2011. január 30., vasárnap

Lekváros rétesvariációk + egy díj




A TV Paprikán láttam szerda este, asszem Magos Zoltán készítette. Asszem. Míg néztem, az járt a fejemben: ez nekem miért nem jutott eszembe eddig?

Másnap már vonultam is a boltba réteslapot venni, minden más adott volt itthon. Lekvárjaim függvényében végül több verziót is csináltam - tök jók lettek!

A legjobb a sárgabarack-dió kombináció lett - mint a zserbó!




Lekváros rétesvariációk


Hozzávalók:

  • 6 réteslap
  • lekvár - tetszés szerinti ízben
  • darált dió
  • darált mák
  • cukor
  • 1 tojás


A réteslapokat óvatosan széthajtogatjuk egy konyharuhán.

A diót megdaráljuk, összekeverjük ízlés szerinti cukorral.

A mákot összekeverjük szintén csak ízlés szerinti cukorral, és így együtt daráljuk le.

Két réteslapot fektetünk egymásra szárazon, ezt most nem kell olajozni. A réteslap egész felületét bekenjük lekvárral, majd meghintjük cukros dióval/cukros mákkal. Feltekerjük, mint egy beiglit, tepsire fektetjük, tetejét lekenjük tojással. Hasonlóan járunk el a maradék 4 lappal is - összesen 3 tekercset kapunk.


Nálam a következő kombinációk készültek:
  • sárgabarack lekvár - dió
  • szilvalekvár - dió
  • szilvalekvár - mák

180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük a réteseket. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rombuszokra szeleteljük.



Opcionálisan csokoládészószt is kínálhatunk mellé, hogy teljes legyen a zserbó-feeling!


S a kreatív blogger díj - Dittától, köszönöm szépen!



Meséltem már 7 titkot egyszer itt. Így most ezt a díjat azoknak szeretném ajándékozni, akik ma valami kreatívval nyűgözik le a családot vasárnap délben!



2011. január 28., péntek

Mediterrán sajtkrémes csirkemell Hasselback krumplival




Kati barátnőnket vártuk egy jó kis duma- és Scrabble partyra. Előrebocsátotta, hogy egy brutál diéta kellős közepén van, meg ne próbáljak bármivel is készülni!

Jójó, azért egy szelet vajas kenyeret csak kenek már - válaszoltam megnyugtatásul.

Végül ezt raktam össze vajas kenyér címszó alatt :-DD Szerintem kitűnően beilleszthető egy csökkentett szénhidrát tartalmú diéta - a köret már opcionális.

Jól előkészíthető, isteni finom, köszönet az ötletért Évinek!




Mediterrán krémsajtos csirkemell


Hozzávalók:

  • 4 fél csirkemell
  • 2 db zöldfűszeres ömlesztett sajt
  • 1 kis üveg magozott zöld olajbogyó
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • só, bors
  • 1-2 paradicsom


Köret:


A csirkemelleket megmossuk, lapjában bevágjuk, és szétnyitjuk, mint egy könyvet. Sózzuk, borsozzuk.
A krémsajtot kikeverjük a felkarikázott olajbogyóval, a metéltre vágott bazsalikommal, sóval, borssal. Igazságosan elosztjuk a csirkemelleken, majd félbehajtjuk őket. Kívülről is megsózzuk, megborsozzuk.

Egy tepsit kibélelünk alufóliával (utána kevesebbet kell mosogatni), belehelyezzük a húsokat. Mindegyik tetejére paradicsomszeleteket fektetünk, meglocsoljuk kevés olajjal, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

A körethez meghámozzuk a krumplikat. Két gömbölyű nyelű fakanál közé fektetjük, és éles késsel a fakanál nyeléig bevágjuk őket. Így egyenletesek lesznek a szeletek, és egész biztos nem vágjuk át a krumplikat.

