Úgy tessék elképzelni, mint a fémdobozos kekszet, amiket karácsony előtt pakolnak ki általában a polcokra. Finom, ropogós, és a csokis cirmozás se rontotta el :-)
Sütisdobozban a helye!
Vajas keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 dkg búzadara (opcionális, én pl. teljesen kihagytam belőle)
- 12 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 1/2 cs sütőpor
- 2 ek víz
- hempergetéshez kristálycukor
- 5 dkg étcsoki a cirmozáshoz
- 1 tk. olaj
A keksz hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban, és kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőbe tesszük, alaposan kidermesztjük - dermedt (kemény) tésztát könnyebb vágni.
Ha elég keményre hűlt, munkalapra kristálycukrot szórunk, és oda-vissza meghengergetjük benne a tésztahurkát. Éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, sütőpapíros tepsire pakoljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és halványra sütjük. Ha a széle picit barnul, kész is van.
Felteszem, a búzadara hiánya miatt nem tartotta meg formáját a keksz, némileg szétterült sülés közben, de az állaga és az íze kifogástalan!
A kihűlt kekszeket egymás mellé rakogatjuk egy sütőpapíron. A csokoládét az olajjal vízgőz felett vagy mikróban alacsony teljesítményen összeolvasztjuk. Zacskóba kanalazzuk, melynek lecsípjük a hegyét, és könnyed mozdulatokkal megcsíkozzuk vele a kekszeket.
A csoki dermedése után dobozolható, a rétegek közé 1-1 sütőpapírt helyezve.
bevállalom, jöhet.
VálaszTörlésnagyon finom
VálaszTörlésSzerintem szájban és gyomorban a helye, nem sütis dobozban.:P
VálaszTörlésMilyen guszták! :) nyami!
VálaszTörlésBelehúztál a kekszgyártásba :) Küldhetem az üres kekszesdobozt? Természetesen tele kérem szépen vissza :D
VálaszTörlés4gyerek :-) Láttam, hogy már lecsúszott egy falat csoki! És nem voltál utána beteg! Éljen!
VálaszTörlésBianka, az - volt :-)
Poppy, ott végezte :-DD
Ami, köszi :-)
Garffyka, teljesen természetes, hogy tele :-)
Vihetem a dobozkámat?
VálaszTörlés