2010. december 14., kedd

Gesztenyés-narancsos csirke



Ez a étel úgy jött létre, hogy azt hittem, van otthon dió és citrom. Nem volt :-)

Kinéztem a Nők Lapjából Lajos Mari receptjét, csirke citrommal, dióval, fehérborral, hagymával... Aztán jött a meglepetés otthon (bevásárlás után persze), hogy a hozzávalók fele hiányzik... Pánik helyett nagyvonalúan helyettesítettem, így került a citrom helyébe narancs, a dió helyébe pedig frissen sütött gesztenye.

Állati jó lett! Akár az ünnepi asztalon is megállná a helyét ez az ízkombináció - de a citromosnak is esélyt fogok adni :-)

Kitűnően előkészíthető, ünnep/vendégség előtt, utána csak sütni kell!





Gesztenyés-narancsos csirke

Hozzávalók:

  • 6 felső csirkecomb
  • 1 narancs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 5 dkg sült gesztenye (tisztán mérve)
  • 1 dl tejszín

A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, tepsibe tesszük egymás mellé.

A narancsot nagyon alaposan megmossuk, majd kettévágjuk. Az egyik felét mindenestül pici kockákra vágjuk, a másik felének kifacsarjuk a levét. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk.

Egy tálban összekeverjük a narancskockákat, a hagymakockákat, a fokhagymát, a fehérbort, sót (annyit, hogy vegyük figyelembe, a húst nem sózzuk külön!), borsot és a babérlevelet. Ezt a páclevet rálocsoljuk a csirkecombokra, szorosan lefedjük alufóliával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a fólia alatt kezdjük sütni kb. 50 percig, majd kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.

A combokat kiemeljük a szaftjából, a pecsenyelevet leszűrjük, a sűrűjét kidobjuk. Felére beforraljuk, hozzákeverjük a darált gesztenyét és a tejszínt, és néhány perc alatt, kevergetve mártássá főzzük.

Párolt rizzsel/burgonyakrokettel tálaljuk!




12 megjegyzés:

  1. Nekem jöhet így is:)
    Nagyon guszta, jó kis ízösszeállítás.

    VálaszTörlés
  2. Gesztenye-narancs, szuper párosítás!!!

    VálaszTörlés
  3. Fincsinek tűnik, a gesztenye ill.dió megy a mártásba?

    VálaszTörlés
  4. Debi, totál ünnepi :-)

    Eri, csoki-narancsot már nem volt pofám csirkéhez párosítani :-DD


    Zsilda, köszönöm! Javítottam! A mártásba megy a gesztenye!


    Bianka, az ám!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik!
    Megterítettél? Mehetek?
    :)

    VálaszTörlés
  6. Neked én minden nap adnék egy receptet, és hozzá teljesen más hozzávalókat, mint amiket az adott recept igényelne, aztán annyit mondanék: alkoss!
    Félelmetesen jó vagy ebben (is)!:)

    VálaszTörlés
  7. Tökéletes a karácsonyi asztalra is,nagyon guszta lett,és az ízek hamham:))

    VálaszTörlés
  8. Annyira az ízlésem szerint csinálod ezeket az édes/sós husis kombinációkat;))) imádnám ezt is:))

    VálaszTörlés
  9. Csibe, megterítettem :-) Még gesztenye is van külön!


    4gyerek, gesztenyemorzsákra? Húsmorzsákra? :-))


    Poppy :-) Köszönöm, jaj de aranyos vagy! Akkor így születne meg kb. egy csokis marhapörkölt :-DD


    Ditta, valami orbitális jó illata volt! Tényleg ünnepi, bátran ajánlom :-)


    Í.Sz, köszönöm :-) Nagyon szeretjük a gyümölcs-hús párosokat :-)

    VálaszTörlés
  10. Ugye még nem mosogattál ???? --- megyek segítek --- evés után :)))

    Bevallom valami hasonló (narancsos-fehérboros, stb.) recept után kutatok. Sajnos nem mentettem le, de úgy emlékeztem rá, hogy Te csináltad. Vagy valami almás-narancsos csirke volt ??? Óhhhhh én öreg fejemnek, huuuváááá dugtam a kavintonom ? :)))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.