A puha vajat kikeverjük a sóval - avagy tetszőleges fűszerekkel, a felével megkenjük a nyers krumplikat. Forró sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt készre sütjük. Félidőben kivesszük, és átkenjük a maradék vajjal, majd hagyjuk ropogósra pirulni.

Egyszerű és nagyszerű!





2011. január 26., szerda

Kukorica krémleves + egy díj



Fázom.

És ha fázom, melengető krémlevesekre vágyom :-)

Az ihletet Max Barátomtól merítettem, ez itt egy jóval szerényebb kiadás. De a rakomány jóóóóóóó!!! Pirított kenyérkocka, házi kolbászból "chips" és jóféle parmezán :-)

A napsárga levesen.




Kukorica krémleves




Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 szelet szikkadt kenyér
  • 8-10 karika házikolbász
  • parmezán


A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megpirítjuk. Ráöntjük a leszűrt kukoricát, felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi, és főni hagyjuk 15 percig.

Botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn át is passzírozzuk.

Felöntjük 2 dl tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, kiforraljuk.

A kolbászt vékony karikákra, majd negyedekbe vágjuk, és saját zsírjában, jó szárazra, ropogósra sütjük.

Forrón tálaljuk, jól megpakolva a tetejét levesbetétekkel!



S a díj :-)


Dittától kaptam, köszönöm szépen!


Íme a szabályok:

-  Írj egy bejegyzést,amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet,és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat,és hagy nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat,és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon ,hogy ki az az 3-5 blog szerzője akinek a díjat szívesen  adnád,linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben,ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van
 
 
Ha megengeditek, nem gurítanám személy szerint tovább, a napokban végigkarikázott a blogokon. Legyen azoké, akiknek rendszeres olvasójuk vagyok - több, mint 3-5 blog :-)

2011. január 24., hétfő

Off: Emlékezz rám!



Filmajánló :-)


Tavaly májusban Lizann barátnőmmel izgatottan lestük a helyi mozi műsortervét, nagyon vártuk, mikor érkezik hozzánk a film.

Oké, oké, mindketten elfogultak vagyunk Robert Pattinson-nal szemben a Twilight óta, de legyen ez bocsánatos bűnünk :-)

Vártunk, vártunk, de a filmet nálunk sosem vetítették le... Valószínűleg a mozi üzemeltetői csak rossz, fanyalgó kritikákat olvashattak róla vagy a csuda se tudja, mi dönti el, mi kerül műsorra nálunk.

A filmet nemrég megkaptam Lizann-tól névnapomra :-) És várakozáson felül tetszett!



Felejtsük el az Alkonyatból ismert, sápadtra sminkelt, epekedve lángoló vámpírfiút. A Robert által - kitűnően - megformált karakter egy 22 éves egyetemista, sokat iszik, még többet dohányzik, hatalmas az igazságérzete. A bátyja öngyilkossága után végleg elmérgesedett az apjával való viszonya, egyedül a 10 éves kishúgával tart szoros kapcsolatot. Enervált, kiégett, semmi öröme az életben.

Egy nap megismerkedik egy lánnyal, akinek az életét szintén tragédia árnyékolja: az édesanyját ölik meg a szeme láttára 10 éves korában. Azóta az ő élete is harc az apjával szemben, aki a haláleset óta rövid pórázon tartja a lányát.

Találkoznak. Szó nincs szerelem első látásra érzésről. Beszélgetnek a gondokkal terhelt életükről, bulizni járnak, s végül persze egymásba szeretnek. Sok-sok év után végre mindketten önfeledten boldogok, de aztán kiderül egy múltbeli esemény, ami romba döntheti a szerelmüket.

Egy nagyon szép, elgondolkodtató film családról, szeretetről, szerelemről, megbocsátásról. Egy film arról, hogy ne féljünk kimondani: szeretlek! Most! Mert lehet, hogy holnap már nem lesz rá alkalom! 

Ajánlom!


