Emlékeztek Limara csónakjaira? Tavaly ilyentájt söpört végig a blogokon, másokkal együtt én is megsütöttem.
Nemrég az archívumomban keresgéltem valamit, amikor szembejött ez a recept, s rögtön ráéheztem.
Ugyanezzel a lendülettel át is alakítottam, méghozzá édesre, csak a formázást tartottam meg. Fogtam a kalácstésztámat, a csónakok egyik felét Nutellával, másik felét fahéjas cukorral töltöttem meg.
Pillekönnyű, foszlós kalács lett a végeredmény, az illata az egész lakást belengte.
Ellenállhatatlan :-)
Édes csónakok
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5-3 dl langyos tej
- 3 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj/margarin
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 4 ek. Nutella
- 4 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 5 dkg vaj
- 1 tojás a tetejére
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 8 egyenlőre részre vágjuk.
Egyesével hosszúkás, keskeny téglalappá nyújtjuk.
4 téglalapot megkenünk Nutellával, feltekerjük, mint egy beiglit. Éles pengével/késsel mélyen bevágjuk úgy, hogy a végén 2-2 cm egészben maradjon.
A másik 4 téglalapot egyesével megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral. Feltekerjük, mélyen bevágjuk hasonlóan a nutellásokhoz.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, tisztes távolságra egymástól, majd langyos helyen 20 percig kelni hagyjuk.
Kelés után a csónakokat lekenjük 1 felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tálka vízzel az aljában, majd a süteményeket 20-25 perc alatt aranyszínre sütjük.
Ha langyosra hűlt, már ehető is :-)
Akkor ezt a hármat légyszi csomagold be és juttasd el nekem! :)))
VálaszTörlésÉn ezt abban az időben dióval, almával, diós-almával is megsütöttem, mennyei volt .Lehet, hogy ma megsütöm , köszi hogy hogy újra élezstetted.
VálaszTörlésElnézést a hibákért: hogy sztornó, élezstetted= élsztetted,névtelen= Bori
VálaszTörlésNa ebből én is kérek! :)
VálaszTörlésFantasztikusan néznek ki
VálaszTörlésJóóó lett! De nagyon! Képzeld el, hogy még egy kicsi csoki lencsét is szórni bele(-:
VálaszTörlésalmával-dióval. csöpp-csöppp
VálaszTörlésajajj, Apám pucolt nekem 2 kiló diót. hát nem ottfelejtettem?
Ötletes!
VálaszTörlésEz naggggyon ötletes! A sós változatot anno megsütöttem, nagy siker volt...most a Te édes változatod jön! Nem félek, hogy kudarcot vallok vele! :o)
VálaszTörlésGyönyörűek,nagyon fincsi lehet,jól esne így ebéd után:-)
VálaszTörlésEgyet elvettem !
VálaszTörléskakaóval isteni lehet:)
Kettő be is úszhatna a számba! Nagyon jól néznek ki!
VálaszTörléspont most akartam elkészíteni a sós változatát! De jöhet az édes is!
VálaszTörlésTücsök :-) Fény-post?
VálaszTörlésBori, dekódoltam, és szuper az almás-diós ötleted!
Ami, tuti befutó!
Köszi Bianka :-)
Max, micsoda ötlet :-))) Valamiért fahéj ízre vágytam, de biztos, hogy lesz csokis versenyző is!
4Gyerek, messze vagy a diótól???
Ottis, köszi :-)
Terike, arass vele babérokat, váljék egészségetekre! Nagyon finom :-)
Ditta, biztos lecsúszna 1 csónak ebéd után is :-)
Pici, kakaóval is! Tuti! Próba :-)
Mónika, egy ilyen, egy olyan? :-)
Karulino :-) Na tessék :-) Akkor legyen ilyen sorrendben!