Már most leszögezem, hogy azt a bizonyos svéd áruházat még kívülről sem láttam. Nemhogy megkóstoltam volna az autentikus verziót :-)
Rágugliztam, s Szamóca receptjét annyian dicsérték, annyi lelkes visszajelzés érkezett rá, hogy azt készítettem el.
Mivel összehasonlítási alapom nincs, egyszerűen csak annyit tudok róla nyilatkozni, hogy nagyon finom lett, s a rém bizarrnak tűnő áfonyalekvár kitűnően illett hozzá! Zuram szerint is!
Svéd húsgolyók áfonyalekvárral
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús, sertés és marha vegyesen
- 10 dkg vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 tojás
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint só
- őrölt bors
- csipet őrölt szegfűbors
A tojást lazán felverjük, összekeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, állni hagyjuk kicsikét, hogy megduzzadjon.
A vöröshagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyi vajon megpároljuk, majd langyosra hűtjük.
A darált húst alaposan összedolgozzuk az áztatott zsemlemorzsával, a párolt hagymával és a fűszerekkel. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, majd a maradék vajon barnára sütjük - sütés közben a serpenyőt meg-megrázogatva, hogy a golyók minden oldala egyenletesen piruljon.
Héjában sült, majd a húsgolyók zsiradékán átpirított krumplival, és Erdélyből importált, jóféle áfonyalekvárral tálaltam.
Én sem ettem még, de finom lehet
VálaszTörlésCsúúúúcs, ahogy van! Kérhetnék kóstolót??? :))
VálaszTörléss képzeld el nem fekete, hanem piros áfonyával. az méginkább talál hozzá. csak kár, hogy relatívusz itt a tövén, még én sem nagyon jutok hozzá. Oldalborda volt a Nyugati Kárpátokban versenyen, rengeteg piros áfonyát "legelésztek". de irígykedtem
VálaszTörlésVolt szerencsém már a "bótihoz", nna arra nem nagyon emlékszem, viszont ezt a receptet teszteltem (igaz, más körettel) és nagyon finom volt, mindhármunknak. Talán a vaj miatt...
VálaszTörlésHú itt nagyon sok finomság található:),itt az egyik példa,nagyon jól néz ki(meg az egész oldal)gratulálok!
VálaszTörlésBianka csúcs! Egész más, mint egy fasírt!
VálaszTörlésHát Mézi, ez itten már történelem :-) Tessék utángyártani ;-)
4gyerek, piros áfonyát szerintem én még csak tévében láttam, felénk nem őshonos! Oldalbordára irigy! No és mi lett belőle? Csak vitt már haza egy kis madárlátta áfonyát!
Liz, még a tortát kéne egyszer megsütnünk! Tudod! Örülök, hogy átment a családi teszten!
Ditta :-) Köszönöm a kedves szavaidat!
Ha valaki azt mondja, a svédeké ennél jobb, nem hiszem el. Ennél már nincs, nem lehet mennyeibb falat!
VálaszTörlésEngem meggyőztél.:)
CV, tudtak ám valamit a régiek, hogy húsok, sültek mellé befőttet ettek. Az 'igazi' a pirosáfonya befőtt, de fekete áfonyával is fenséges lehet, mondom én, aki szilvalekvárból is főztem már csatnit husi mellé.
VálaszTörlésHa egyszer nagyok leszünk és soksokrengeteg szabadidőnk lesz, elmegyünk Kisbányára áfonyázni :) Ígérem :)
Nagyon szeretem!
VálaszTörlésSzuper kis kaja, jó kis lekvár is!:-))
VálaszTörlés