2011. január 22., szombat

Tonhalas túrófasírt



Kitűnő alternatívája a hagyományos, darált húsból készült, fűszeres fasírtnak. Lehet főzelék feltétje, kipróbálhatjuk hamburgerzsemlébe bújtatva, vagy kínáljuk egyszerűen egy tál friss zöldsalátával.

Laktató, isteni finom, és az ízesítése a végtelenségig variálható. 

Az alapötlet a NoSalty-ról származik.



Tonhalas túrófasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 doboz tonhal konzerv (180 gr töltőtömeg)
  • só, bors
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa

Sütéshez:
  • zsemlemorzsa
  • pici olaj


A lilahagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Összekeverjük a túróval, a tojással, a tonhallal (mehet bele az olaja is!), sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát tegyünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk - ez függ a túró minőségétől és a tojás nagyságától is!

Két tenyerünk között korongokat formázunk a túróból, megforgatjuk zsemlemorzsában.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, tetejüket megpöttyözzük kevés olajjal.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


Természetesen elkészíthetjük úgy is, hogy a korongokat hagyományos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa, és bő, forró olajban kisütjük.

2011. január 20., csütörtök

Kapros-uborkás krumplisaláta


A pipitorta mellett debütált - a tömény húsételhez tökéletes volt a maga könnyedségével, pikáns ízével!

Azt hiszem, nyáron is műsorra fog kerülni, ha beindul a grillszezon!





Kapros-uborkás krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg krumpli
  • 4-5 termetes csemegeuborka
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor újhagyma
  • 2-3 dl natúr joghurt
  • só, bors
  • 1 ek. mustár
  • opcionálisan kapribogyó


A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk. Kockákra vágjuk, összeforgatjuk az uborka levével, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kiemeljük a léből, hozzáadjuk a szintén felkockázott csemegeuborkát.

A joghurtot kikeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, a vékonyra karikázott újhagymával és a fűszerekkel, és összeforgatjuk az uborkás krumplival.

Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Isteni!


Ihlet: Nők Lapja Konyha 2010. december/január



2011. január 19., szerda

Pipitorta



Jócskán van annak két éve, amikor szerintem az egész országban körbejárt egy .pps fájl részletes fázisfotókkal, ezzel egyidőben söpört végig a gasztroblogokon a pipitorta. Ki kuglófformában, ki jénaiban, ki őzgerinc formában sütötte.

De mindenki egyetértett abban, hogy mutatós, gyorsan összerakható, hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Két év után végre én is csatlakozom a helyeslő tömeghez :-)





Pipitorta


Hozzávalók:

  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 80 dkg csirkemell filé
  • 1 zacskó sültcsirke fűszerkeverék
  • 2+4 tojás
  • 2-3 ek. liszt
  • 20 dkg sajt


A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, állni hagyjuk egy kicsit.

Egy őzgerinc formát kibélelünk szalonnával. A fűszeres hússzeleteket lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, egy sorban lerakjuk a formába. Megszórjuk a reszelt sajt felével, és óvatosan ráütjük a 4 tojást, vigyázva, hogy egyben maradjanak.

A maradék húst is lisztbe-tojásba mártjuk, és lerétegezzük a formába. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, és betakargatjuk bacon szeletekkel.

180 fokos sütőben kb. másfél óra alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a bacon körös-körül ropogósra sült - ekkor egész biztos, hogy a belseje is készen van.



Savanyúsággal, lágy krumplipürével tálaljuk.




2011. január 16., vasárnap

Diós-ananászos csigák




Igazi, békebeli, illatos uzsonnasütemény.

Foszlós kelt tészta, a csigavonalak között dió, ananász, alma, méz, kakaó. Meghökkentő méreteivel ellentétben cseppet sem töményen édes darab. Alig van benne cukor.

A munka oroszlánrészét pedig a kenyérsütő gép végzi, összesen alig fél órát kell vele ügyködnünk.

