Igazi, békebeli, illatos uzsonnasütemény.
Foszlós kelt tészta, a csigavonalak között dió, ananász, alma, méz, kakaó. Meghökkentő méreteivel ellentétben cseppet sem töményen édes darab. Alig van benne cukor.
A munka oroszlánrészét pedig a kenyérsütő gép végzi, összesen alig fél órát kell vele ügyködnünk.
Délutánra még elkészülhet :-)
Diós-ananászos csigák
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 dkg puha vaj
- 1 tojás sárgája
- 1,25 dl tej
- 30 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 2 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 10 dkg dió
- 20 dkg ananász(konzerv)
- 1 tojás fehérje
- 1 púpos tk. cukrozatlan kakaópor
- 6 dkg méz
- 1 közepes alma
A tetejére:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Míg a gép dolgozik és alakul a tészta, elkészítjük a tölteléket.
A diót durvára daráljuk késes betétű robotgéppel. Az ananászt lecsöpögtetjük, és apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a dióval. Hozzáadjuk a kakaóport, a mézet, a tojásfehérjét. Az almát meghámozzuk, és finomra reszeljük, a diós-ananászos masszához keverjük. Ha nagyon lágynak, lédúsnak találjuk, nyugodtan adjunk hozzá 2-3 ek. búzadarát (én tettem, nehogy eláztassa a tésztát). Ha búzadarát is használunk, hagyjuk állni 20 percet, hogy a daraszemek jól megdagadjanak.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós töltelékkel, majd feltekerjük, mint egy beiglit.
Éles késsel kb. 10-12 db háromszöget vágunk a tésztából - így sülés közben nem fognak felborulni.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, konyharuhával letakarva 30 percig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis pikszis vízzel. A csigák tetejét lekenjük felvert tojással, és 25 perc alatt készre sütjük.
Bírjuk ki, és hagyjuk langyosra hűlni, utána falatozzunk csak belőle!
Forrás: Tina magazinból kb. 10 éve fénymásolt oldal
Mesésen néz ki.
VálaszTörlésÉn is szeretem a kelt tésztás dolgokat (bár most ilyeneket nem ehetek), a gép nagy könnyebbség.
A fénykép meg egyszerűen művészi:-))
Bármelyik pékség megirigyelhetné! Tuti, hogy finomak is!
VálaszTörlésMost szeretnék reggelizni, és ezeket :)
VálaszTörlésJól néz ki! Kérhetek egy darabot, vagyis négyet, mert annyian vagyunk(-:
VálaszTörlésKell neked reggel jókor (na jó, itt már reggel rég volt azoknak kik időben keltek) diósan-ananászosan csigáznod a nyáltermelésem?
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki.
VálaszTörlésKépzeld nálam meg kakaós és pizzás csiga sül. Legközelebb ki fogom próbálni ezt a finomságot is :)
Pusz.
Juuuuuj, de gyönyörű szépek!!! Imádnám;) (egyszer lesz majd kenyérsütőm, vagy kevésbé leszek lusti:))
VálaszTörlésKöszi Gesztenye! Jaj, remélem, csak időszakos a kelt-megvonás!!!
VálaszTörlésA gépet hasonló kategóriába soroltam az agyamban, mint az automata mosógépet :-DD
Karulino, köszi :-) Isteni, és egyáltalán nem édes!
Bianka, bögre tejjel? :-)
Max, akkor kipótolom a fotómodelleket :-D
4Gyerek, kell! De kell ám :-) Hátha valakit sikerül megihletni vele, és ilyet csomagol tízóraira a gyerkőknek :-)))
Me, mindkettőt imádom :-) Kakaósat is, pizzásat is!
Í.Sz, köszi :-) Tessék írni egy levelet valakinek, hogy kenyérsütőgép az álmod ;-)
Jaj de jó néz ki!Én is kérek belőle !
VálaszTörlésMese szépek lettek,így ebéd után tökéletes is lenne csipegetni,nagyon ügyes vagy Viki:-)
VálaszTörlésEszméletlenül guszták a csiguszaid! :-))
VálaszTörlésSzuper jó recept!!!! Már napok óta kakaós csigák vánszorognak a lelki szemeim előtt, hát juszt se sütöm meg őket.:)))) Ezek sokkal szimpibbek, már viszem is a receptet, köszönet érte.
VálaszTörlésPici, köszönöm :-)
VálaszTörlésDitta, ahogy mondod! Ebéd után csak elnassolni, langyosan :-)
Mézi, köszi! Másztak bele a szánkba!
Gizike, le a kakaós csigákkal :-DD Próbáld ki, nagyon finom :-) Főleg frissiben!
Viki, nagyon finom volt, köszönjük, reggel kellett volna menni hozzátok, hogy többet meg tudjunk enni:-))). Ki fogom próbálni, az tuti!
VálaszTörlésSzuper a kép, nagyon guszta!:-))
VálaszTörlésLiz, eccer majd tartunk egy reggeliző partit is :-)
VálaszTörlésSzia Andi! Köszönöm :-)