjük.
A krémhez a málnát felolvasztjuk, lecsepegtetjük, villával összetörjük. A natúr joghurtot textillel bélelt szűrőbe öntjük, néhány órán át a hűtőben hagyjuk, hogy eltávozzon a felesleges savó.
A csöpögtetett joghurtot összekeverjük a mézzel, az összetört málnával, a vaníliakivonattal, az alaposan lecsutakolt citrom reszelt héjával és a Zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, és a málnás-mézes krémhez keverjük.
A piskóta köré visszacsatoljuk a tortakarikát, ráöntjük a málnás habot. 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap málnaszemekkel, csokicirmozással, tejszínhabbal díszítjük.
Csak a kipróbált recepteket szeretem! :)))
VálaszTörlésSzerintem jól néz ki és finomnak tűnik!Konyhai "balesetek2pedig előfordulnak,ebből is csak tanul az ember!:?-)
VálaszTörléskhmmm....díjnyertes a balesetek a konyhában című rovatban. de örülök, hogy volt kellő lélekjelenléted, s nem az egész került egy jól célzott dobással a kukába.
VálaszTörlésha nem mondod az elejét, akkor símán hiszem, hogy ilyennek indult. mert ez így remekül néz ki.
(és igen, nálam is csöpp-csöpp most is a hűtőben).
nekem a mai napom lett kissé zajos a konyhában.
Csodásan néz ki, tényleg ha nem írod le... :)
VálaszTörlésSzuper!! Szuper!!! Imádnám, és szerencsére még van málnám.:)
VálaszTörlésAzért a kulcslyukon keresztül szerettelek volna látni szentségelés közben.:)))Na csak azért, hogy neked jobban megy-e mint nekem, amikor pipa vagyok.:)
Bocs, de jót röhögtem!:)) Amúgy remekül fest, és milyen szép, csajos színe lett.
VálaszTörlés:)))
VálaszTörlésMinden elismerésem a kitartóknak!
Van egy meglepim számodra!Nézz be hozzám!
VálaszTörlésTyűű, az biztos, hogy eszméletlen finom, most csak nyeldekelek itten, és legalább tökéletesítettél egy receptet:))
VálaszTörlésPedig ránézésre szuperül néz ki! :)
VálaszTörlésIlyen "baleseteim" nekem is gyakran vannak, pláne torta-ügyben...Ahol szerepel a tejszínhab és zselatin szó, az nekem már erős kihívás.
Egyébként ezért szeretek inkább a gasztroblogokról receptet kölcsönvenni. Ezekben még soha nem csalódtam, ellentétben az újságokban, szakácskönyvekben megjelentekkel.
Hű de jól néz ki !!! Előre is ezer bocsánat, meg egy, de olyan jót rötyögtem, s eszembe jutott saját magam, amikor rámszakad egy ilyen csöpögős eset :))
VálaszTörlésMegyek is vacsorázni, mert ezt már nem lehet bírni :)
Ah, elszálltak az űrbe a válaszkommentjeim :-(((
VálaszTörlésMég az is lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, és a recept tökéletes. S én voltam a tökéletlen :-DD Hát ezt is ki kellett próbálnom.
Ékes bizonyíték Andi körtetortája, hasonló metódussal és pazar kinézettel :-) Emelem a kalapom!