Délutánra még elkészülhet :-)



Diós-ananászos csigák

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 dkg puha vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1,25 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő


A töltelékhez:

  • 10 dkg dió
  • 20 dkg ananász(konzerv)
  • 1 tojás fehérje
  • 1 púpos tk. cukrozatlan kakaópor
  • 6 dkg méz
  • 1 közepes alma


A tetejére:
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Míg a gép dolgozik és alakul a tészta, elkészítjük a tölteléket.

A diót durvára daráljuk késes betétű robotgéppel. Az ananászt lecsöpögtetjük, és apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a dióval. Hozzáadjuk a kakaóport, a mézet, a tojásfehérjét. Az almát meghámozzuk, és finomra reszeljük, a diós-ananászos masszához keverjük. Ha nagyon lágynak, lédúsnak találjuk, nyugodtan adjunk hozzá 2-3 ek. búzadarát (én tettem, nehogy eláztassa a tésztát). Ha búzadarát is használunk, hagyjuk állni 20 percet, hogy a daraszemek jól megdagadjanak.

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós töltelékkel, majd feltekerjük, mint egy beiglit.

Éles késsel kb. 10-12 db háromszöget vágunk a tésztából - így sülés közben nem fognak felborulni.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, konyharuhával letakarva 30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis pikszis vízzel. A csigák tetejét lekenjük felvert tojással, és 25 perc alatt készre sütjük.

Bírjuk ki, és hagyjuk langyosra hűlni, utána falatozzunk csak belőle!




Forrás: Tina magazinból kb. 10 éve fénymásolt oldal


2011. január 14., péntek

Narancsos ricottakrém kávés morzsaágyon

Biztos vannak még elfekvő mézeskalács készletek a fémdobozokban :-) Igaz? Nekem vannak. Rácsuktam a kamraajtót, és elfeledtem a szezon elmúltával.

Itt egy csodálatos felhasználási módja, hogy új értelmet nyerjen a mézeskalács élete :-DD A KÉS-en készítettük a Barátaimmal (Max és Garffyka), a recept közös agyszüleményünk. 

Fejben összeálltak az ízek - majd a valóság is igazolta: mennyei finom!







Narancsos ricottakrém kávés morzsaágyon

Hozzávalók:

  • mézeskalács morzsa - a kész sütemény durvára darálva/törve
  • 50 ml főzött kávé 
  • 250 g ricotta
  • ízlés szerint 50-80 g cukor
  • 1 narancs héja és leve
  • étcsokoládé durvára vágva
  • csokoládéöntet

Mézeskalács morzsát összegyúrunk annyi kávéval, hogy formázható masszát kapjunk, majd pici tortakarikába nyomkodjuk. 

A ricottát habosra keverjük kevés cukorral vagy mézzel, ízesítjük a narancs reszelt héjával és kifacsart levével. A kávés talapzatra simítjuk.
 
Tegyük pár órára mélyhűtőbe. 

Mézeskalács morzsát keverjünk össze annyi csokoládéöntettel, hogy a morzsás állaga megmaradjon még, de dúsan csokoládés legyen.
 
Az alaposan átfagyott ricottás desszertet nyomjuk ki a formából egy tányérra, tetejére és köré halmozzuk a csokoládés morzsát. Csokoládé rudacskákkal és narancshéj csíkokkal díszítjük.


2011. január 13., csütörtök

Tartozásaim

Bizony vannak!

Például az, hogy még az óévben heves "pálinkafőzési láz" bontakozott ki Ami blogján - jókat ötleteltünk, hogyan lehetne realizálni az álmát, az almáspite-likőrt. "Álomgyártásban" résztvevőként Ami kisorsolta a nevemet, és egy Gárdonyi Teaház exlusiv teaválogatás tulajdonosa lettem! Köszönöm!

A posta előtt le a kalappal: még szilveszter előtt megérkezett a nyereményem!

Kedvencem a válogatásból a karamellimo, csodálatosan harmonikus íze és illata van!




