Térdig járunk a farsangi szezonban, és Anita kitűnően meg is lovagolta a témát: süssünk fánkot!
Sütöttem nemrég rendes, olajban sült, szalagos fánkot - amit egész egyszerűen a villám sebességével tüntettünk el. Zuram szemrehányóan kérdezte tőlem: miért nem csinálsz ilyesmit sűrűbben? :-)
Lássunk egy másik fánkot, nagyon magabiztosan égetett tésztának gyürkőztem neki. Egy hajnali kelés után, Zuram otthonról el, én pizsamában, szemüveg nélkül... Így történhetett, hogy az első adag tészta a kukában landolt, optikai segédeszköz nélkül egész egyszerűen elnéztem a liszt mennyiségét. Közelebb hajoltam az újsághoz - és szentségeltem. Kuka.
Csakazértis második nekifutás, és sikerült is a tészta! Klasszul!
Mondom a többi tartozékot is: minimális porcukorral felvert kókuszos tejszín és persze az elmaradhatatlan csokiöntet.
Kókusz- és csokiimádóknak kötelező műsorszám! És ne féljünk az égetett tésztától, szemüveg nélkül is sikerült :-DD
Bounty-fánk
Hozzávalók kb. 12 fánkhoz:
A tésztához:
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 7-8 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 ek. porcukor
- opcionálisan 2-3 ek. kókuszlikőr
A csokiöntethez:
- 8-10 dkg csokoládé
- 0,5 dl tejszín
- kókuszreszelék
A töltelékkel kezdjük - előző nap. A tejszínt összekeverjük a kókuszreszelékkel, esetleg kókuszlikőrrel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a tejszín átvegye a kókusz ízét.
Másnap leszűrjük, és habbá verjük 1 ek. porcukorral.
A tésztához felforraljuk a vizet és a tejet a vajjal és a csipet sóval. Ha forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük a tűzön hagyva az edényt, míg a massza egész tömbbé össze nem áll, és egy vékony fehér réteg nem keletkezik a lábas alján.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, és rögtön beledolgozunk egy tojást. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzáadjuk és simára keverjük benne a maradék két egész tojást.
Habzsákból kellett volna kis halmokat nyomni sütőpapírral borított tepsire, hát ez nem jött össze. Viszont simán két tenyér között helyes kis gombócokat sikerült gömbölyíteni a tésztából, és ezeket lepakolni a sütőpapíros tepsire.
A sütőt előmelegítjük 225 fokra, aljában egy pikszis vízzel. A gombócokat 20-25 perc alatt megsütjük, de figyelem, közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
Ha megsültek a fánkok, még forrón levágjuk a kalapkájukat, és hűlni hagyjuk.
Ha teljesen kihűltek, habzsák segítségével megtöltjük a kókuszos tejszínhabbal, és megcsurgatjuk a tejszínnel összeolvasztott csokoládéval. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel - és készen is vagyunk!
Ihlet: Tina Konyha 2008/9
Juj, de jól hangzik!
VálaszTörlésEz nyerő.
VálaszTörlésMegenném most, hisz a pasim szgépét próbálom sikertelenül orvosolni, baj vagyon a kitekintő gyorsvonatával.
Nagyon tetszik! Jöhetne reggelire is :)
VálaszTörlésNa ezért a nagylány nagyon hálás lesz! Tegnap sütöttem tésztát, majd holnap megmutatom. És csak neki megcsinálom a krémedet hozzá!
VálaszTörlésEbből én is szívesen ennék!Nyami nyami! :)
VálaszTörlésEz egy mestermű. Pont.
VálaszTörlésEszter - be is vizsgáltuk, isteni!
VálaszTörlés4Gyerek, ez orvosság lesz a bajra! Hidd el! A gyorsvonatnak adjál - vagy telepíts egy másikat! Pl. Thunderbird by Firefox!
Eri, na így kell élni! :-)
Tücsök :-) Örülök! És remélem, ízleni fog a jánykádnak!
Ami :-) Szívesen adnék is belőle!
Poppy :-) Köszönöm szépen!
Isteni finom lehet
VálaszTörlésImádom a fánkot.
VálaszTörlésKérlek, nézz be hozzám!
Hát én kész vagyok, ezt muszáj megcsinálnom, diéta ide vagy oda! :)
VálaszTörlésViki,nagyon finom lehet,jöhet belőle:-)
VálaszTörlésNagyon jó.Azt hiszem ezt meg kell csinálni.!
VálaszTörlésEz nagyon jópofa ötlet! Mostanában különösen komálom a kókuszt. :)
VálaszTörlésNagyon finom, es konnyu megcsinalni. xx
VálaszTörlésGuszta, most megenném szívesen!
VálaszTörlés