2011. március 6., vasárnap

Édes csónakok




Emlékeztek Limara csónakjaira? Tavaly ilyentájt söpört végig a blogokon, másokkal együtt én is megsütöttem.

Nemrég az archívumomban keresgéltem valamit, amikor szembejött ez a recept, s rögtön ráéheztem.

Ugyanezzel a lendülettel át is alakítottam, méghozzá édesre, csak a formázást tartottam meg. Fogtam a kalácstésztámat, a csónakok egyik felét Nutellával, másik felét fahéjas cukorral töltöttem meg.

Pillekönnyű, foszlós kalács lett a végeredmény, az illata az egész lakást belengte.

Ellenállhatatlan :-)



Édes csónakok


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
Töltelék:
  • 4 ek. Nutella
  • 4 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás a tetejére
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 8 egyenlőre részre vágjuk.

Egyesével hosszúkás, keskeny téglalappá nyújtjuk.

4 téglalapot megkenünk Nutellával, feltekerjük, mint egy beiglit. Éles pengével/késsel mélyen bevágjuk úgy, hogy a végén 2-2 cm egészben maradjon.

A másik 4 téglalapot egyesével megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral. Feltekerjük, mélyen bevágjuk hasonlóan a nutellásokhoz.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, tisztes távolságra egymástól, majd langyos helyen 20 percig kelni hagyjuk.

Kelés után a csónakokat lekenjük 1 felvert tojással. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tálka vízzel az aljában, majd a süteményeket 20-25 perc alatt aranyszínre sütjük.



Ha langyosra hűlt, már ehető is :-)



14 megjegyzés:

  1. Akkor ezt a hármat légyszi csomagold be és juttasd el nekem! :)))

    VálaszTörlés
  2. Én ezt abban az időben dióval, almával, diós-almával is megsütöttem, mennyei volt .Lehet, hogy ma megsütöm , köszi hogy hogy újra élezstetted.

    VálaszTörlés
  3. Elnézést a hibákért: hogy sztornó, élezstetted= élsztetted,névtelen= Bori

    VálaszTörlés
  4. Na ebből én is kérek! :)

    VálaszTörlés
  5. Jóóó lett! De nagyon! Képzeld el, hogy még egy kicsi csoki lencsét is szórni bele(-:

    VálaszTörlés
  6. almával-dióval. csöpp-csöppp
    ajajj, Apám pucolt nekem 2 kiló diót. hát nem ottfelejtettem?

    VálaszTörlés
  7. Ez naggggyon ötletes! A sós változatot anno megsütöttem, nagy siker volt...most a Te édes változatod jön! Nem félek, hogy kudarcot vallok vele! :o)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek,nagyon fincsi lehet,jól esne így ebéd után:-)

    VálaszTörlés
  9. Egyet elvettem !
    kakaóval isteni lehet:)

    VálaszTörlés
  10. Kettő be is úszhatna a számba! Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  11. pont most akartam elkészíteni a sós változatát! De jöhet az édes is!

    VálaszTörlés
  12. Tücsök :-) Fény-post?


    Bori, dekódoltam, és szuper az almás-diós ötleted!


    Ami, tuti befutó!


    Köszi Bianka :-)


    Max, micsoda ötlet :-))) Valamiért fahéj ízre vágytam, de biztos, hogy lesz csokis versenyző is!


    4Gyerek, messze vagy a diótól???


    Ottis, köszi :-)


    Terike, arass vele babérokat, váljék egészségetekre! Nagyon finom :-)


    Ditta, biztos lecsúszna 1 csónak ebéd után is :-)


    Pici, kakaóval is! Tuti! Próba :-)


    Mónika, egy ilyen, egy olyan? :-)


    Karulino :-) Na tessék :-) Akkor legyen ilyen sorrendben!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.