2010. november 17., szerda

Rozmaringos kacsamáj pikáns almával




Kacsamáj volt a hentesnél akciósan, nem a hízott-tömött, de kacsamáj!

Egyáltalán: hentes az az áruda, ahol csak szárnyashúsok és -alkatrészek kaphatók? Hogy nevezzük ezt?

Az egyik feléből isteni finom kacsamájkrém készült - volt, elmúlt.

A másik feléből valami igazán finomat és különlegeset szerettem volna készíteni, nézelődtem kicsikét, és rábukkantam ERRE a receptre. Finom és különleges lett, amilyenre vágytam, roppant elégedetten ettük!





Rozmaringos kacsamáj pikáns almával

Hozzávalók:

  • 50 dkg kacsamáj
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 nagyobb alma
  • 1 tk. méz
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 3-4 ek. fügelekvár
  • víz


A májakat megtisztítjuk, oda nem illő hártyás részeket, esetleges epemaradványokat eltávolítunk.

A rozmaring levélkéit lecsipegetjük, apróra vágjuk. Serpenyőben megmelegítjük a vajat, beledobjuk a rozmaringot, majd oldalanként néhány perc alatt átsütjük rajta a májdarabokat. Vigyázat! Valami brutál módon fröcsköl, nekem van egy serpenyőre illeszkedő sűrű szövésű fröccsenésgátlóm, az ég áldja, aki kitalálta!

A májakat sütés után meghintjük sóval és borssal.

Miután megsültek a májak, a visszamaradt zsiradékba kanalazzuk a lekvárt, pici vizet, hogy mártás sűrűségű legyen. Őrölt fahéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, vékony cikkekre vágott almákat. Épp csak pár percig pároljuk, míg az alma elveszti nyersességét, de még roppanós marad.

Ez így önmagában is teljesen rendben van, de további köretként nyugodtan kínáljunk hozzá habos, szerecsendióval illatosított krumplipürét!




Őrült jó!

5 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.