Aztán volt egy játék, amire 4Gyerek anyukája hívott :-)

Egy kívánságlista! Még karácsonykor indult a játék, de szerintem még az újév elején is lehet kívánni! Ugye?

Mit is szeretnék?



Van nálunk egy mondás: csak egészség legyen, a többit - ha tudjuk - megvesszük. Stimmt! Egészséget kívánok mindenekfelett valamennyi szerettemnek. Ha az nincs, semmi sincs.

De van még óhaj-sóhaj, ojjé!

Szeretnék egy nagy, tágas, világos konyhát - szemben a mostani kis főzőfülkével, amit én egyedül megtöltök. De ha már nagy a konyha, akkor legyen nagyobb a lakás is :-D

Szeretném, ha kitavaszodna. Ha már elindult a felmelegedés, ne cicózzunk tovább, haladjunk a kikelet felé! És múljon el a szürkeség, a sötétség, süssön a nap - mert kinyúlok ettől az időtől.

Szeretném megnézni a Rebecca c. musicalt, mert könyvben lélegzet visszafojtva olvastam, imádom a történetet! Ismeritek? Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya. Nem lehet letenni...

Így első felindulásra :-)

Van kedvetek játszani? Elárulni, mire vágytok, mit szeretnétek? Meséljetek :-)




2011. január 11., kedd

Off: Tudtok parkolni?



Mindössze szűk 6 éve van jogosítványom. Úgy gondolom, jól vezetek, magabiztosan, szeretek is a volán mögött ülni. Ha egy mód van rá, jó hangosan szóljon közben a zene :-)

Egy mumusom van - a párhuzamos parkolás szűk helyre, két autó közé. Egyszerűen nem megy! Inkább megyek két kört, keresek egy tágas parkolóhelyet, vagy egy sarokkal messzebb állok meg, de tolatva egyszerűen képtelen vagyok bepasszírozni az egyébként kicsi autónkat a járda mellé.



Tegnap Zuram hozott egy játékot, szépen be lehet(ne) vele gyakorolni a metódust, a pontos kormánymozdulatokat, szeddalászeddalá!!, figyeld a tükröt, el ne kaszáld az orrát! Ésatöbbi :-)

Az Ő szintideje 13 másodperc... Az enyém NULLA, egyszer sem sikerült beparkolnom még monitoron sem! Lila fejjel álltam fel a gép elől...

Gyertek, játsszatok! Ha van kedvetek, írjátok meg a részidőket, hanyadik próbálkozásra sikerült, egyáltalán sikerült-e!



Klikk IDE


És a játékszabályok:


1 - Katt a linkre
2 - nyomd meg a zöld gombot
3 - Használd a klaviatúra 4 nyilát: előre / tolatni / balra tekerd a
kormányt / jobbra a kormányt
4 - Írd be a legjobb eredményedet Figyelem, a feszültség nőhet !!!
 
 
Jó szórakozást!
 
 

2011. január 9., vasárnap

Téli Balaton

Egy hete még csikorgott a tél. Jégbe fagyott a világ, hó lepett mindent, zúzmara borította a fákat.

Egyetlen nap alatt olvadt el minden - kellőképpen kótyagos is vagyok ettől az időjárás-változástól...


Az óévet most is a Balaton partján búcsúztattuk, kattintottam párat.












2011. január 7., péntek

Kence maradék főtt húsból




Ahány ház, annyi szokás, ki hogy eszi a húslevest és a benne főtt húsokat, zöldségeket.

Van, ahol előbb elfogy a leves tésztával, zöldségekkel, és utána következik a főtt hús pl. egy kis tormával kiegészítve.

Van, ahol a leves+zöldségek kombináció után önálló főfogássá avanzsál a hús főtten avagy pirosra sütve valamilyen szósszal/mártással.

