2010. december 10., péntek

Vajas keksz

Keksz megint, ezúttal Ilditől :-)


Úgy tessék elképzelni, mint a fémdobozos kekszet, amiket karácsony előtt pakolnak ki általában a polcokra. Finom, ropogós, és a csokis cirmozás se rontotta el :-)


Sütisdobozban a helye!





Vajas keksz




Hozzávalók:



  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg búzadara (opcionális, én pl. teljesen kihagytam belőle) 
  • 12 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 ek víz
  • hempergetéshez kristálycukor
  • 5 dkg étcsoki a cirmozáshoz
  • 1 tk. olaj


 
A keksz hozzávalóit összegyúrjuk egy tálban, és kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőbe tesszük, alaposan kidermesztjük - dermedt (kemény) tésztát könnyebb vágni.

Ha elég keményre hűlt, munkalapra kristálycukrot szórunk, és oda-vissza meghengergetjük benne a tésztahurkát. Éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk belőle, sütőpapíros tepsire pakoljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és halványra sütjük. Ha a széle picit barnul, kész is van.

Felteszem, a búzadara hiánya miatt nem tartotta meg formáját a keksz, némileg szétterült sülés közben, de az állaga és az íze kifogástalan!

A kihűlt kekszeket egymás mellé rakogatjuk egy sütőpapíron. A csokoládét az olajjal vízgőz felett vagy mikróban alacsony teljesítményen összeolvasztjuk. Zacskóba kanalazzuk, melynek lecsípjük a hegyét, és könnyed mozdulatokkal megcsíkozzuk vele a kekszeket.

A csoki dermedése után dobozolható, a rétegek közé 1-1 sütőpapírt helyezve.


7 megjegyzés:

  1. Szerintem szájban és gyomorban a helye, nem sütis dobozban.:P

    VálaszTörlés
  2. Milyen guszták! :) nyami!

    VálaszTörlés
  3. Belehúztál a kekszgyártásba :) Küldhetem az üres kekszesdobozt? Természetesen tele kérem szépen vissza :D

    VálaszTörlés
  4. 4gyerek :-) Láttam, hogy már lecsúszott egy falat csoki! És nem voltál utána beteg! Éljen!

    Bianka, az - volt :-)


    Poppy, ott végezte :-DD


    Ami, köszi :-)


    Garffyka, teljesen természetes, hogy tele :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.