2011. január 5., szerda

"Nem lehet abbahagyni" csirke




Hozzánk ezen a művésznéven vonult be a recept kb. 15 évvel ezelőtt, később a római tálam dobozán láttam viszont sajtos csirke elnevezéssel.

Neveken nem vitatkozunk, a lényegen mit sem változtat :-) Fűszeres, szaftos, omlósra sült csirkehús, nyálcsordító illata teljesen átjárja a lakást.

A munka vele elhanyagolható, ráadásul szerintem képtelenség elrontani!




"Nem lehet abbahagyni" csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkehús (szárny/comb)
  • 3-4 ek. liszt
  • só, bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt


A római tál tetejét 20 percre hideg vízbe áztatjuk.

A csirkehúst megmossuk, leszárítjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.

A fűszeres lisztben megforgatjuk a csirkedarabokat, római tálba pakoljuk őket egymás mellé. Tetejére szórjuk a hagymakarikák felét, majd még egy sor lisztes csirkehús következik, s a hagymakarikák másik fele.

Megszórjuk reszelt sajttal.

A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, és a hagymás-fűszeres csirkét meglocsoljuk vele. Lefedjük a tál beáztatott tetejével, és hideg sütőben kezdve a sütést, kb. 1 óra alatt elkészítjük.

Jó kis szaft keletkezik alatta, párolt rizzsel, esetleg krumplipürével tálaljuk.



Update: akinek nincs római tálja, és pl. jénaiban szeretné elkészíteni, öntsön alá kb. 1 dl vizet!





22 megjegyzés:

  1. Már a címe is nagyon jó :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni.
    Római tálam ugyan nincs, de gondolom jénaiban is elkészíthető.

    VálaszTörlés
  3. jajj nekem, mindenféle ünnep fényévnyire tőlem. most milyen alkalomra kérjek római tálat? Elsőszülöttem szülinapi apropója nekem jó lenne, de neki?
    most mit tegyek?
    tudom, Hozzád megyek! :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem :) Nagyon régi recept, nálam is ugyan ezen a néven szerepel :)
    Nagyon fini :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik, hát még a sajt a tetején... (nagyot nyel).

    VálaszTörlés
  6. Ugyanezen a néven ismerem én is csak, nem tejföllel, hanem tejszínnel, de mindegy is, mert ez tényleg egyszerűen nagyszerű kaja:)))

    VálaszTörlés
  7. Bianka, hát még az íze :-)


    Szemi, írtam a postba, hogyha jénai, akkor kis vizet kellene aláönteni! Egyébként igen :-)


    4Gyerek, kíváncsi lennék Elsőszülött arcára :-DD Kibontja, és egy római tál, amire anya azonnal lecsap :-)))


    Cs.T - mi is :-)


    Nagyi, kézzel írt fecnin érkezett, isteni!


    Eri, nagyon finom, érdemes kipróbálni!


    Í.Sz - tejszínnel! Hűha! Még szaftosabb lesz tőle... Nyam :-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon nagyon guszta! Viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  9. Mi is így ismerjük(ezen a néven),sokszor szoktam elkészíteni,van is fent nálam is egy recept:-)
    Római tálban még nem készítettem,de majd legközelebb kipróbálom,nagyon gusztán néz ki a tálalásod,az íze meg mennyei lehet:-)

    VálaszTörlés
  10. Nálunk is nagy kedvenc:-))

    VálaszTörlés
  11. Megvan a vasárnapi ebédünk.:-))
    Többször készültem, hogy elkészítem, most a végső lökést meg is adtad.:-))

    VálaszTörlés
  12. Viki: na, majd megpedzem neki. Ha szépre sikerül a tortája, akkor majd így "fizet" :-D :-D

    VálaszTörlés
  13. Ahogy nézem és olvasom, tényleg nem tudnám abbahagyni :)

    VálaszTörlés
  14. Nálunk is nagy kedvenc, F. Nagy Angéla receptes könyvében van ha jól tudom:) Jénaiban szoktam sütni, cserépedény nélkül is működik:)

    VálaszTörlés
  15. A cserépedény alját miért nem kell beáztatni, csak a tetejét????Én eddig úgy tudtam, az egészet kell.Most akkor hogy van???

    VálaszTörlés
  16. Köszi Ami, szeretni fogjátok! :-)

    Ditta :-) Jó kis kaja! Én elejétől fogva római tállal ismertem.


    Citromhab, ugye?


    Andi, jaj de jó! Kíváncsian várom ;-)


    4gyerek, figyelek :-DDD És fotót is kérek a gyermek arcáról :-))


    Ildy :-) Köszi!


    Csibe, jaj csak úgy eteti magát!


    Limara, hozzánk egy kézzel írt lapon érkezett :-) Szuper, akkor jöhetnek a jénaitulajdonosok is :-)


    Anikó, az én tálam olyan, hogy az alja belül mázas. Elég a tetejét beáztatni. Jobban szeretem, mint a teljesen natúr változatot, mert sokkal könnyebb tisztán tartani! A máz nélkülit viszont lehet, hogy áztatni kell, mindkét tagját!

    VálaszTörlés
  17. Hallodééééééééé -- így kiszurni szegény éhezővel :))) Ez tényleg nyálcsurgató, s ráadásul féladag kajára fogtam magam az utóbbi napokban. Na de ahogy ösméröm magamat ??? Én a sógornőmtől kaptam ezt a receptet, de ha akarod se nem árulom el, hogy legalább 20 éve :)))))) Nem is vót az ollan régen:))

    VálaszTörlés
  18. Én is találkoztam már ezzel a recepttel a Mindmegette.hu oldalon. Nekünk is bejött a jó kis fűszeres szaftos husi. Nyami! :)

    VálaszTörlés
  19. Kedves Viki, szeretnék linket cserélni Veled, kérlek látogasd meg a blogomat és ha tetszik, nagyon örülnék a jelenlétednek... én már fenn is vagyok Nálad...:)
    Üdv,
    Kutya és Konyha
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  20. Viki! Ez tök jó volt! Hogy is mondta Robi: Olyan, mint a paprikás csirke csőben sütve? Köszi a tippet, na meg persze a segítséget!:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.