2011. február 8., kedd

Lahmacun



Edit barátnőm küldött a minap egy linket, amire nemes egyszerűséggel csak annyit mondtam: űűűűűűűűűűűűűűűű...

És fordítást kértem :-)

Olyasmi, mint a török pizza, fűszeres húsraguval a tetején. De itt a tészta szinte papírvékony, és serpenyőben sül. 

4 perc alatt darabonként.

Elárasztva az egész lakást mámorító illatával. Előző este előkészítettem mindent, másnap szűk fél óra alatt káprázatos reggelit prezentáltam.

Ki ne hagyjátok!




Lahmacun


Hozzávalók 5 db-hoz:

A tésztához:

  • 1,6 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • 1/4 élesztő
  • 1/2 kk cukor
  • 1/2 kk só

A fűszeres húsraguhoz:

  • 12,5 dkg darált marha/marha-sertés/bárányhús
  • 1 dobozka sűrített paradicsom
  • 1 paradicsom
  • 1 kápia paprika (nálam most marinált)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • oregánó
  • friss petrezselyemzöld
  • esetleg kevés erőspaprika

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe rakjuk, dagasztjuk-kelesztjük. Én  most dagasztás után egy éjszakára hűtőbe tettem, szép lassan gyönyörűen megkelt.

A húsragu hozzávalóit alaposan összekeverjük, ízlés szerint mérve hozzá a fűszereket - és minimum 2-3 órára - de jelen esetben ezt is egy éjszakára - hűtőbe tesszük, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
A megkelt tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, lisztezett munkalapon egészen vékonyra nyújtjuk, papírvékonyságúra.

A húsragut is 5 részre osztjuk, és a tésztakorongot vékonyan megkenjük vele, 1 cm-t kihagyva a széléről, mintha pl. májkrémmel kennénk egy szelet kenyeret. Fontos, hogy vékonyan kenjük, mert nagyon rövid a sülési idő!

Serpenyőt forrósítunk, aminek ráilleszkedő fedője is van. Belehelyezzük a megkent tésztakorongot, és fedő alatt, közepes lángon 4 perc alatt egyesével készre sütjük.

Természetesen sütőben is elkészíthető, ilyenkor hagyjuk kicsit vastagabbra a tésztát, és 10-15 perc alatt készítsük el 200 fokon.


Frissen sülve meghinthetjük további friss petrezselyemzölddel, hagymával, paradicsommal, sőt friss citromot is facsarhatunk a tetejére!




33 megjegyzés:

  1. azt hiszem hamarosan olyan lesz ez mint a kombe.
    naná én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Ejj, ez aztán hűha!:) Pizzában is azt szeretem, ha jó vékony a tészta, sok husival. Nyamm.:P

    VálaszTörlés
  3. aztaaa. de guszta! kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen guszta! Tecccccik :)

    VálaszTörlés
  5. Erre én is csak azt mondom, hogy hűűűűűű!:)

    VálaszTörlés
  6. 4Gyerek, tedd a magadévá :-) Imádni fogjátok! De egyből dupla adagot gyúrj!


    Poppy, ez vékony tészta, vékony husi - de nagyot szól! :-)


    Editem, kézcsók!!!


    Kricky :-) Isteni!


    Csibe, köszi :-)


    Kiskukta, ugye? :-DD Hát még az illata! Az íze!


    Cs.T - oké!


    Bianka, az ám! De mekkorát üt!

    VálaszTörlés
  7. Viki: most vagy a család létszáma alapján szóltál, vagy van sejtésed, hogy középső csajom mekkora pizza fun.
    Meg van célozva holnapi ebédkének.

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon-nagyon jól néz ki, de a céklás brownie-d sem egy utolsó kettővel lejjebb:-))))

    VálaszTörlés
  9. Én is csak ennyit mondok, hogy űűűűűűűűűűű....!!!

    VálaszTörlés
  10. Tényleg nagyon fincsi lehet,jó kis tartalmas pizza:-)

    VálaszTörlés
  11. Szuper!!!! Szívesen reggeliztem volna nálad, és eggyel beértem volna.:)))

    VálaszTörlés
  12. Király!!! Ezt muszáj megpróbálni!

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyunk egy pizzapártiak, de erre én is csak annyit mondok, hogy hűűűűűűűűű ez megérne egy ajtócsapkodást :) A biztositó ugyis fizeti az üveg árát :)))))

    VálaszTörlés
  14. ö...izé....mennyi az annyi a negyed élesztőből?
    bevallom, én mindig félkilósat veszek, aztán 1 dekás kockákban fagyasztom. most mennyit vegyek elő?

    VálaszTörlés
  15. 4Gyerek, nálunk 5 dkg egy élesztőkocka, így 1,25 dkg :-) Mivel dupla adagot csinálsz, lehet három lefagyasztott kocka :-)


    Anikó, az a céklás se volt gyenge! :-) De ez is megért egy misét!


    Eszter :-DD


    Ditta, ebből elfogy egyszerre két korong is, olyan vékony a tészta :-)


    Gizike, lecsúszott volna a második is szerintem ;-)


    Foodafok, ne fogd vissza magad! :-)


    Viki, ha fizet a biztosító, hadd szóljon az ajtó :-DD

    VálaszTörlés
  16. Viki: közben rájöttekm ám én balga, hogy a linken is meg tudom lesni, hisz ebben az országban kötelező a román nyelvtudás.
    De hasznos lehet másnak is az infó.
    Tészta kel, husi érik, várom a lányokat.

    VálaszTörlés
  17. Hi, Chef Viki ! I am so glad you cooked my recipe, and even more that people liked it ! A real joy for me...I have many more yummy recipes,if you want.I live in Italy, so i have many italian recipes that you can try.Have a wonderful day ! :*:*

    VálaszTörlés
  18. Viki: baj van a recepttel. Eccerűen nem írja, hogy direktben a serpenyőből, nagyjából a megsülés pillanatával egyidejűleg olyan párolgási folyamat indul be, hogy azt nem lehet szemmel követni. Szó szerint köddé változik.
    Aki gondolkodik a kipróbáláson, az számoljon ezzel a tényezővel.

    VálaszTörlés
  19. Ana Maria :-) Thank you for your kind words and the wonderful prescription! Have a nice day!

    VálaszTörlés
  20. 4Gyerek :-DDD Ezt tanultuk kémiából: szublimálásnak hívják :-))) Szilárd halmazállapotból a folyadék állapot kihagyásával egyből légnemű lesz :-DD

    Update-oljam a receptet ezen kitétellel? :-)

    Örülök, hogy erősen párolgott!!!

    VálaszTörlés
  21. Rád bízom. szuper, hogy írod a szublimálást, nekem kihagyott már a szürkeállományom.

    VálaszTörlés
  22. No, ezt tutira nem hagyom ki! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  23. Kicsit sfeeha fílingje van, imádom! :)

    VálaszTörlés
  24. oldalborda kommentje evés után:
    ez az egytől tízig skálán 10,25-öt érdemel.

    VálaszTörlés
  25. Ami, isteni! Próbáljátok ki :-)


    Rainy, olyan! Be is linkeltem mellé a saját sfeeha recimet :-)



    4Gyerek :-DDD Oszt hogy jött ki vajon a 0,25? Az mi lehet? Kíváncsi Fáncsi :-))

    VálaszTörlés
  26. megártott neki a statisztika dolgozat meg a közelgő vizsgára való felkészülés.

    VálaszTörlés
  27. Kipróbáltam én is, nagggyon finom! Lizann

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.