2010. november 13., szombat

Svéd húsgolyók áfonyalekvárral



Már most leszögezem, hogy azt a bizonyos svéd áruházat még kívülről sem láttam. Nemhogy megkóstoltam volna az autentikus verziót :-)

Rágugliztam, s Szamóca receptjét annyian dicsérték, annyi lelkes visszajelzés érkezett rá, hogy azt készítettem el.

Mivel összehasonlítási alapom nincs, egyszerűen csak annyit tudok róla nyilatkozni, hogy nagyon finom lett, s a rém bizarrnak tűnő áfonyalekvár kitűnően illett hozzá! Zuram szerint is!





Svéd húsgolyók áfonyalekvárral


Hozzávalók:


  • 50 dkg darált hús, sertés és marha vegyesen
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • kb. 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • őrölt bors
  • csipet őrölt szegfűbors


A tojást lazán felverjük, összekeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, állni hagyjuk kicsikét, hogy megduzzadjon.

A vöröshagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyi vajon megpároljuk, majd langyosra hűtjük.

A darált húst alaposan összedolgozzuk az áztatott zsemlemorzsával, a párolt hagymával és a fűszerekkel. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, majd a maradék vajon barnára sütjük - sütés közben a serpenyőt meg-megrázogatva, hogy a golyók minden oldala egyenletesen piruljon.




Héjában sült, majd a húsgolyók zsiradékán átpirított krumplival, és Erdélyből importált, jóféle áfonyalekvárral tálaltam.



10 megjegyzés:

  1. Én sem ettem még, de finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Csúúúúcs, ahogy van! Kérhetnék kóstolót??? :))

    VálaszTörlés
  3. s képzeld el nem fekete, hanem piros áfonyával. az méginkább talál hozzá. csak kár, hogy relatívusz itt a tövén, még én sem nagyon jutok hozzá. Oldalborda volt a Nyugati Kárpátokban versenyen, rengeteg piros áfonyát "legelésztek". de irígykedtem

    VálaszTörlés
  4. Volt szerencsém már a "bótihoz", nna arra nem nagyon emlékszem, viszont ezt a receptet teszteltem (igaz, más körettel) és nagyon finom volt, mindhármunknak. Talán a vaj miatt...

    VálaszTörlés
  5. Hú itt nagyon sok finomság található:),itt az egyik példa,nagyon jól néz ki(meg az egész oldal)gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Bianka csúcs! Egész más, mint egy fasírt!


    Hát Mézi, ez itten már történelem :-) Tessék utángyártani ;-)


    4gyerek, piros áfonyát szerintem én még csak tévében láttam, felénk nem őshonos! Oldalbordára irigy! No és mi lett belőle? Csak vitt már haza egy kis madárlátta áfonyát!


    Liz, még a tortát kéne egyszer megsütnünk! Tudod! Örülök, hogy átment a családi teszten!


    Ditta :-) Köszönöm a kedves szavaidat!

    VálaszTörlés
  7. Ha valaki azt mondja, a svédeké ennél jobb, nem hiszem el. Ennél már nincs, nem lehet mennyeibb falat!
    Engem meggyőztél.:)

    VálaszTörlés
  8. CV, tudtak ám valamit a régiek, hogy húsok, sültek mellé befőttet ettek. Az 'igazi' a pirosáfonya befőtt, de fekete áfonyával is fenséges lehet, mondom én, aki szilvalekvárból is főztem már csatnit husi mellé.
    Ha egyszer nagyok leszünk és soksokrengeteg szabadidőnk lesz, elmegyünk Kisbányára áfonyázni :) Ígérem :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper kis kaja, jó kis lekvár is!:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.