Ez a étel úgy jött létre, hogy azt hittem, van otthon dió és citrom. Nem volt :-)
Kinéztem a Nők Lapjából Lajos Mari receptjét, csirke citrommal, dióval, fehérborral, hagymával... Aztán jött a meglepetés otthon (bevásárlás után persze), hogy a hozzávalók fele hiányzik... Pánik helyett nagyvonalúan helyettesítettem, így került a citrom helyébe narancs, a dió helyébe pedig frissen sütött gesztenye.
Állati jó lett! Akár az ünnepi asztalon is megállná a helyét ez az ízkombináció - de a citromosnak is esélyt fogok adni :-)
Kitűnően előkészíthető, ünnep/vendégség előtt, utána csak sütni kell!
Gesztenyés-narancsos csirke
Hozzávalók:
- 6 felső csirkecomb
- 1 narancs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- só, bors
- 1 babérlevél
- 5 dkg sült gesztenye (tisztán mérve)
- 1 dl tejszín
A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, tepsibe tesszük egymás mellé.
A narancsot nagyon alaposan megmossuk, majd kettévágjuk. Az egyik felét mindenestül pici kockákra vágjuk, a másik felének kifacsarjuk a levét. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk.
Egy tálban összekeverjük a narancskockákat, a hagymakockákat, a fokhagymát, a fehérbort, sót (annyit, hogy vegyük figyelembe, a húst nem sózzuk külön!), borsot és a babérlevelet. Ezt a páclevet rálocsoljuk a csirkecombokra, szorosan lefedjük alufóliával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a fólia alatt kezdjük sütni kb. 50 percig, majd kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
A combokat kiemeljük a szaftjából, a pecsenyelevet leszűrjük, a sűrűjét kidobjuk. Felére beforraljuk, hozzákeverjük a darált gesztenyét és a tejszínt, és néhány perc alatt, kevergetve mártássá főzzük.
Párolt rizzsel/burgonyakrokettel tálaljuk!
Nekem jöhet így is:)
VálaszTörlésNagyon guszta, jó kis ízösszeállítás.
Gesztenye-narancs, szuper párosítás!!!
VálaszTörlésFincsinek tűnik, a gesztenye ill.dió megy a mártásba?
VálaszTörlésNagyon finom lehet
VálaszTörlésDebi, totál ünnepi :-)
VálaszTörlésEri, csoki-narancsot már nem volt pofám csirkéhez párosítani :-DD
Zsilda, köszönöm! Javítottam! A mártásba megy a gesztenye!
Bianka, az ám!
Nagyon tetszik!
VálaszTörlésMegterítettél? Mehetek?
:)
morzsázni indulhatok?
VálaszTörlésNeked én minden nap adnék egy receptet, és hozzá teljesen más hozzávalókat, mint amiket az adott recept igényelne, aztán annyit mondanék: alkoss!
VálaszTörlésFélelmetesen jó vagy ebben (is)!:)
Tökéletes a karácsonyi asztalra is,nagyon guszta lett,és az ízek hamham:))
VálaszTörlésAnnyira az ízlésem szerint csinálod ezeket az édes/sós husis kombinációkat;))) imádnám ezt is:))
VálaszTörlésCsibe, megterítettem :-) Még gesztenye is van külön!
VálaszTörlés4gyerek, gesztenyemorzsákra? Húsmorzsákra? :-))
Poppy :-) Köszönöm, jaj de aranyos vagy! Akkor így születne meg kb. egy csokis marhapörkölt :-DD
Ditta, valami orbitális jó illata volt! Tényleg ünnepi, bátran ajánlom :-)
Í.Sz, köszönöm :-) Nagyon szeretjük a gyümölcs-hús párosokat :-)
Ugye még nem mosogattál ???? --- megyek segítek --- evés után :)))
VálaszTörlésBevallom valami hasonló (narancsos-fehérboros, stb.) recept után kutatok. Sajnos nem mentettem le, de úgy emlékeztem rá, hogy Te csináltad. Vagy valami almás-narancsos csirke volt ??? Óhhhhh én öreg fejemnek, huuuváááá dugtam a kavintonom ? :)))))