Egy málnakrém, ami tortának indult...
Még annál is kevesebb mézet fogyasztunk. Szinte semennyit (piruló smiley). Felteszem, ez is valami napközis utózönge, sokszor volt vajas-mézes kenyér úgy, hogy a hideg vajat (akkor még tényleg vaj volt, jut eszembe) szinte rákockázták a vastagra szelt kenyérre, és adtak mellé egy kis lépsejt formájú műanyagban mézet. Annyira édes volt a méz számomra, hogy szinte fájt az ínyem a koncentráltságától.
Téli időszakban van itthon méz, torokfájásra, meleg teába keverve.
Kinéztem hát egy tök jó receptet Stahl Judit: Büntetlen örömök c. könyvéből. Tényleg nagyon tetszett. Hát ahhoz képest akkora csalódás volt, hogy sűrűn kellett szentségelnem :-( Tortaként indult. Kakaós piskóta, a tetején egy joghurtos-málnás-mézes-tejszínes krém. Stimmt. Mintaszerűen el is készítettem, egy éjszaka a hűtőben, hogy a zselatin elvégezze áldásos tevékenységét.
Tegnap reggel kinyitom a hűtőt: csupa piros ragacs minden... Folyik, ragad, csöpög, trutyis minden. Szentségelés, súrolás. Nézem a tortát: az csöpög. De mint egy állat. Hé, és a zselatin??? Szegény zselatin már nem tudott megbirkózni a natúr joghurt elképesztő savótartalmával (plusz a málna leve, plusz a tejszín), és szép lassan lecsöpögött. Szivacsként ott volt alatta a piskóta, amit meg már nem bírt felvenni, szétfolyt a hűtőben. Egyáltalán nem voltam boldog...
Szóval a helyzet a következő: miután lecsöpögött a joghurt (a hűtőben szerteszét), a krém állaga zseniális lett, és az íze egy csodálatos. Nemes egyszerűséggel pohárkrémként megettük (a rommá ázott piskóta kuka), és levontam a tanulságot: csöpögtetés!!!
Tessék egy kipróbált recept :-) Ha távozik a savó, valószínűleg nagy királyság lesz belőle!
Mézes-málnahabos torta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
A piskótához:
- 2 tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. liszt
- 1 ek. kakaó
- 2 ek. víz
A málnahabhoz:
- 30 dkg natúr joghurt
- 30 dkg friss vagy fagyasztott málna
- 10-15 dkg méz (ízlés szerint)
- 2 dl tejszín
- 1 tk. vanílakivonat
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1 tasak Zselatin fix
Hagyományos piskótát készítünk: a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, a kakaós liszttel, végül hozzáadjuk a keményre vert fehérjét. Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, és a piskótát 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Teljesen kihűtjük.
A krémhez a málnát felolvasztjuk, lecsepegtetjük, villával összetörjük. A natúr joghurtot textillel bélelt szűrőbe öntjük, néhány órán át a hűtőben hagyjuk, hogy eltávozzon a felesleges savó.
A csöpögtetett joghurtot összekeverjük a mézzel, az összetört málnával, a vaníliakivonattal, az alaposan lecsutakolt citrom reszelt héjával és a Zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, és a málnás-mézes krémhez keverjük.
A piskóta köré visszacsatoljuk a tortakarikát, ráöntjük a málnás habot. 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap málnaszemekkel, csokicirmozással, tejszínhabbal díszítjük.