A TV Paprikán láttam szerda este, asszem Magos Zoltán készítette. Asszem. Míg néztem, az járt a fejemben: ez nekem miért nem jutott eszembe eddig?
Másnap már vonultam is a boltba réteslapot venni, minden más adott volt itthon. Lekvárjaim függvényében végül több verziót is csináltam - tök jók lettek!
A legjobb a sárgabarack-dió kombináció lett - mint a zserbó!
Lekváros rétesvariációk
Hozzávalók:
- 6 réteslap
- lekvár - tetszés szerinti ízben
- darált dió
- darált mák
- cukor
- 1 tojás
A réteslapokat óvatosan széthajtogatjuk egy konyharuhán.
A diót megdaráljuk, összekeverjük ízlés szerinti cukorral.
A mákot összekeverjük szintén csak ízlés szerinti cukorral, és így együtt daráljuk le.
Két réteslapot fektetünk egymásra szárazon, ezt most nem kell olajozni. A réteslap egész felületét bekenjük lekvárral, majd meghintjük cukros dióval/cukros mákkal. Feltekerjük, mint egy beiglit, tepsire fektetjük, tetejét lekenjük tojással. Hasonlóan járunk el a maradék 4 lappal is - összesen 3 tekercset kapunk.
Nálam a következő kombinációk készültek:
- sárgabarack lekvár - dió
- szilvalekvár - dió
- szilvalekvár - mák
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük a réteseket. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rombuszokra szeleteljük.
Opcionálisan csokoládészószt is kínálhatunk mellé, hogy teljes legyen a zserbó-feeling!
S a kreatív blogger díj - Dittától, köszönöm szépen!
Meséltem már 7 titkot egyszer itt. Így most ezt a díjat azoknak szeretném ajándékozni, akik ma valami kreatívval nyűgözik le a családot vasárnap délben!