Ha a karácsonyt illatban próbálnánk jellemezni, a fenyő, a mézeskalács és fahéj mellett egész biztos, hogy szerepelne a narancs is! Ebben a tortában mámorítóan keveredik a narancs aromája és a csokoládé, méltó és különleges koronájaként az ünnepi vacsorának!
A krémből készített trüffelgolyók gömbölyítésébe pedig a gyerekeket is bevonhatjuk!
A recept megjelent a Kifőztük Karácsony különszámában,
melynek segítségével 1 661 174 Ft került jótékony célú felajánlásra!
Narancslikőrös trüffeltorta
Hozzávalók kb. 16 szelethez:
A kakaós piskótához:
- 2 tojás
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A trüffelkrémhez:
- 1,5 dl habtejszín
- 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
- 1 evőkanál vaj
- 1 narancs reszelt héja
A narancsos tejszínhez:
- 4 dl habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat/1 csomag vaníliás cukor
- 4-6 evőkanál narancslikőr
Díszítéshez:
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- trüffelgombócok
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, és közben beleszórjuk a cukrot. Hozzáadjuk a sárgákat, majd beleforgatjuk a keményítővel, sütőporral és az 1 evőkanál kakaóval elkevert lisztet.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformának az alját sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!). Rövid pihentetés után kiborítjuk a formából, rácson hűlni hagyjuk – majd újra visszapattintjuk köré a karimát.
A trüffelkrémhez 1,5 dl tejszínt felforrósítunk, majd a tüzet elzárjuk alatta, s beledaraboljuk az étcsokoládét. Kevergetve felolvasztjuk, majd belekeverünk 1 evőkanál vajat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben egészen kihűtjük – sűrű, sima, de jól kenhető krémet kell kapnunk.
A vaníliát és a narancslikőrt a hideg habtejszínhez adjuk, kemény habot verünk belőle.
A kihűlt piskótalapra simítjuk a trüffelkrémet, majd rákenjük a narancsos tejszínhab háromnegyed részét. 1 órára hűtőbe tesszük.
A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, kis habrózsákat nyomunk vele körbe-körbe a torta tetejére. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap meghintjük cukrozatlan kakaóporral, és trüffelgolyókkal díszítjük.
Tipp&trükk:
- Ha gyerekek is esznek belőle, a narancslikőrt nyugodtan cseréljük le frissen facsart narancslére.
- Ha a trüffelkrém hozzávalóit megduplázzuk, csinos pralinékat tudunk készíteni belőle pluszban – kitűnő gasztroajándék!
Ihlet: Tina Konyha 2008/9.
Nagyon guszta lett Viki,és a kép is nagyon jó!
VálaszTörlésBékés karácsonyt Viki!
Na ez aztán isteni lehet!
VálaszTörlésIde vele:)
VálaszTörlésNa, ez sem érne már ide, hiába kívánnám. De Te mit kívánnál?
VálaszTörlésHa kedved van, de csakis akkor, játssz velem. Kaptam én is, aztán megküzdöttem a feladattal. Ha van egy kis lajstrom, amit szeretnél, hogy teljesüljön most Karácsonykor, akkor máris teljesíted a játék feltételeit. Persze azért írd le, megosztván olvasóiddal.
http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2010/12/ohaj-sohaj-jajos-bajos.html
Viki! Ez nagyon fincsi lehet! Úszok itthon a csokiban, mégis megkóstolnám. :)))
VálaszTörlésJaaaj biztos nagyon fini és nagyon szép is :)
VálaszTörlésKellemes Karácsonyi Ünnepeket szeretettel Zsuzsa! :9
Eszméletlen fini lehet!:-))
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt Nektek!:-))
Kedves Viki!
VálaszTörlésBékés Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!!!
Csodálatos
VálaszTörlésKellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok
Viki,nagyon boldog névnapot Neked!
VálaszTörlésÉn is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD Boldog névnapot! :-DDD
VálaszTörlésGyönyörű, hangulatos képek! :)
VálaszTörlésÁldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok! :)
Nagyon guszta torta! Boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésBoldog karácsonyt, békés ünnepeket kívánok Mindenkinek :-)
VálaszTörlésEz torta fenséges lehet! Ínycsiklandó a látványa!Sokat ettem már Karácsonykor ,de még valahogy beférne pár szelet:-)
VálaszTörlésBoldog Ünnepeket!