Nemrég vettem egy nagy levegőt - és 15 dkg céklát...
A viszonyunk egyáltalán nem nevezhető felhőtlennek. Mondhatni, kiver a víz a puszta gondolatától :-) 15 évesen egy iskola üzemi konyháján voltam 1 hónapos nyári gyakorlaton. Minden ipari mennyiségben készült - többek között az ecetes cékla is. Ketten voltunk diáklányok, és a konyha rettenthetetlen főnöke kiadta az utasítást nekünk: ott az a két mázsa cékla lányok, abból lesz holnap savanyúság! Készítsétek elő!
Rémálom. Megfőztünk 2 mázsa céklát egy irdatlan üstben. Lehűtöttük. Aztán megpucoltuk. Késsel, súrolókefével, foggal-körömmel, egy egész napon keresztül. Utána valahogy elment a kedvem a cékla szótól is :-D
Tettem próbákat azóta, hátha elmúlt a trauma. Nem lett kedvenc. Most újabb esélyt kapott a rettegett piros gumó - és több, mint másfél évtized után jelesre vizsgázott! Míg főtt és éreztem a szagát, addig húzgáltam az orromat rendesen, de miután bekevertem a tésztát és nyersen megkóstoltam, sehol nem volt a céklaíz!
S miután megsült... Céklaíz továbbra sem fedezhető fel, ellenben lett egy szaftos, brutál csokoládés sütink, aminek a felét első felindulásból rögtön megettük még langyosan!
Ajánlom :-)
Céklás brownie
Hozzávalók:
- 12,5 dkg főtt cékla
- 12,5 dkg étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg keményítő
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg darált mandula/dió
- 2 tojás
- 1/2 tk. vanília-kivonat
A céklát puhára főzzük - ez kb. 45 perc! Ha könnyen beleszalad a villa/hústű, leöntjük a főzővizét, langyosra hűtjük és meghámozzuk, majd pépesítjük. Késes betétű robotgéppel, villával vagy egyszerűen reszelővel.
A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a céklapürét, és a többi hozzávalót.
Simára keverjük.
Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, a csokoládés masszát belesimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Langyosan tálaljuk. Ha van otthon, elfér mellette egy gombóc vaníliafagyi is - nálunk jellemzően soha nincs.
Mennyei!
Forrás: Mindmegette
Szuper! Meg van benne C(V)soki is!(-:
VálaszTörlésCéklás sütit még nem ettem, de most jelentem, elcsábultam:)
VálaszTörlésÉn szeretem a savanyúságot is céklából, viszont a csokival tényleg érdekes párosítás!
VálaszTörlésDe olyan jól néz ki, hogy készséggel elhiszem,hogy finom is! :)
Finom! Muffinba bujtattam mar ceklat, de nem magam elol, mert en szeretem.
VálaszTörlésJut eszembe, te megkostoltad a rantott ceklat, mert nem emlekszem?
Mar csak a paradicsomos kaposzta marad...
Nézz be hozzám, van egy kis meglepim a számodra!:)
VálaszTörléshttp://ildygastro.blogspot.com/2011/02/dijak-ajandekok-restanciak.html
Hű izgalmas, finom lehet
VálaszTörléshiszek neked, pláne, hogy nincs céklaíze:)))vele én sem voltam eddig jóban, pedig jelentősebb traumám nem volt vele...viszont nagyon jól néz ki a süti, hmm milyen finom lehet!
VálaszTörlésÉrdekesnek hangzik,de finom lehet:-)
VálaszTörlésSzuper jó!!!! Már jó ideje készülök céklás sütit sütni, de eddig elmaradt. Na most rögtön viszem is a receptet, holnap veszek céklát, csoki meg természetesem mindig van itthon :)))))), és már sütöm is.Köszi, köszi!!!:)
VálaszTörlésNagyon izgalmas,és biztos finom!
VálaszTörlésJól hangzik .még sose próbáltam céklát sütiben .de majd talán ezután!
VálaszTörlésMilyen izgalmas ötlet!
VálaszTörlésMax, ez csak természetes :-DD
VálaszTörlésCs.T - egy próbát megér, isteni!
Szemi, semmi céklaíz, csak a tömény csoki!
Edit :-) Így a célközönség is ette, igaz? És igen! Ettem a rántott céklából - és ízlett!
Ildy, köszönöm :-)
Bianka, nagyon!
Cirip, trauma ellenére kétpofára nyomtuk befelé, igen meggyőző darab volt! :-))
Ditta, aham!
Gizike, várlak :-) Remélem, ízleni fog, nekünk nagyon bejött!
Ottis, nagyon-nagyon!
Pici, tégy egy próbát! Olyan jó kis szaftos lesz!
Eri :-) Próba! :-)
De jó! Ez a céklás dolog igencsak izgatja a fantáziámat :)
VálaszTörlésImádom a céklát - eddig savanyúságnak és kifacsart lének - de a csokit is külön. Na majd egyszer összepárosítás következik :))
VálaszTörlés