Na ilyet sem csináltam még :-)
Valahonnan kimaradt két tojásfehérje, plusz még ősszel vettem egy kicsi habzsákot mindenféle csőrrel - bontatlanul várta a sorsát.
Legyen habcsók!
Tücsökbogártól lestem le az ötletet, hogy a habot gőz felett verjük fel a cukorral.
Nos, ehhez polippá kell alakulni :-DD Egyik kezemmel tartom az elektromos habverőt, a vezeték miatt fix helyen állva. Másik kezemmel fogom a forró vizes fazék tetején táncoló fém tálkát, le ne ugorjon a habverő által keltett rezonálástól. Harmadik kezemmel adagolom hozzá kanalanként a cukrot. Valahogy így :-)
Az állaga tökély lett, formázásból van még mit fejlődnöm :-DD Elsőre elmegy. És a mézeskalács fűszertől az íze nagyon-nagyon karácsonyi!
Fűszeres habkarika
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. citromlé
- 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
Vizet forralunk egy lábaskában. Ha már jó forró, tetejére illesztünk egy fém tálat, benne a két tojásfehérjével és pici citromlével, és elkezdjük habbá verni. Ha már félkemény, kanalanként hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot.
Kemény, fényes, alakját megtartó masszává verjük, végül hozzákeverjük a fűszert is.
Habzsákba szedjük, halmokat vagy karikákat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takaréklángon kb. 20 perc alatt kiszárítjuk.
Jól záródó dobozban tároljuk.
Na, mint valamikori habcsókgyártó család tagja (az átkosban sikerült kínok közt nagynéném cukorhoz és tojáshoz jusson, így gyártotta a karácsonyfákra a lyukas, máskor a tömör habcsókokat, persze eladásra) ajánlom, hogy a lehető legtakarékabbra állítva, épp csak pislákoljon a gáz lángja a sütőben (elektromos sütőben nem próbáltam, én habcsókból fullon vagyok tizen-huszonéve), a sütő ajtaját egy kis parafadugóval kitámasztva résnyire, na úgy szárítva a habcsókokat sokkal több mint 20 percig (lehet az akár 8-10 óra is) gyönyörű hófehérek maradnak, nem repednek be, nem vált színt még az aljuk sem.
VálaszTörlésNa, észosztás vége, bocs a belekottyért.
Nagyon fincsi, rég ettem
VálaszTörlésHú, de régen készülök már ilyet is készíteni. Kár, hogy néhány nappal nem hamarabb hoztad, a vajas kekszből kimaradt fehérjéhez pont jó lett volna. Apropó, vajaskeksz: a gríztől is szétterült, úgyhogy nem tudom, miért kell bele:o) A gyerekem sulijában sikert aratott, receptet kellett vinnie:o)
VálaszTörlésNo nézd, mik derülnek ki :-) A habcsókgyártók már a kertek alatt vannak :-) Köszi a szuper tanácsokat, remélem, sokan fogják olvasni!!!
VálaszTörlésAzt gondolom, hogy eldugultál tőle jó pár évre...
Ja, a színe meg már nyersen is ilyen volt - a fűszerkeverék miatt!
Bianka, én is :-) Valamikor gyerekkoromban!
Nöné, bocsi :-DD Megoldás: még egy adag vajas keksz begyúrása ;-)
Köszi a visszajelzést, azt hittem, a gríz hiánya volt a terülés oka! Mindegy, az íze a lényeg, örülök, hogy ilyen sikeres lett a suliban!
Viki,biztos finom íze lehet a fűszerektől,én villanysütőbe légkeveréssel 50 fokon szoktam kb 2-2,5 órán át szárítani,és soha nem ég meg
VálaszTörlésnem vitatom a fúszeres színt.
VálaszTörlésmi anno rózsaszín, sárga, kék, zöld, narancssárga, fehér, lila színekben (világosabb-sötétebb) csináltuk. szuperül mutat a fán, gyerekeim imádják, Anyukám szíve szokott megesni rajtuk.
Naaaagyon szeretem! Nemcsak karácsonykor :) Manónak novemberben gyártottam "halloween szellemeket", szintén habcsók szerűt, a recept ahhoz írt egy kis étk keményítőt. Ha lesz még üres tojásfehérjém, megcsinálom a tiédet, apósnak karácsonyra.
VálaszTörlésHogy énnékem ebben a nagy hóviharban éppen erre kellett gyünnöm????? --- van vagy 6-8 tojásfehérjém. Szerinted szilveszterig kiszárad, ha most elkezdem ? :-) hi hi
VálaszTörlésIsteni íze lehet a mézes keveréktől.
Ditta, csupa karácsony :-) Nekem hagyományos gázos sütőm van, kb. velem egyidős. Saccolós vagyok :-)
VálaszTörlés4gyerek, biza! A színes karikák! Őrült jól néztek ki tényleg!
Garffykám, ha még nem lesz eleged a porcukros tojásfehérjéből ;-)) A gőz feletti veréstől frankón tartja a formáját!
Viki :-) Itt is esik, egyre jobban :-) Dobjad fel a nagy fazekadat és habverő üstödet a gázra oszt hajrá! Szilveszterig jól eldugni ;-))
Nekem is Sívává kell válnom ehhez a művelethez , de megéri :))). A fűszerezés ötletét pedig vittem !!!
VálaszTörlésDe meg ám! Köszönöm a szuper receptalapot!
VálaszTörlésSzuper jó lett, nekem még a formája is tetszik!!!:))
VálaszTörlésSoha nem mertem hozzáfogni, na most bátorságot merítettem nálad.(de biztosan nem lesz ilyen mint a tied:)))