2010. december 7., kedd

Morzsás-barackos lepény




Annak idején, a KÉS után valamennyi résztvevő kapott egy Miele feliratos papírszatyrot, melyben többek között egy remekbe szabott szakácskönyv lapult, a Miele gondozásában jelent meg.

Pontos, precíz, hőfokokkal, sütési-főzési idővel, művészi fotókkal, és sok-sok kitűnő recepttel! Mindenfajta húsok, előételek, felfújtak, és persze számtalan sütemény. Minden ételnél feltüntetve, mely nemzet konyhájából származik.

Nemrég újra elővettem ezt a könyvet, tüzetesen áttanulmányoztam - és telitűzdeltem cetlivel. Ezt is ki kéne próbálni, amazt is csak meg kéne sütni, hú, ez is milyen csodálatos!

Legelőször ezt a morzsás-barackos lepényt sütöttem, mindannyiszor visszalapoztam a recepthez. Tésztája egy túróval készült gyúrt tészta, ami frissen egészen megdöbbentő módon élesztős tészta benyomását kelti, rajta a barack és a fahéjas morzsa pedig egy álom.

Olyan illat volt tőle a lakásban...






Morzsás-barackos lepény (Németország)


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 20 dkg sovány túró
  • 6 ek tej
  • 8 ek olaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs + 1 csapott tk. sütőpor


Rakományhoz:

  • 2 nagy doboz őszibarack/sárgabarack befőtt

Morzsához:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 12,5 dkg hideg vaj/margarin
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj


A tészta hozzávalóiból rugalmas, jól nyújtható tésztát gyúrunk. A tojás mérete döntő lehet: nekem felvett még 1-2 evőkanálnyi tejet a tészta.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 25x40 cm-es tepsit, a tésztát belenyújtjuk.

A barackbefőttet lecsepegtetjük, feldaraboljuk, egyenletesen kirakjuk vele a tészta tetejét.

A morzsa hozzávalóit késes betétű robotgéppel, vagy reszelő segítségével és hideg ujjakkal összekeverjük, de ne álljon össze, maradjon morzsalékos. Egyenletes rétegben megszórjuk vele a barackok tetejét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 35-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a morzsa teteje picit megszínesedik.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.





11 megjegyzés:

  1. Jól hangzik,jól is néz ki,tuti finom:-)!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, megkóstolnám...

    VálaszTörlés
  3. Hát most jól megebédeltem, nagyon jó lenne egy ilyen sütike desszertnek:))))

    VálaszTörlés
  4. Szinte el lehetne fújni a tésztáját, olyan puhának és levegősnek tűnik. Igazad van, akár egy pihe- puha kelt tészta, úgy fest.
    Kereskedelmi forgalomban nem kapható a könyv? Ha igen (meg amúgy is), örülnék, ha csatlakoznál a könyvből sütők- főzők közé.:)

    VálaszTörlés
  5. 1 kockáért küldöm a postagalambot!

    VálaszTörlés
  6. Dia, Ditta, őrületes jó volt!


    Szemi, csípnéd :-)


    Bianka, nagyon! És az illata...


    Í.Sz - nekem is mindig marad hely evés után a desszertnek :-DD


    Poppy, gondoltam Rád ez ügyben! Főleg, hogy csirkét is sütöttem belőle, majd mutatom!
    De sztem nem kapható :-(
    Egyszeri akciót indítottál, vagy ha kerül valami könyvből született reci, frissíted a gyűjteményt? Mit tervezel?

    4gyerek, csak nehogy lehúzza a cucc csórikámat a földre :-DD

    VálaszTörlés
  7. Tetszik, biztos finom volt!

    VálaszTörlés
  8. Folyamatosra tervezem, úgyhogy várom majd a többi könyvajánlót is, a bemutatott recepteken keresztül. Most csak a közeledő karácsony miatt sürgettem a dolgokat.
    Én nálad is emlékszem olyanra, hogy könyvből sütöttél korábban.
    Kár, hogy ez a könyv nem kapható, biztosan értékes és szép kiadvány.

    VálaszTörlés
  9. Fahéj és barack, szuper párosítás!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.