2011. március 20., vasárnap

VKF!41. - Mézes-málnahabos torta




Egy málnakrém, ami tortának indult...

A 41. VKF! témája a méz by Mézigörl :-)

Még annál is kevesebb mézet fogyasztunk. Szinte semennyit (piruló smiley). Felteszem, ez is valami napközis utózönge, sokszor volt vajas-mézes kenyér úgy, hogy a hideg vajat (akkor még tényleg vaj volt, jut eszembe) szinte rákockázták a vastagra szelt kenyérre, és adtak mellé egy kis lépsejt formájú műanyagban mézet. Annyira édes volt a méz számomra, hogy szinte fájt az ínyem a koncentráltságától.

Téli időszakban van itthon méz, torokfájásra, meleg teába keverve.

Kinéztem hát egy tök jó receptet Stahl Judit: Büntetlen örömök c. könyvéből. Tényleg nagyon tetszett. Hát ahhoz képest akkora csalódás volt, hogy sűrűn kellett szentségelnem :-( Tortaként indult. Kakaós piskóta, a tetején egy joghurtos-málnás-mézes-tejszínes krém. Stimmt. Mintaszerűen el is készítettem, egy éjszaka a hűtőben, hogy a zselatin elvégezze áldásos tevékenységét.

Tegnap reggel kinyitom a hűtőt: csupa piros ragacs minden... Folyik, ragad, csöpög, trutyis minden. Szentségelés, súrolás. Nézem a tortát: az csöpög. De mint egy állat. Hé, és a zselatin??? Szegény zselatin már nem tudott megbirkózni a natúr joghurt elképesztő savótartalmával (plusz a málna leve, plusz a tejszín), és szép lassan lecsöpögött. Szivacsként ott volt alatta a piskóta, amit meg már nem bírt felvenni, szétfolyt a hűtőben. Egyáltalán nem voltam boldog...

Szóval a helyzet a következő: miután lecsöpögött a joghurt (a hűtőben szerteszét), a krém állaga zseniális lett, és az íze egy csodálatos. Nemes egyszerűséggel pohárkrémként megettük (a rommá ázott piskóta kuka), és levontam a tanulságot: csöpögtetés!!!

Tessék egy kipróbált recept :-) Ha távozik a savó, valószínűleg nagy királyság lesz belőle!





Mézes-málnahabos torta


Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. kakaó
  • 2 ek. víz


A málnahabhoz:

  • 30 dkg natúr joghurt
  • 30 dkg friss vagy fagyasztott málna
  • 10-15 dkg méz (ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk. vanílakivonat
  • 1 fél citrom reszelt héja
  • 1 tasak Zselatin fix


Hagyományos piskótát készítünk: a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, a kakaós liszttel, végül hozzáadjuk a keményre vert fehérjét. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, és a piskótát 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Teljesen kihűtjük.

A krémhez a málnát felolvasztjuk, lecsepegtetjük, villával összetörjük. A natúr joghurtot textillel bélelt szűrőbe öntjük, néhány órán át a hűtőben hagyjuk, hogy eltávozzon a felesleges savó.

A csöpögtetett joghurtot összekeverjük a mézzel, az összetört málnával, a vaníliakivonattal, az alaposan lecsutakolt citrom reszelt héjával és a Zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, és a málnás-mézes krémhez keverjük.





A piskóta köré visszacsatoljuk a tortakarikát, ráöntjük a málnás habot. 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Másnap málnaszemekkel, csokicirmozással, tejszínhabbal díszítjük.



12 megjegyzés:

  1. Csak a kipróbált recepteket szeretem! :)))

    VálaszTörlés
  2. Szerintem jól néz ki és finomnak tűnik!Konyhai "balesetek2pedig előfordulnak,ebből is csak tanul az ember!:?-)

    VálaszTörlés
  3. khmmm....díjnyertes a balesetek a konyhában című rovatban. de örülök, hogy volt kellő lélekjelenléted, s nem az egész került egy jól célzott dobással a kukába.
    ha nem mondod az elejét, akkor símán hiszem, hogy ilyennek indult. mert ez így remekül néz ki.
    (és igen, nálam is csöpp-csöpp most is a hűtőben).

    nekem a mai napom lett kissé zajos a konyhában.

    VálaszTörlés
  4. Csodásan néz ki, tényleg ha nem írod le... :)

    VálaszTörlés
  5. Szuper!! Szuper!!! Imádnám, és szerencsére még van málnám.:)

    Azért a kulcslyukon keresztül szerettelek volna látni szentségelés közben.:)))Na csak azért, hogy neked jobban megy-e mint nekem, amikor pipa vagyok.:)

    VálaszTörlés
  6. Bocs, de jót röhögtem!:)) Amúgy remekül fest, és milyen szép, csajos színe lett.

    VálaszTörlés
  7. :)))
    Minden elismerésem a kitartóknak!

    VálaszTörlés
  8. Van egy meglepim számodra!Nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  9. Tyűű, az biztos, hogy eszméletlen finom, most csak nyeldekelek itten, és legalább tökéletesítettél egy receptet:))

    VálaszTörlés
  10. Pedig ránézésre szuperül néz ki! :)
    Ilyen "baleseteim" nekem is gyakran vannak, pláne torta-ügyben...Ahol szerepel a tejszínhab és zselatin szó, az nekem már erős kihívás.

    Egyébként ezért szeretek inkább a gasztroblogokról receptet kölcsönvenni. Ezekben még soha nem csalódtam, ellentétben az újságokban, szakácskönyvekben megjelentekkel.

    VálaszTörlés
  11. Hű de jól néz ki !!! Előre is ezer bocsánat, meg egy, de olyan jót rötyögtem, s eszembe jutott saját magam, amikor rámszakad egy ilyen csöpögős eset :))

    Megyek is vacsorázni, mert ezt már nem lehet bírni :)

    VálaszTörlés
  12. Ah, elszálltak az űrbe a válaszkommentjeim :-(((


    Még az is lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, és a recept tökéletes. S én voltam a tökéletlen :-DD Hát ezt is ki kellett próbálnom.

    Ékes bizonyíték Andi körtetortája, hasonló metódussal és pazar kinézettel :-) Emelem a kalapom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.