Mi egyszerre szoktuk enni. Kifő a levesben (nem külön főzőlében) a tészta. Tányérokba merjük, és beledaraboljuk a répát, a krumplit, a húsfalatokat, és így kanalazzuk be.

Aztán amikor még napok múltán is ott a maradék levesbenfőtt - egyre kisebb kedvvel lát hozzá az ember. Nem? Főleg, ha maga a leves már elfogyott.

Na így született ez a kenőke, maradékokból. Forró pirítóssal/friss péksüteménnyel, ropogós zöldségekkel kitűnő vacsora válik belőle!

Ti hogy eszitek a húslevest?



Húspástétom

Hozzávalók:

  • levesben főtt hús
  • főtt répa
  • 1 kisebb fej nyers vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. Tejföl
  • só, bors
  • ízlés szerint mustár
  • igény szerint főtt tojás


A főtt húst lefejtjük a csontról, és a főtt répával együtt késes betétű robotgépben/hagyományos darálóval ledaráljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és annyi tejfölt, hogy kenhető, stabil masszát kapjunk.

Sóval, borssal, mustárral ízesítjük, esetleg felkockázott főtt tojással dúsítjuk.

Hagyjuk a hűtőben érni néhány órán át.



2011. január 5., szerda

"Nem lehet abbahagyni" csirke




Hozzánk ezen a művésznéven vonult be a recept kb. 15 évvel ezelőtt, később a római tálam dobozán láttam viszont sajtos csirke elnevezéssel.

Neveken nem vitatkozunk, a lényegen mit sem változtat :-) Fűszeres, szaftos, omlósra sült csirkehús, nyálcsordító illata teljesen átjárja a lakást.

A munka vele elhanyagolható, ráadásul szerintem képtelenség elrontani!




"Nem lehet abbahagyni" csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkehús (szárny/comb)
  • 3-4 ek. liszt
  • só, bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt


A római tál tetejét 20 percre hideg vízbe áztatjuk.

A csirkehúst megmossuk, leszárítjuk.

A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.

A fűszeres lisztben megforgatjuk a csirkedarabokat, római tálba pakoljuk őket egymás mellé. Tetejére szórjuk a hagymakarikák felét, majd még egy sor lisztes csirkehús következik, s a hagymakarikák másik fele.

Megszórjuk reszelt sajttal.

A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, és a hagymás-fűszeres csirkét meglocsoljuk vele. Lefedjük a tál beáztatott tetejével, és hideg sütőben kezdve a sütést, kb. 1 óra alatt elkészítjük.

Jó kis szaft keletkezik alatta, párolt rizzsel, esetleg krumplipürével tálaljuk.



Update: akinek nincs római tálja, és pl. jénaiban szeretné elkészíteni, öntsön alá kb. 1 dl vizet!





2011. január 3., hétfő

Debreceni káposztaleves

Boldog új évet!


Itt egy kitűnő "orvosság" az esetleges macskajajra! Ha van még :-)


Nem sokban különbözik a megszokott, sokak által ismert korhelylevestől, savanyú káposzta levestől. Amitől mégis más és újszerű, az a levesbetétként szolgáló tarhonya! Valljuk be, nem a megszokott levestészta/galuska!


Debreceni káposztaleves


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 pár debreceni kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • Só, bors
  • 2 marék tarhonya


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk az apróra vágott savanyú káposztát, s babérlevéllel ízesítve, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.

Ha a káposzta megpuhult, felöntjük vízzel/húslevessel. Felforraljuk. A debrecenit felkarikázzuk, és a tarhonyával együtt a leveshez adjuk – készre főzzük.

Sóval, borssal fűszerezzük a levest.

A tejfölt felengedjük kevés forró levessel, simára keverjük, majd visszacsorgatjuk a fazékba. Ekkor már nem forraljuk, mert kicsapódik a tejföl!

Készen vagyunk, puha kenyérrel, esetleg további tejföllel tálaljuk!


Ihlet: 100 legjobb káposztás recept