Az eredeti kacsáról szól, amire jól rá is készültem - naná, hogy égen-földön nem lehetett kacsát kapni! Behelyettesítettem egy csirkével, és így is nagyon-nagyon jó volt - hát még kacsából...
Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, amondó vagyok!
Almás-narancsos csirke
Hozzávalók:
- 1 konyhakész csirke
- 2-3 alma
- 1-2 narancs
- só, bors
- 1 babérlevél
- szegfűbors
- kakukkfű
- 1,25 dl fehérbor
- 1 tk. keményítő
- 1 dl narancslé
A csirkét megtisztogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. Kívül-belül megsózzuk, s csak kívülről őrölt borssal és kakukkfűvel meghintjük.
Az almát és a narancsot meghámozzuk, nagyobb falatokra vágjuk, törött szegfűborssal ízesítjük. Amennyi a csirke hasába fér, beletömködjük, mellédugjuk a babérlevelet is, a nyílást összetűzzük hústűvel.
Sütőtálba vagy tepsibe fektetjük - én beáztatott római tálban sütöttem - a maradék almát mellétesszük. Aláöntjük a fehérbort, és bő egy óra alatt készre sütjük.
A keletkezett pecsenyelevet felfogjuk, felöntjük az 1 dl narancslével, majd besűrítjük az étkezési keményítővel. Kiforraljuk.
A csirke mellett sült almákat is felhasználjuk: teljesen hagyományos krumplipürét készítünk tejjel és vajjal, majd hozzáadjuk a pürésített, megsült almadarabokat is.
Pazar ízkombináció!
A mellehusi részéből kérnék szépen! :)
VálaszTörlésSzép! A mellén megosztoznék Csibével.:P
VálaszTörlésIllatos lehet, múltkor pulykát sütöttem almával és naranccsal. Illatra, ízre is páratlanok.:)
Egyszerű ,de nagyszerű!finom lehet!
VálaszTörlésegy fél tenyérnyit a szép piros bőréből kérnék.
VálaszTörlésÉn csak piros bőröcskét és a csontokat kérem szépen. A cicijét bárkinek felajánlom. Húúúúú de jó ötletet adtál. Egész eddig gondolkodtam a hétvégi menün, s előttem lebegett egy töltöttcsirke, csak egy kicsit macerásabb elkészítéssel. Köszönet, hogy nem kell tovább agyalnom :)))))
VálaszTörlésNagyon fincsi
VálaszTörlésÉn megosztozom Csibével a mellén. :)
VálaszTörlésSzívesen elfogadnám vacsira! :-)
VálaszTörlésLátom, ebből nem lesz vita :-) Kinek a cicije, kinek a piros bőre :-)
VálaszTörlésHuss, oda is van a csirke!