Kaldeneker György médiaszakács azt mondta erre a levesre a KÉS-en, hogy nagyon jó...
Én meg álltam mellette, mint egy szélütött :-DD
De tény, a leves tényleg nagyon finom! Fűszeres, krémes, gazdag ízű - abszolút vállalható fogás akár az ünnepi menüsorban!
A róla készült profi fotó pedig a szakácskönyv borítóján pompázik :-)
Birsalma krémleves mézeskaláccsal
Hozzávalók:
- 1 ek. vaj
- 5 dkg cukor
- 0,5 kg birsalma
- fél marék szegfűszeg
- 2-3 ek. méz
- 2-3 ek. mézeskalácsmorzsa (kész sütemény morzsásra törve)
- 1 dl tejszín
- kb. 2 dl tej
- 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
A birsalmát alaposan megmossuk, héjába szurkáljuk a szegfűszegeket és sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a húsát héjástól levágjuk a magház körül.
A vajon kevergetés nélkül megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a birsalma darabokat. Néhány percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és készre főzzük.
Botmixerrel pürésítjük.
Ekkor hozzáadjuk a mézeskalács morzsát, a tejszínt, a kívánt mennyiségű tejet (ezzel állítjuk be a sűrűséget), a mézet és a mézeskalács fűszert.
Jól kiforraljuk, majd mixerrel még egyszer habosra pörgetjük.
Mézeskaláccsal/tejszínhab pamaccsal, melegen tálaljuk.
Hú Viki, ez csodás. Megyek veszek birsalmát. Hátha adnak a lányok a mézeskalácsaikból....
VálaszTörlésRemegő lábak, csillogó szemek, és olyan pillanatok, amit sosem fogok elfelejteni. Köszönöm szépen!
VálaszTörlés4gyerek, kérj el pár darabot, tényleg nem kell sok :-) És ha szépen kéred...
VálaszTörlés;-)
Max :-) Én köszönöm a lehetőséget! Remegő lábak? Ó igen! De ránézésre remélhetőleg nagyon magabiztosnak látszódtam :-DD
Bár maga a leves nem vonz, de a tálalás szépsége miatt mégiscsak megkóstolnám.
VálaszTörlésMinden formájában nagyon szeretem a birsalmát, nagyon megkóstolnám ezt a levest, isteni lehet.
VálaszTörlésLeírtam a recipét, ha lesz birsem, feltétlenül megcsinálom:-)))))
Boldog Karácsonyt kívánok Viki, neked és az egész családodnak:-))))
Klassz leves szép tálalásban:)
VálaszTörlésViki nagyon szép az egész,meg gondolom finom is!
VálaszTörlésÜberszuperfinom lehetett?! Szívesen elkanalazgatnám! Csúcs lett a tálalás is a mézessel! Ügyi vagy! :-DDD
VálaszTörlésKarulino, ezt vétek volna kihagyni ;-)
VálaszTörlésAnikó, piacokon még kapni birset! Érdemes szétnézni!
Köszönöm, áldott ünnepeket kívánok én is!
Köszi Bianka!
Cs.T - köszönöm :-)
Ditta, aha! Köszi :-)
Mézi, mester dicsérte :-DD Köszönöm :-)
Viki, elkészítettem. Részemről kissé sok volt benne a cukor, de azért még íze van.
VálaszTörlésKössz a leírást.